You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Το “καραβάνι”-“πληγή” του υγιούς εμπορίου

Το “καραβάνι”-“πληγή” του υγιούς εμπορίου

Το “καραβάνι”-“πληγή” του υγιούς εμπορίου

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκονται τα καταστήματα λιανικής πώλησης χαλιών και μοκετών στον Πειραιά και την ευρύτερη περιφέρειας. Οι χαμηλοί τζίροι σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος λειτουργίας βυθίζουν όλο και περισσότερο τα καταστήματά τους στην ύφεση, οδηγώντας τα σε οικονομικό αδιέξοδο με το λουκέτο να αποτελεί μονόδρομο για τα περισσότερα.

Για την οικονομική τους δυσμένεια ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υφίστανται από τα καραβάνια των αθίγγανων που πλημμυρίζουν τη λεωφόρο Σχιστού κάθε Κυριακή, στα παρυφές του παζαριού του Περάματος – Κερατσινίου. Η οικονομική δυσπραγία και ανέχεια στρέφει το καταναλωτικό κοινό στην επιλογή φθηνότερων αλλά χαμηλότερης ποιότητας χαλιών και μοκετών.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που ασκείται στο νόμιμο εμπόριο είναι αβάσταχτος για τους καταστηματάρχες που βλέπουν την πελατεία τους να μειώνεται και να αναζητά την πιο φθηνή λύση. Επώνυμα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, (Σγαρδέλης, Μαζεμένος κ.α.), που προσφέρουν στον κρατικό κορβανά με την καταβολή των φόρων, βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Παρόλο που έχουν κατεβάσει αισθητά τις τιμές για να προσελκύσουν τους καταναλωτές, η ανταπόκρισής τους είναι χαμηλή με συνέπεια να μην μπορούν στο τέλος του μήνα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (ενοίκια, μισθοί, λογαριασμοί κοινής ωφελείας, ΟΑΕΕ κ.α.).

Σε αντίθεση με τους νόμιμους επαγγελματίες, οι αθίγγανοι οι οποίοι σημειωτέον, δεν εκδίδουν αποδείξεις, δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές και δεν επιβαρύνονται με κόστη λειτουργίας, κάνουν κάθε Κυριακή χρυσές δουλειές, παίρνοντας όλη τη δουλειά από τα καταστήματα με τους καταστηματάρχες να βρίσκονται σε απόγνωση. «Αυτό που λέμε εμείς είναι να πουλάνε χαλιά επί ίσοις όροις. Λέμε όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που βλάπτει τα καταστήματά μας. Ας αποκτήσουν κι αυτοί ταμειακή μηχανή να κόβουν τις αποδείξεις τους, να επιβαρύνονται με τους φόρους με τους οποίους επιβαρυνόμαστε κι εμείς, ας πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ και τα ενοίκιά τους. Να γίνουν νόμιμοι για να μη δρουν εις βάρος μας» λένε οι ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες για την πάταξη του παρεμπορίου αρχές βρίσκονται εν υπνώσει αφήνοντας τους παράνομους μικροπωλητές να δρουν ανενόχλητοι σε βάρος του υγιούς εμπορίου και των κρατικών εσόδων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ασκούν τους ελέγχους που οφείλουν να ασκήσουν, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια άναρχη κατάσταση πλήρους ανομίας, που μόνο ερωτηματικά προκαλεί. Πώς το παράνομο εμπόριο βρίσκεται στο απυρόβλητο, όταν οι νόμιμοι καταστηματάρχες υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους;

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και θα επανέλθουμε.

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı