You Are Here: Home » ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ » ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ – ΜΙΧΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ – ΜΙΧΑ

_______________________________.jpg

 

Συνάντηση εργασίας Μπιρμπίλη - Μίχα

 

 

Συνάντηση εργασίας το απόγευμα της Παρασκευής 2/7 είχε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, με τον Νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, κατά την οποία συζητήθηκαν περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τον ευρύτερο Πειραιά και τα νησιά, θέτοντας το πλαίσιο για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Πιο συγκεκριμένα:
Η πρόταση-μελέτη της Νομαρχίας Πειραιά για την περιβαλλοντική αξιοποίηση της λιμενο-βιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας, των 660 στρ. Η πρόταση της Νομαρχίας που στοχεύει στην ευρεία ανάπλαση της περιοχής με τρόπο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της, θα αναβαθμίσει το περιβάλλον, θα δημιουργήσει μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου και ήπιων αστικών αναπτύξεων με μικρή κάλυψη του συντελεστή δόμησης, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο, βρήκε στους βασικούς του άξονες σύμφωνο τον Πρόεδρο του ΟΡΣΑ και καθηγητή του ΕΜΠ Γιάννη Πολύζο και συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία για την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου ανάπλασης.
 Το προωθούμενο σχέδιο της Νομαρχίας για τη μετατροπή του Αγκιστρίου σε πράσινο νησί, δηλαδή τη δημιουργία ενός νησιού προτύπου ολικής περιβαλλοντικής διαχείρισης (ενέργεια, αστικά απορρίμματα, βιολογικές καλλιέργειες κ.ά), αλλά και ταυτόχρονα χώρου εφαρμοσμένης έρευνας ερευνητικών ιδρυμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών πράσινης ανάπτυξης προσέλκυσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Υπουργού, που διατύπωσε την πρόθεση να συνδράμει στη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για την περαιτέρω  χρηματοδότηση του εγχειρήματος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.).
 Η επανάχρηση του νερού της Ψυττάλειας. Από την πλευρά του Υπουργείου αναφέρθηκε ότι βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας η ΚΥΑ των προδιαγραφών και προϋποθέσεων για  την επανάχρηση μετά από επεξεργασία νερού από εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την εφαρμογή του σχεδίου με απώτερο στόχο την επανάχρηση σε καθημερινή βάση 20.000 κ.μ. ημερησίως για τις ανάγκες του αστικού και περιαστικού πρασίνου. Υπογραμμίστηκε επίσης και η συμμετοχή των παρακείμενων δήμων, που πρώτοι θα ωφεληθούν από τη δράση αυτή.
 Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι του Πειραιά. Για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος, όπως αυτό προκύπτει από τη  μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Νομαρχίας Πειραιά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσουν το συντομότερο οι εργασίες που έχει προαναγγείλει ο ΟΛΠ για την ηλεκτροδότηση των ελλιμενισμένων πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά και η χρήση καθαρών καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο κατά την είσοδο και έξοδο των πλοίων από το λιμάνι. Κρίθηκε σκόπιμη η παρέμβαση της Νομαρχίας Πειραιά, ώστε σύντομα να οριστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των  Εφοπλιστών της Ακτοπλοΐας.
 Η ολοκλήρωση των εργασιών για την υλοποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων του οδικού έργου του Κηφισού. Έξι χρόνια μετά οι Περιβαλλοντικοί Όροι που εγκρίθηκαν για την κατασκευή του έργου δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους. Από την πλευρά του Υπουργείου διατυπώθηκε η πρόθεση για την προώθηση άμεσα της υλοποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων και παράλληλα να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για την αύξηση του πρασίνου στις παρακηφίσιες περιοχές.
 Η επίσπευση των διαδικασιών για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ και τη Νομαρχία Πειραιά για την υλοποίηση εργασιών με γνώμονα την προστασία του δασικού πλούτου στην περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Πειραιά και των νησιών. Την χρηματοδότηση για τις εργασίες την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Νομαρχία Πειραιά.
 Στη συζήτηση ο Νομάρχης Πειραιά αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη της μετεγκατάστασης των δεξαμενών καυσίμων από το Πέραμα, οι επιπτώσεις από τη λειτουργία των οποίων είναι γνωστές σε όλους και αφορούν το περιβάλλον, τις χρήσεις γης και την κυκλοφορία στο ελλιπές και βεβαρημένο οδικό δίκτυο της περιοχής του Περάματος. Επίσης παρουσίασε στην Υπουργό και στο επιτελείο της, τις εργασίες αναβάθμισης και προστασίας του υδροβιότοπου της Ψήφτας στην Τροιζήνα που έχει πραγματοποιήσει η Νομαρχία με απώτερο στόχο τη μετατροπή του σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
 Τέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα συγκεκριμενοποιηθούν οι κοινές δράσεις ΥΠΕΚΑ και Νομαρχίας Πειραιά και θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση εργασίας με την Υπουργό, παρουσία κορυφαίων μελών και στελεχών του Υπουργείου της. Και αυτό διότι δείχνει τη διάθεση του Υπουργείου να μπουν εξ αρχής οι βάσεις για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και προκλήσεων της περιοχής μέσα από τη καθιέρωση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας. Πρόκειται για κάτι που έχει ανάγκη ο ευρύτερος Πειραιά και τα νησιά του και τούτο διότι το παρελθόν μας έχει κληρονομήσει σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα στα οποία έχουμε πλέον την προσδοκία ότι θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε αποτελεσματικά».
 Στη συνάντηση πέραν της Υπουργού και του Νομάρχη Πειραιά συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κών/νος Μαθιουδάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας, Μαρία Καλτσά, ο Πρόεδρος του ΟΡΣΑ, Γιάννης Πολύζος και εκ μέρους της Νομαρχίας, ο αντινομάρχης Υποδομών, Παύλος Τριανταφύλλου και ειδικοί συνεργάτες.

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı