You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Δρόμοι βαμμένοι με αίμα

ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Δρόμοι βαμμένοι με αίμα

ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Δρόμοι βαμμένοι με αίμα

Ρεκόρ τροχαίων στο παραμελημένο και χωρίς υποδομές νησί του Σαρωνικού με την υποθαλάσσια ζεύξη προ των πυλών

Γράφει ο Μιχάλης Χάνδακας

Παραμονές της Παναγίας. Ο 18χρονος Αντρέας φεύγει από το σπίτι του με τη δίκυκλη μηχανή του και δεν επιστρέφει ποτέ πίσω στους γονείς και τον μικρότερο αδελφό του. Η μοίρα τού ’στησε καρτέρι στην επόμενη στροφή, σ’ έναν από τους πιο φονικούς δρόμους της Ευρώπης. Τη λεωφόρο Αιαντείου. Ένα ΙΧ αυτοκίνητο πετάχτηκε ξαφνικά από το πουθενά παρασύροντάς τον κι εκτινάσσοντάς τον δεκάδες μέτρα μακριά. Λίγη ώρα αργότερα, σχεδόν διαμελισμένος, ξεψυχούσε στα χέρια του σοκαρισμένου πατέρα του, στο Κέντρο Υγείας του νησιού, συμπληρώνοντας τη μακάβρια λίστα των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στο νησί. Το κερί στο εικονοστάσι που έχει στηθεί στο σημείο όπου συνέβη το μοιραίο, δεν έχει σβήσει από τότε, παρόλο που έχουν περάσει χρόνια από τον φρικτό θάνατό του.

Ο 18χρονος Αντρέας είναι ένα από τα πολλά θύματα της ασφάλτου στη Λεωφόρο Αιαντείου. Κατά μήκος της λεωφόρου, στην άκρη του δρόμου, βρίσκονται τα περισσότερα εικονοστάσια για τους ανθρώπους που άφησαν  την τελευταία τους πνοή. Αυτά κέντρισαν πριν από χρόνια το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον του ανταποκριτή του CNN στην Ελλάδα, ο οποίος ασχολήθηκε με την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης λεωφόρου και πρόβαλε σχετικό ρεπορτάζ για τα δυστυχήματα που οφείλονται στην έλλειψη πεζοδρομίων, στην ελλιπή σήμανση, στις επικίνδυνες διασταυρώσεις και στροφές χωρίς ορατότητα αλλά και στη μη συνετή οδήγηση.

Η Λεωφόρος Αιαντείου, ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός δρόμος – καρμανιόλα στο νησί. Η Σαλαμίνα, δυστυχώς, καταγράφει ρεκόρ σε ακατάλληλους δρόμους και εγκληματική αδιαφορία καθώς το οδικό της σύστημα ωσάν βομβαρδισμένο, βρίθει από λακκούβες και σημεία-παγίδες – όπου κάποιοι χάνουν τη ζωή τους κι άλλοι καταστρέφουν τα οχήματά τους – ενώ τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια ακόμα και απέναντι από το Δημαρχείο, με τους πεζούς να προχωρούν στον δρόμο, αποτελούν πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

-Ελλειψη πεζοδρομίων σε στροφές χωρίς ορατότητα

Η ίδια κατάσταση επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Τίποτα δεν άλλαξε παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 30 χρόνια πέρασαν τόσοι και τόσοι δήμαρχοι, νομάρχες και περιφερειάρχες. Ουδείς εξ αυτών φρόντισε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ευρωπαϊκά κονδύλια και να αναμορφώσει το νησί με ζωτικής σημασίας υποδομές για την οδική ασφάλεια. Μέχρι σήμερα, πλην αποσπασματικών παρεμβάσεων-μπαλωμάτων, δεν έχει υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με μεγάλης εκτάσεως έργα για διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, άνοιγμα οδικών αξόνων, μονοδρομήσεις αλλά και εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις. Δυστυχώς, η Σαλαμίνα, είναι μεν το πιο κοντινό νησί της Αττικής, αλλά συνάμα είναι και το πιο παραμελημένο κομμάτι της νησιωτικής χώρας, αφημένο στη μοίρα του με τους δρόμους της να πλημμυρίζουν λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα. Σαν να παρήκμασε χωρίς να ζήσει περίοδο ακμής.

-Στον περιφερειακό δρόμο προς Περιστέρια. Τα στάσιμα νερά κρύβουν «κρατήρες»

Το νησί στερείται σημαντικών υποδομών και η αύξηση της κυκλοφορίας είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στις επικίνδυνες λεωφόρους του νησιού, όπως η Ιπποκράτους, η Σαλαμίνος, η Φανερωμένης και η Αιαντείου όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες. Στο κάδρο των υπευθύνων και η Τροχαία που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της. Να ρυθμίσει τα φανάρια στο Δημαρχείο και να βάλει τάξη στην άναρχη στάθμευση στην οποία οφείλεται η χαώδης κατάσταση με τα διπλοπαρκαρισμένα, σε ώρες αιχμής, αυτοκίνητα. Στα κωμικοτραγικά που συναντά κανείς στο νησί είναι και η κυκλοφορία υπερήλικων οδηγών με ληγμένα διπλώματα και ανασφάλιστα οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ.

Ανοχύρωτη εν όψει της ζεύξης

Ακόμα και σήμερα, στον προθάλαμο της υποθαλάσσιας ζεύξης, η Σαλαμίνα παραμένει «γυμνή» από σημαντικά έργα που την καθιστούν ανέτοιμη να δεχθεί τον όγκο των οχημάτων που αναμφίβολα, θα δεχτεί. Οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν για να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κυκλοφοριακό φορτίο. Ηδη, τις ημέρες των αργιών και τους θερινούς μήνες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες παρουσιάζουν πυκνή ροή και τα αυτοκίνητα σχηματίζουν τεράστιες ουρές προκαλώντας το αδιαχώρητο.

-Λ. Φανερωμένης, η «Ερμού» της Σαλαμίνας. Λακκούβες με πρόχειρα, κακότεχνα μπαλώματα σε όλο το μήκος της

Οι αναιμικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τον Δήμο και την Περιφέρεια,  που δεν απαίτησαν τα ανάλογα αντισταθμιστικά έργα, είχαν σαν αποτέλεσμα η τότε κυβέρνηση, και τη ζεύξη τελικώς, να επιβάλλει και να αφήσει ανοχύρωτο το νησί. Οι πληροφορίες λένε ότι πολύ σύντομα τα 4 σχήματα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου ενώ η Σαλαμίνα παραμένει βομβαρδισμένο τοπίο με κάποια ψιλοέργα να εκτελούνται γύρω – γύρω, που θυμίζουν δουλειές του ποδαριού, για να δικαιολογούν κάποιοι τον ρόλο που διαδραματίζουν και τον μισθό που εισπράττουν.

Η Εν Πειραιεί δημοσιεύει μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις ακαταλληλότητας σε κεντρικούς και επαρχιακούς δρόμους που δεν αφήνουν περιθώρια διάψευσης από τους αρμόδιους φορείς.

-Αρρύθμιστα φανάρια έξω από το Δημαρχείο

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı