You Are Here: Home » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΚΟΣΜΙΚΑ » 18 Μαΐου 2012 – Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων

18 Μαΐου 2012 – Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων

18 Μαΐου 2012 – Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων

Διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων οργανώνουν το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα ταφικά μνημεία της Ανάστασης, την ιστορία των οικογενειών, των ανθρώπων, της πόλης.

Το Σάββατο θα γίνει ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά θα κλείσει το διήμερο του εορτασμού με γνωστές συνθέσεις.
Ο Πειραιάς κατά τον 19ο αιώνα αναδείχτηκε στο πρώτο λιμάνι της χώρας, αλλά και την κατ’ εξοχήν βιομηχανική και εμπορική πόλη της Ελλάδας. Η  οικονομική ευμάρεια των αστών κατοίκων της, τους οδήγησε στην κατασκευή λαμπρών ταφικών μνημείων, που αποτελούσαν σύμβολα πλούτου και κύρους των ιδιοκτητών τους.
Οι πλούσιοι Πειραιώτες βιομήχανοι και έμποροι, ακολουθώντας τα βήματα των Αθηναίων αστών, ανέθεσαν σε γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής, αλλά και εξαίρετους Τηνιακούς γλύπτες την κατασκευή των ταφικών τους μνημείων. Ο τάφος του γνωστού βιομηχάνου Δημήτρη Σεφερλή για παράδειγμα, είχε φιλοτεχνηθεί από τον γνωστό γλύπτη Φιλιππότη και χαρακτηρίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο σπουδαίο έργο τέχνης.
Το Νεκροταφείο της Ανάστασης φιλοξενεί τους τάφους των σημαντικότερων εκπροσώπων της πειραϊκής κοινωνίας, οι οποίοι υπήρξαν συγχρόνως από τους σπουδαιότερους βιομηχάνους και εμπόρους της νεότερης Ελλάδας, ενδεικτικά αναφέρουμε τις οικογένειες Ρετσίνα, Ράλλη, Δηλαβέρη, Τζων Μακ Δούαλ, Βαρβαρέσσου, Ομηρίδη Σκυλίτση και πολλών άλλων. Πολλοί από αυτούς εγκατασταθήκαν στην Αθήνα, χωρίς όμως να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με την γενέθλια πόλη και παρότι απέκτησαν πολυτελή ταφικά μνημεία στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, εν τούτοις διατήρησαν ή απέκτησαν και οικογενειακό τάφο στο Νεκροταφείο της Ανάστασης. Τα μνημεία του άλλωστε είναι σπουδαία γλυπτά αλλά και αρχιτεκτονικά έργα, εφάμιλλα σε ποιότητα και καλλιτεχνική αξία των μνημείων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός από αυτά έχουν κατασκευαστεί από τους ίδιους τεχνίτες που φιλοτέχνησαν τα αριστουργήματα του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών.
Παράλληλα, όμως, με την καλλιτεχνική τους αξία, αποτελούν ανεκτίμητη ιστορική πηγή για τον ερευνητή της νεότερης ιστορίας της πόλης, γιατί διασώζουν μοναδικές πληροφορίες για τη ζωή, την καταγωγή αλλά και τα γενεαλογικά δέντρα των οικογενειών.

Ο σημερινός επισκέπτης του Νεκροταφείου της Ανάστασης έχει συχνά την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, μια γλυπτοθήκη ανεπανάληπτης τέχνης, που συγχρόνως όμως περιέχει πολλές απαντήσεις στην μελέτη της ίδιας της ιστορίας της πόλης, αποτελώντας ένα ανεκτίμητο τμήμα της.

Με την ξενάγηση αυτή ο Δήμος Πειραιά επιθυμεί να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις του νεκροταφείου της Ανάστασης, ως μοναδικού μνημείου της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı