You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Πειραιάς: Όλα στο σφυρί!

Πειραιάς: Όλα στο σφυρί!

Πειραιάς: Όλα στο σφυρί!

Χάνονται εμβληματικά κτήρια

Πρώτα το λιμάνι, μετά το ιστορικό κτήριο με σήμα το σφυροδρέπανο στην πλατεία Κοραή και ποιος ξέρει πόσα άλλα θα περάσουν σε ξένα χέρια τα επόμενα χρόνια και δη στα χέρια πολυεθνικών.

Το βέβαιο είναι ότι η αναποτελεσματικότητα και η ανικανότητα να αξιοποιηθούν αποκλειστικώς υπέρ του εθνικού συμφέροντος, εμβληματικά κτήρια και υποδομές που στήθηκαν με τον κόπο και τον ιδρώτα των Ελλήνων, δε χρεώνονται σε έναν μόνο πολιτικό φορέα. Το «έγκλημα» είναι διακομματικό. Η ευθύνη για τη φιλοσοφία περί ξεπουλήματος των «ασημικών» που διέπει ανεξαιρέτως όλα τα κυβερνητικά σχήματα, είναι βαριά και αφήνει έκθετους όλους όσοι άσκησαν εξουσία είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο.

Ο Πειραιάς χάνει κτήρια – τοπόσημα και μαζί μ’ αυτά χάνει, θα ’λεγε κανείς, κι ένα κομμάτι της ιστορίας του. Όλα ξεπουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας, όπως και το νεοκλασικό κτήριο του ΚΚΕ που οσονούπω θα λειτουργεί ως ένα ακόμη κατάστημα γνωστής αλυσίδας ρούχων που έχει βάλει στα «μάτι» όλα τα ξεχωριστά αυτά κτίσματα, όχι μόνο στον Πειραιά αλλά και στην Αθήνα.

Αλλο ένα εμβληματικό κτήριο, το Μέγαρο του ΝΑΤ, (ένα μέρος ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος), βρίσκεται εγκλωβισμένο στη λογική του ξεπουλήματος και συγκεκριμένα σε τροχιά αξιοποίησής του από επενδυτές, μαζί με την έπαυλη Αξελού και το Μέγαρο της Ακτής Κονδύλη.

Παρόλο, που ο πρώην πρόεδρος του ΝΑΤ Χρήστος Φωτίου, προκειμένου να διατηρηθεί η παράδοση και ιστορία της πόλης, είχε προτείνει τη μεταφορά των υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά ή τη μετατροπή του σε χώρο ανάδειξης του πολιτισμού και της ναυτοσύνης, η ιδέα του, δυστυχώς, δε βρήκε ευήκοα ώτα.

 

Δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στην Εν Πειραιεί στην Ελεύθερη Ωρα

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı