You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » Ο τουρκικός επεκτατισμός

Ο τουρκικός επεκτατισμός

Ο τουρκικός επεκτατισμός

Του Νίκου Μανωλάκου*

To 1937 o  Χίτλερ,  σε δημόσια εμφάνισή του, ανέφερε την «θεωρία του ζωτικού χώρου», ισχυριζόμενος ότι η Γερμανία, για να ζει άνετα, χρειάζεται νέες περιοχές, ιδεολόγημα, που αποτέλεσε τη βάση για τις επιχειρήσεις προσάρτησης νέων εδαφών,  με παραπέρα συνέπεια, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2001 ο γερμανοτραφής Καθηγητής Νταβούτογλου, στο βιβλίο του, «Το στρατηγικό βάθος»,  υποστήριξε ανερυθρίαστα, ότι η Τουρκία, σε τριάντα χρόνια,  θα είναι 150 εκατομμύρια και, συνεπώς, έχει ανάγκη «ζωτικού χώρου». Οι ιδέες του Νταβούτογλου, γοήτευσαν τον φιλόδοξο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανερχόμενο τότε αστέρα στην τουρκική πολιτική σκηνή. Ο Καθηγητής έγινε μέντοράς του και, μερικά χρόνια αργότερα, τον είδαμε Υπουργό Εξωτερικών και αργότερα Πρωθυπουργό.

Η Τουρκία του Ερντογάν, τα τελευταία χρόνια :

  • Υλοποιεί τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα με πυραύλους S400 και αεροσκάφη  F 35
  • Κατασκευάζει στο Ακούγιου πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας
  • Επεμβαίνει κατ’ επανάληψη στην Συρία και έχει προσαρτήσει εδάφη
  • Μπαινοβγαίνει στο Ιράκ κατά το δοκούν
  • Χρησιμοποιεί υβριδικά τους μετανάστες στον Έβρο και στα νησιά, απειλώντας την Ελλάδα και εκβιάζοντας την Ευρώπη.
  • Αλωνίζει στην ΑΟΖ της Κύπρου και στα αδειοδοτημένα οικόπεδα, μην υπολογίζοντας την ΕΕ και τις χώρες, που έχουν πάρει δικαιώματα εξόρυξης
  • Προαναγγέλλει γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
  • Απειλεί την Ελλάδα για νησιωτικούς χώρους, που υποστηρίζει ότι, δήθεν, κατέχουμε παρανόμως
  • Απειλεί με casus belli στην τυχόν επέκταση των χωρικών μας υδάτων από 6 σε 12 μίλια.
  • Μπολιάζει τον τουρκικό λαό με την ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας», που εφηύρε
  • Υπογράφει, με μια Λιβύη σε εμφύλια σύρραξη, συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών, κατά παράβαση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου
  • Υπογράφει την Συμφωνία του Βερολίνου για κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, την οποία, στην συνέχεια, παραβιάζει για να επιβάλει την παρουσία του στην Μεσόγειο, ενισχύοντας τον σύμμαχό του Σάρατζ, ο οποίος περνά στην αντεπίθεση.
  • Προκαλεί επεισόδιο ανοιχτά της Λιβύης, με γαλλικό πολεμικό πλοίο, που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ για την διασφάλιση του εμπάργκο, για να αποφύγει τον έλεγχο.
  • Μετατρέπει το σύμβολο του Χριστιανισμού, την Αγιά Σοφιά, σε τζαμί, προσβάλλοντας και προκαλώντας όλον τον δυτικό κόσμο.

Ας μην λησμονούμε, ότι την ναζιστική Γερμανία, οι τότε μεγάλες δυνάμεις την εκκόλαψαν, κάποιοι με στήριξη και χρηματοδότηση, πιστεύοντας, εσφαλμένα, όπως αποδείχθηκε, ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί της  ή και να την χρησιμοποιήσουν και κάποιοι με κατευνασμό και υποχωρήσεις. Όμως, όταν το φίδι έσπασε το τσόφλι, τους δάγκωσε όλους, φίλους, συνεργάτες και εχθρούς και προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Έτσι και την Ερντογανική Τουρκία, του «ζωτικού χώρου» και της παρανομίας : Κάποιοι τη στηρίζουν ή συνεργάζονται μαζί της, άλλοι την χρηματοδοτούν και την ανέχονται και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να την κατευνάσουν. Η Τουρκία όμως πλέον επιτίθεται και  προσβάλλει τους πάντες. Το αν θα ακολουθήσουν οι καταστροφές ουδείς μπορεί να το πει, η ιστορία όμως, συνήθως, επαναλαμβάνεται.

Μήπως κάποιος θα πρέπει να θυμίσει στον δυτικό κόσμο, που ευθύνεται για την ενίσχυση της Τουρκίας, την Βιέννη,  τις πολιορκίες της, το 1529 και το 1683,  τον Καρά Μουσταφά Πασά και τον Σουλεϊμάν τον  Α΄ τον Μεγαλοπρπρεπή; Διότι η μνήμη τους και κοντή είναι και επιλεκτική.

Σε κάθε όμως περίπτωση  εμείς, θα αντισταθούμε στο παράνομο, στο ανήθικο, στο εξευτελιστικό και στο πιστόλι στον κρόταφο, είτε μόνοι, είτε και μετά πολλών.

Ως Έλληνες!

 

*Ο Νίκος Μανωλάκος είναι Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ,

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı