You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Τίμησαν τον ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο

Τίμησαν τον ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο

Τίμησαν τον ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ και παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη, ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και Έκτορα Γιαλοψό.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε παρουσία των εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, κομμάτων, των αρχών και φορέων της πόλης στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην πλατεία Τερψιθέας).

Ο Δήμαρχος Πειραιά στην ομιλία του τόνισε:

«Ο Πειραιάς για ακόμη μια φορά αποδεικνύει σήμερα ότι δεν ξεχνάει τους ήρωές του. Σας ευχαριτώ που είστε όλοι εδώ σήμερα, στο ετήσιο μνημόσυνο, το οποίο τελεί ο Δήμος Πειραιά για τον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον Πειραιώτη αξιωματικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, που «έπεσε» στο καθήκον, δίνοντας τη ζωή του, υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας.

Έχουν περάσει 22 χρόνια από την 31η Ιανουαρίου 1996, την τραγική νύχτα των Ιμίων, κατά την οποία ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο, πέρασαν  στο πάνθεον της ιστορίας των ηρώων, των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι  την πατρίδα μας.

Όσα χρόνια και να περάσουν όμως, εκείνη η νύχτα που τύλιξε στο πένθος τις οικογένειές των αξιωματικών μας, τις ένοπλες δυνάμεις και όλη την χώρα, δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Τα γεγονότα των Ιμίων είναι ανεξίτηλα  χαραγμένα στη μνήμη όλων μας, κυρίως για την τραγική τους κατάληξη και την απώλεια των τριών αξιωματικών και του δικού μας, του Πειραιώτη Παναγιώτη Βλαχάκου.

Η απώλεια για την πόλη του Πειραιά ήταν εξίσου μεγάλη και ακόμη μεγαλύτερη. Ένας συμπολίτης μας, ένα παλικάρι 31 ετών, έδωσε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. Όσοι τον γνώριζαν τυλίχθηκαν στη θλίψη. Ο Πειραιάς όμως ταυτόχρονα αισθάνθηκε και υπερήφανος.

Είμαστε υπερήφανοι που είχαμε στην πόλη μας ένα παιδί, έναν αξιωματικό σαν τον Παναγιώτη Βλαχάκο.  Η μνήμη και των τριών, δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ.

Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει κάθε χρόνο να τελεί αυτό το μνημόσυνο όχι από υποχρέωση, αλλά επειδή νομίζουμε ότι αυτά τα παραδείγματα πρέπει να υπενθυμίζουν τη θυσία τους, ώστε να είναι παράδειγμα αυταπάρνησης για όλους μας. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ όλοι σήμερα».

Ο αδερφός του ήρωα, Νίκος Βλαχάκος στην ομιλία του, επεσήμανε:

«Η θυσία τους ενεργοποιεί τα αποθέματα δύναμης του Ελληνισμού. Αυτή τη δύναμη στις μέρες μας επιχειρούν να μετατρέψουν σε αδυναμία διάφοροι κύκλοι αποσταθεροποίησης της γεωπολιτικής ισορροπίας της περιοχής μας, επιχειρώντας έτσι να διακοπεί η ενότητα του Έθνους, διαμέσου του Αιγαίου και σήμερα δια μέσου του «Μακεδονικού».

Τα σύνορά μας και τα νόμιμα δικαιώματά μας θα τα διατηρήσουμε και θα τα εξασφαλίσουμε εμείς με τη δική μας δύναμη και ψυχή. Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα  που παραμένει χαραγμένο στο πέρασμα των χρόνων, όλων αυτών των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για αυτήν την πατρίδα.

Η οικογένειά μου ευχαριστεί όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ και προσωπικά εσάς κύριε Δήμαρχε, για την τελετή στην μνήμη του ήρωα αδελφού μου. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην τελετή παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı