You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » “Σε τούτα δω τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει”

“Σε τούτα δω τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει”

“Σε τούτα δω τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει”
13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944
Η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτελεί βασικό κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου. Φωτεινό και επίκαιρο παράδειγμα αγάπης για την πατρίδα, αγώνα και αυτοθυσίας. Η τελευταία μάχη του πολέμου.
Λίγο πριν την απελευθέρωση, νέοι σε ηλικία ΕΠΟΝίτες και ΕΛΑΣίτες, γνωρίζοντας ότι σε μερικές ημέρες θα τελείωνε ο εφιάλτης του πολέμου και ότι πλέον θα μπορούσαν ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους, αποφάσισαν -και αυτό δείχνει το μεγαλείο της ψυχής τους- να δώσουν τη μάχη για τη διάσωση του εργοστασίου της Ηλεκτρικής.
Η ηρωική θυσία των αγωνιστών του ΕΑΜ , του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, συμβολίζει την πάλη των ανθρώπων για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη.
Δείχνει με πράξεις και όχι με μεγάλα λόγια και εθνικιστικές κορώνες, την αγάπη για την πατρίδα και τον λαό της, για την πρόοδο και την προοπτική του.
Η Μάχη της Ηλεκτρικής μας οπλίζει με θάρρος και αποφασιστικότητα για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Μας υπενθυμίζει όμως και κάτι ακόμα. Μπορεί το 1944 οι αντιφασιστικές δυνάμεις να νίκησαν τον ναζισμό στρατιωτικά, η ιδεολογία του όμως εξακολουθεί να ξεπηδά και σήμερα.
Μπορεί στις 7 Οκτώβρη το δικαστήριο με την ιστορική του απόφαση να καταδικάσει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να άνοιξε τον δρόμο για να βρεθούν οι δολοφόνοι εκεί που τους αξίζει, στη φυλακή, όμως με τον φασισμό δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα. Προσπαθεί και θα συνεχίσει να το κάνει, να φωλιάσει στις γειτονιές μας. Να βρει ευκαιρία, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση που τσακίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να σπείρει ξανά τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, το μίσος για το διαφορετικό.
Εμείς εδώ, στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα, έχουμε ιστορική ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα για να συντρίψουμε για πάντα τον φασισμό και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς μίσος και ρατσιστικά κηρύγματα.
Χρήστος Βρεττάκος
Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı