You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Σημαντικά ευρήματα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας

Σημαντικά ευρήματα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας

Σημαντικά ευρήματα στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας

Τα κατάλοιπα έξι νεώσοικων που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου –αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. έφερε στο φως έρευνα του Δανέζικου Ινστιτούτου υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για τα έτη 2010-2012.

Οι νεώσοικοι εκτείνονται σε απόσταση περίπου 35 μέτρων από τη σημερινή ακτογραμμή και βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Το πλάτος τους, που αγγίζει τα 6,2 μέτρα, τα καθιστά μνημειώδη τόσο σε μέγεθος όσο και κατασκευαστικά.

Οι νεώσοικοι κατασκευάστηκαν κατά τα πρώιμα χρόνια του Δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πιθανότητα, ορισμένες από τις τριήρεις που πήραν μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας εναντίον των Περσών το 480 π.Χ. καθώς και εκείνες που ανήκαν στη Δηλιακή Συμμαχία, να στεγάζονταν σε αυτούς τους νεώσοικους.

Στο αρχαίο λιμάνι της Ζέας ανασκάφηκαν τα κατάλοιπα επτά μη στεγασμένων νεωλκείων (slipways), πλάτους περίπου 8 μέτρων έκαστο. Αποτελούσαν κατά πάσα πιθανότητα χώρους για την αποθήκευση μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων (πεντήρεις).

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı