You Are Here: Home » ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ » Σαν σήμερα υπέκυψε στα φριχτά βασανιστήρια η Αγία Φιλοθέη

Σαν σήμερα υπέκυψε στα φριχτά βασανιστήρια η Αγία Φιλοθέη

Σαν σήμερα υπέκυψε στα φριχτά βασανιστήρια η Αγία Φιλοθέη

Οσιομάρτυς της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη της εορτάζεται στις 19 Φεβρουαρίου και στις 12 Οκτωβρίου στη Σύναξη των Αθηναίων Αγίων.

Η Ρεγγίνα ή Ρηγούλα Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα. Ήταν κόρη του Αθηναίου προύχοντα και λόγιου Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγης Παλαιολογίνας.

Στα 14 της παντρεύτηκε τον Ανδρέα Χειλά και στα 17 της έμεινε χήρα. Τότε αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού και εκάρη μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Έχτισε ένα μοναστήρι εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών (δίπλα στη Μητρόπολη) και επεδόθη σε φιλανθρωπικό έργο με την ίδρυση ξενώνα, νοσοκομείου και εκπαιδευτηρίου για άπορες Αθηναίες.

Η μοναχή Φιλοθέη προκάλεσε την μήνιν των Οθωμανών, όταν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προστασία των νεαρών Ελληνίδων της Αττικής, που εκβιάζονταν από τους κατακτητές να ασπασθούν τον Μωαμεθανισμό και να παντρευτούν Μουσουλμάνους. Τη συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (2-3 Οκτωβρίου1588) και την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια. Πέθανε από τα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589.

Το όνομά της δόθηκε στο προάστιο της Φιλοθέης το 1936, όταν βρέθηκε κρύπτη της Αγίας στην περιοχή. Προηγουμένως, ονομαζόταν Νέα Αλεξάνδρεια.

Απολυτίκιο

Αθηναίων η πόλις η περιώνυμος Φιλοθέην τιμά την οσιομάρτυρα και ασπάζεται αυτής το θείον λείψανον, ότι εβίωσε σεμνώς και μετήλλαξε το ζην αθλήσει και μαρτυρίω, και πρεσβεύει προς τον Σωτήρα, διδόναι πάσι το θείον έλεος.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı