You Are Here: Home » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚA » Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της εφημερίδας Εν Πειραιεί για τα ανταλλακτήρια χρυσού

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της εφημερίδας Εν Πειραιεί για τα ανταλλακτήρια χρυσού

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της εφημερίδας Εν Πειραιεί για τα ανταλλακτήρια χρυσού

To ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι δύο στα τρία παρανομούν και λειτουργούν ως χώροι κλεπταποδόχων από ληστείες καταστημάτων και σπιτιών

Επιβεβαιώνουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε ανταλλακτήρια και ενεχυροδανειστήρια το ρεπορτάζ της εφημερίδας Εν Πειραιεί για την αγορά κλοπιμαίων από κακοποιούς χωρίς παραστατικά και χωρίς ενημέρωση των βιβλίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σε εφόδους του ΣΔΟΕ που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 63% αυτών των καταστημάτων προχωρούσε σε παρανομίες. Περίπου, δηλαδή, δύο στα τρία. Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα “προέκυψε ότι κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες καθενός από τα παρανομούντα καταστήματα προχωρούσαν σε 20 περίπου παραβατικές ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες συναλλαγές χωρίς τήρηση παραστατικών και μη ενημέρωση των βιβλίων.

Μάλιστα το ΣΔΟΕ άρχισε να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ για να προχωρήσουν σε σχετικούς ελέγχους αφού υπάρχει σωρεία ενδείξεων ότι ορισμένα από αυτά λειτουργούν ως χώροι κλεπταποδόχων, από ληστρικές επιθέσεις σε κοσμηματοπωλεία αλλά και σε σπίτια. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ακόμη ότι πίσω από αρκετά από αυτά τα καταστήματα υποκρύπτεται εκτεταμένο «ξέπλυμα χρήματος». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια φόρων για το ελληνικό δημόσιο είναι μηνιαίως της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ”.

Θυμίζουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Εν Πειραιεί στις 26/1/2012 το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Νόμιμοι επαγγελματίες ή κλεπταποδόχοι, συνεργοί κακοποιών; Η άλλη διάσταση της λειτουργίας των καταστημάτων αγοράς χρυσού. Διαρρήκτες και κλέφτες έχουν βρει τρόπο να εξαργυρώνουν στο άψε σβήσε τη λεία τους. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης κάποιοι επιτήδειοι που δραστηριοποιούνται χωρίς άδεια στην αγορά χρυσού, εκμεταλλευόμενοι το κενό των ελεγκτικών μηχανισμών, συναλλάσσονται ακόμα και με κακοποιούς ρευστοποιώντας τα πολύτιμα τιμαλφή που ξαφρίζουν μέρα νύχτα από σπίτια, κοσμηματοπωλεία αλλά και από ανυποψίαστους πολίτες στον δρόμο.

Τους τελευταίες μήνες πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο η ζήτηση αλλά και η προσφορά χρυσού. Τα κλοπιμαία καταλήγουν για «ξέπλυμα» στα καταστήματα αγοράς χρυσού που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια προσφέροντας ζεστό χρήμα για μερικά πολύτιμα καράτια. Τα προϊόντα κλοπής ανταλλάσσονται για λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ χωρίς να τηρείται η από τον νόμο προβλεπόμενη διαδικασία που ισχύει για τα ενεχυροδανειστήρια.

Ο τζίρος των εν λόγω καταστημάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της αύξησης της μικροεγκληματικότητας και της χρυσής ευκαιρίας που δίδεται στους κακοποιούς να ανταλλάσουν κοσμήματα και χρυσαφικά χωρίς να τους ζητείται να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή να αποδεικνύουν ότι είναι οι νόμιμοι κάτοχοί τους. Αν και οι επαγγελματίες του χώρου είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πλήρη καταγραφή των στοιχείων του πελάτη, να διαθέτουν παραστατικά και να καταχωρούν στα επίσημα βιβλία την αγοραπωλησία με πλήρη περιγραφή των χρυσαφικών που αγοράζουν, εντούτοις λιγοστοί είναι αυτοί που τηρούν το γράμμα του νόμου”.

 

 

 

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı