You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Πάει… και το λιμάνι

Πάει… και το λιμάνι

Πάει… και το λιμάνι

Αμεσα ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ

 

Παρά τις έντονες αντιδράσεις το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τους όρους της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του λιμανιού του Πειραιά. Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ.

Την ίδια ώρα, ΟΜΥΛΕ και Ενωση Λιμενεργατών κάνουν λόγο για εγκληματική πολιτική ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών μέσω ανάθεσης με ή χωρίς φιλικό διακανονισμό.

«Ανακάλυψαν ότι ο διαχρονικά κερδοφόρος ΟΛΠ είναι ζημιογόνος. Διαψεύδουν τους επίσημους ισολογισμούς του ΟΛΠ με «ευρήματα» και λογιστικές αλχημείες. Τον υπονομεύουν για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα. Ανακάλυψαν ότι ο ΟΛΠ είναι ένα περιφερειακό Λιμάνι, όταν από την δεκαετία του 2000 ο αριθμός των containers που διακινούσε ήταν 1,6 εκ. TEUs. Έχει ένα από τα μεγαλύτερα Car Terminal, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιέρας της Μεσογείου και καλύπτει όλο το εύρος των λιμενικών δραστηριοτήτων. Είναι ολοφάνερο, δεν ετοιμάζεται διαγωνισμός, αλλά ανάθεση με ή χωρίς «φιλικό διακανονισμό» υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους.

«Βλάβη στα οικονομικά συμφέροντα της χώρας»

Την αντίθεσή τους στην πώληση του 67% έχουν εκφράσει εγγράφως 35 φορείς του Πειραιά. Όπως υποστηρίζει δε ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Στυλιανός Μανουσάκης, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας και τη νομολογία των δικαστηρίων του Πειραιά με δεκάδες αποφάσεων, οι λιμένες δεν αποτελούν “ιδιωτική περιουσία του δημοσίου”, κακώς μεταφέρθηκαν οι μετοχές των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ και κάκιστα το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει το 67% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. «Με την πώληση αυτή αλλάζει ο νομικός χάρτης του ΟΛΠ, χάνεται για πάντα η δημόσια εξουσία που μέσω αυτού ασκεί το δημόσιο και μετατρέπεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε ιδιωτικό μονοπώλιο».

Ο κος Μανουσάκης κάνει λόγο για ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες οι οποίες θα εμποδίσουν την αναγκαία ανάπτυξη και θα βλάψουν τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και του Πειραιά.

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı