You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » “Στα δύσκολα κρατήσαμε όρθιο τον Δήμο”

“Στα δύσκολα κρατήσαμε όρθιο τον Δήμο”

“Στα δύσκολα κρατήσαμε όρθιο τον Δήμο”

Συνέντευξη του Δημάρχου Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη

Οσοι ισχυρίζονται ότι έχουν τις μαγικές λύσεις ή έχουν παντελή άγνοια της κατάστασης ή προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πολίτες, λέει ο Δήμαρχος Κορυδαλλλού Σταύρος Κασιμάτης στη συνέντευξη που μας παραχωρεί, αναφερόμενος στις προσωπικές φιλοδοξίες όσων θεωρούν ότι αφού άσκησαν διοίκηση, έφτασε και η δική τους ώρα.

Στα χρόνια της κρίσης, στον Δήμο Κορυδαλλού έγιναν πολλά έργα υποδομής, μεγάλα αλλά και μικρότερα. Το σημαντικότερο, όμως, όλων των εποχών, όπως και ο ίδιος ο Δήμαρχος λέει, είναι η ανέγερση του Δημαρχείου. Ενας άθλος μεσούσης της κρίσης.

Παρά την κατακόρυφη μείωση των εσόδων των Δήμων κατά 65%, στην πόλη του όχι μόνο δεν σταμάτησε καμία δράση αλλά υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες η δημοτική αρχή κατάφερε να μειώσει το χρέος από τα 28 εκατ. ευρώ, στα 19 εκατ. “Τα καταφέραμε με πολύ αυστηρή διαχείριση και οικονομία κλίμακας σε όλους τους τομείς” τονίζει ο Δήμαρχος λέγοντας στη συνέχεια ότι “στα δύσκολα χρειάζεται μια δημοτική αρχή με σύνεση, σοβαρότητα, γνώση και επάρκεια, ώστε και να κρατήσει όρθιο τον Δήμο και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες”.

Με ένα έργο αδιαμφισβήτητο, με το νοικοκύρεμα των οικονομικών να αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε νούμερα, με τη δρομολόγηση νέων έργων και την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων, ο κος Κασιμάτης έχει κάθε λόγο να κοιτά στα μάτια τους συνδημότες του και να ζητά ανανέωση της εντολής τους.

 

-Την τελευταία φορά που τα είπαμε, το Δημαρχείο βρισκόταν στα μπετά. Πώς αισθάνεστε σήμερα που, τελικώς, ο Δήμος Κορυδαλλού στεγάζεται στο δικό του σπίτι κάτι που έγινε επί των ημερών σας;

 

Το Δημαρχείο είναι το μεγαλύτερο έως σήμερα έργο του Δήμου, όχι μόνο σε αξία, αλλά κυρίως για την υπεραξία που δίνει στην πόλη, για την καθημερινότητα, για τον συμβολισμό του. Ο Κορυδαλλός επιτέλους απέκτησε το «σπίτι» του! Και είμαι ευτυχής που παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν από την αρχή, το σχεδιάσαμε και το ολοκληρώσαμε επί θητείας μου. Ήταν δέσμευση απέναντι στους πολίτες και στον εαυτό μας. Μέσα από ένα λιτό αλλά εμβληματικό κτίριο, σε ένα καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο, οι δημότες απολαμβάνουν καλύτερη εξυπηρέτηση, οι εργαζόμενοι έχουν επιτέλους ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ο Δήμος αύξησε την περιουσιακή του κατάσταση και η πόλη στο σύνολό της την υπεραξία της. Οι Κορυδαλλιώτες νοιώθουμε περήφανοι. Το ίδιο περήφανος νοιώθω κι εγώ ως πολίτης. Επίσης, δικαιωμένος γιατί ήταν αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας, η οποία ολοκληρώθηκε, παρά τα εμπόδια και τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες.

-Πέραν του Δημαρχείου, σε αυτή την 8ετία έχουν γίνει πολλά στην πόλη και ουδείς το αμφισβητεί. Μπορείτε να μας αναφέρετε συνοπτικά τα πιο σημαντικά έργα της τελευταίας τετραετίας;

Ποτέ στον Κορυδαλλό δεν έγιναν τόσα πολλά σε μόλις εφτά χρόνια. Αυτό δεν είναι σύνθημα, αλλά αναμφισβήτητο γεγονός. Δεν υπάρχει τομέας που να μην δημιουργήθηκαν νέες υποδομές. Τελείως επιγραμματικά θα σας αναφέρω τα πιο σημαντικά έργα: ο νέος ιδιόκτητος Βρεφονηπιακός Σταθμός στο πρώην παρκινγκ Χειμάρας και Πλαταιών δυναμικότητας 125 παιδιών.. Η ανάπλαση της Δημητρακοπούλου από Διαμαντίδη έως Γεννηματά και των κάθετων δρόμων ως την Ταξιαρχών, στο τμήμα έως την Γρ. Λαμπράκη. Το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο στον Άνω Κορυδαλλό στην έκταση της οδού Σταματοπούλου. Ανάπλαση της πλατείας Μέμου, ένα τεράστιο έργο που αλλάζει ριζικά την όψη και την λειτουργία της μεγαλύτερης πλατείας της πόλης μας. Στο χώρο της παιδείας η κατασκευή του 8ου και του 21ου Νηπιαγωγείου, της νέας πτέρυγας του 9ου Δημοτικού, της νέας πτέρυγας του 6ου- 8ου Δημοτικού, το Ειδικό Σχολείο στην οδό Σταματοπούλου, που ξεκινά σε λίγες μέρες. Η ανακατασκευή της οδού Ποταμού, ένα σημαντικότατο έργο για τους κατοίκους του Άνω Κορυδαλλού και του Σχιστού, αλλά και όλους τους διερχόμενους οδηγούς. Και φυσικά οι παρεμβάσεις και τα συνοδευτικά έργα στην πλατεία Ελευθερίας, ενόψει της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ, που διεκδικήσαμε και κερδίσαμε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ώστε να μην υποστούν κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

-Τι νεότερο υπάρχει σχετικά με την κατεδάφιση της δεύτερης πτέρυγας των Γυναικείων Φυλακών και της απελευθέρωσης των 10 στρεμμάτων που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο;

Η απομάκρυνση του συνόλου των φυλακών, του ψυχιατρείου και του νοσοκομείου αποτελεί διαχρονικό αίτημα του κορυδαλλιώτικου λαού και αγωνιζόμαστε γι αυτό χωρίς υπαναχωρήσεις. Το πρώτο βήμα έγινε με την ένταξη στο νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας της μεταφοράς των φυλακών εκτός Κορυδαλλού. Αποτέλεσμα των σταθερών και επίμονων προσπαθειών μας είναι η κατεδάφιση του μεγαλύτερου μέρους των γυναικείων φυλακών και η παραχώρηση της έκτασης 10 στρεμμάτων στον Δήμο Κορυδαλλού. Όμως, δεν είμαι ικανοποιημένος από την καθυστέρηση που υπάρχει στην κατεδάφιση της δεύτερης πτέρυγας. Πριν από λίγες μέρες είχα τη δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει και θα μπορέσουμε να κατεδαφίσουμε και την εξωτερική μάντρα. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για την ψήφιση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού σωφρονιστικών καταστημάτων. Αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταφορά των φυλακών σε νέα έκταση. Ενώ δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος δεν προχωρά. Κι αυτό δείχνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης και αναξιοπιστίας της Πολιτείας στο θέμα της απομάκρυνσης, τη στιγμή που όλοι οι Πρωθυπουργοί και όλοι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης έχουν δεσμευθεί.

-Δήμαρχε, σοκάρει η αλματώδης αύξηση των ανασφάλιστων οικογενειών στην πόλη σας οι οποίες δεν μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια στα παιδιά τους. Μιλήστε μας για το σχετικό πρόγραμμα που ξέρουμε ότι υλοποιεί ο Δήμος σας.

Η κοινωνική πολιτική ήταν η μεγάλη προτεραιότητα αυτής της τριετίας. Οι ανασφάλιστες οικογένειες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αιτία πρώτη η ανεργία, αλλά και οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τα μεσαία στρώματα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως δημοτική αρχή αναζητήσαμε τρόπους να στηρίξουμε ξεκινώντας από τα παιδιά και τους απολύτως απαραίτητους εμβολιασμούς. Ο αριθμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Αντίστοιχα, όμως, στηρίζουμε με προληπτικές εξετάσεις και γυναίκες αλλά και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ιδιαίτερα στο επίπεδο των προληπτικών εξετάσεων. Στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, σημαντικό ρόλο έχει το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, που φιλοξενούμε στον Κορυδαλλό και το οποίο δέχεται καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες. Λειτουργεί, επίσης, φυσιοθεραπευτήριο για όλους τους πολίτες, καθώς και Κοινωνικό Φαρμακείο.

-Στο οικονομικό κομμάτι τώρα, έχετε πει ότι μειώσατε θεαματικά το χρέος του Δήμου το οποίο είναι το μικρότερο των τελευταίων 12 χρόνων. Σίγουρα κάποιοι συνάδελφοί σας θα θέλουν να μάθουν πώς το καταφέρατε αυτό….

Καταρχάς, όπως γνωρίζετε, τα τελευταία τρία χρόνια τα συνολικά έσοδα του Δήμου, όπως και όλων των Δήμων της χώρας, μειώθηκαν πάνω από 65%, εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. Αυτό σήμαινε μια τεράστια αγωνία, ώστε κάθε μήνα να διαχειριστούμε τα ανελαστικά έξοδα του Δήμου (μισθοδοσία και λειτουργικά) χωρίς να στερήσουμε από τους δημότες όλες τις βασικές υπάρχουσες λειτουργίες, δράσεις και δομές και να κρατήσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών στο ίδιο καλό επίπεδο. Και σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους, που δεν σταματήσαμε καμιά δράση. Σε αυτές τις συνθήκες μειώσαμε το χρέος μας από τα 28 εκ. ευρώ στα 19 εκ, ευρώ.

Τα καταφέραμε με πολύ αυστηρή διαχείριση και οικονομία κλίμακας σε όλους τους τομείς. Τα καταφέραμε γιατί τα έργα υποδομής που δημιουργήσαμε, όπως για παράδειγμα το Δημαρχείο, μειώνουν θεαματικά πάγια έξοδα, όπως ήταν για δεκαετίες τα ενοίκια για τη φιλοξενία των δημοτικών υπηρεσιών.

-Έχετε πει ότι τα 300.000 ευρώ τον χρόνο που έχετε εξοικονομήσει θα τα διαθέσετε στις κοινωνικές ανάγκες της πόλης. Από πότε και πού;

Οι συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι μας, έχουν εξοντώσει τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας. Υπερασπιστήκαμε στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο της αυτοδιοίκησης. Εξαντλήσαμε και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων, κάθε ευρώ από το δημοτικό ταμείο, κινητοποιήσαμε τις δυνάμεις αλληλεγγύης της πόλης μας, ώστε να δημιουργήσουμε δράσεις και δομές που θα στηρίξουν σταθερά, με ευαισθησία, με διακριτικότητα και σεβασμό όσους πλήττονται. Θα συνεχίσουμε και την επόμενη θητεία, διευρύνοντας σε όσο γίνεται περισσότερες ομάδες πληθυσμού δράσεις που ανακουφίζουν. Εκτός από τα θέματα πρωτοβάθμιας υγείας, που σας ανέφερα, υλοποιείται το πρόγραμμα «ΣτηριΖΩ», που είναι ομπρέλα δράσεων για όλες τις ανάγκες. Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε την Τράπεζα Τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, το Κοινωνικό Μαγειρείο με καθημερινό πρόγραμμα σίτισης. Τη δράση Άμεσης Στήριξης Αστέγων και Απόρων, όπου μπορούν να καλύψουν ανάγκες σε φαγητό και ατομική υγιεινή. Τέλος, ξεκινήσαμε το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το οποίο λειτουργεί καταρχάς με υποστηρικτική μελέτη σε μαθητές Δημοτικού και περιμένουμε την ανταπόκριση και καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης.

-Παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ παραγωγική και η δεύτερη θητεία σας κάποιοι αποσχίστηκαν προκειμένου να ακολουθήσουν τον δικό τους, αυτόνομο δρόμο…. Πού αποδίδετε αυτήν την πρεμούρα;

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό και ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού έχει επηρεάσει και την αυτοδιοίκηση. Έχει απελευθερώσει προσωπικές φιλοδοξίες σε ανθρώπους που θεωρούν ότι αφού άσκησαν διοίκηση, έφτασε και η δική τους ώρα. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά σε γενικές γραμμές, τα χαρακτηριστικά των υποψηφιοτήτων δεν είναι πολιτικά, δεν αντιπροτείνουν κάτι ουσιαστικό. Δεν μπορούν να αμφισβητήσουν το έργο που έχει παραχθεί , ούτε να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Όσοι σήμερα κουνάνε το δάχτυλο και ισχυρίζονται ότι έχουν τις μαγικές λύσεις ή έχουν παντελή άγνοια της κατάστασης ή προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πολίτες. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη χώρα απέδειξαν ότι στα δύσκολα χρειάζεται μια δημοτική αρχή με σύνεση, σοβαρότητα, γνώση και επάρκεια, ώστε και να κρατήσει όρθιο τον Δήμο και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες.

-Τελικώς, η 8ετία για έναν Δήμαρχο, για μια δημοτική ομάδα που έχει να προσφέρει πολλά ακόμη, δεν είναι αρκετή; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία;

Η διαμόρφωση χώρου αναψυχής και πρασίνου στην έκταση των 10 στρεμμάτων των πρώην γυναικείων φυλακών, που ήδη έχει παραχωρηθεί στον Δήμο μας. Η ολοκλήρωση των εργασιών και η λειτουργία του Μετρό στην πλατεία Ελευθερίας, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης της Δημητρακοπούλου και της πλατείας Μέμου, θα αλλάξουν αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο της πόλης μας. Η διαμόρφωση σύγχρονου πάρκινγκ πολλαπλών θέσεων στην έκταση του σημερινού Δημοτικού πάρκινγκ. Σε συνδυασμό με τη λειτουργία τριών δημοτικών mini bus θα εξυπηρετεί όλες τις περιοχές του Δήμου μας από και προς το Μετρό στην πλατεία Ελευθερίας.Η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στην έκταση των πρώην Λατομείων για τη νεολαία και τα σωματεία της περιοχής μας. Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Σε συνδυασμό με τη νέα χάραξη της οδού Ποταμού, θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή του Άνω Κορυδαλλού. Η κατασκευή Κολυμβητηρίου στην έκταση ανάμεσα στο Κλειστό και στο Ανοιχτό Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο για τη νεολαία και όλους τους αθλούμενους. Η πλήρης θωράκιση της πόλης μας με την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στη λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη.Η κατασκευή του 8ου Γυμνασίου στην οδό Σταματοπούλου και νέου Δημοτικού και Γυμνασίου στο Σχιστό. Η ανέγερση Πολυχώρου στο χώρο του παλιού 12ου Δημοτικού, Ηπείρου και Σάμου. Αυτά σε επίπεδο έργων και υποδομών. Στον κοινωνικό τομέα, σας ανέφερα ότι επιδιώκουμε την επέκταση των δράσεων καταπολέμησης της φτώχιας και στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ενώ θα συνεχίσουμε την αξιοποίηση κάθε προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης. Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να τα υλοποιήσουμε.

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı