You Are Here: Home » Uncategorized » «Ο κόσμος αναζητά διέξοδο προς τα αριστερά»- Συνέντευξη του Επικεφαλής της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Κίνησης Πειραιά ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Θ. Διαβολάκη

«Ο κόσμος αναζητά διέξοδο προς τα αριστερά»- Συνέντευξη του Επικεφαλής της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Κίνησης Πειραιά ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Θ. Διαβολάκη

«Ο κόσμος αναζητά διέξοδο προς τα αριστερά»- Συνέντευξη του Επικεφαλής της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Κίνησης Πειραιά ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Θ. Διαβολάκη

Η συστηματική προσπάθεια να στηθεί η Αριστερά στη γωνία και να κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για όλα τα δεινά του τόπου δεν πιάνει, τονίζει στη συνέντευξή του στην Εν Πειραιεί, ο επικεφαλής της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Κίνησης Πειραιά ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, Θανάσης Διαβολάκης. Αυτό, υποστηρίζει, ο κόσμος το καταλαβαίνει κι αναζητά διέξοδο προς τα αριστερά.

Ο κ. Διαβολάκης μιλά για την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς – εξαιρώντας τη ΔΗΜΑΡ, του Φώτη Κουβέλη, η οποία, όπως λέει, δεν ανήκει στην Αριστερά – για τη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής.

Υπογραμμίζει ότι η άρνηση του χρέους και η έξοδος από ευρώ και ΕΕ δεν θα φέρει τη συντέλεια του κόσμου υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το χρεοκοπημένο καπιταλισμό, που προϋποθέτει, όμως, να συγκρουστούμε με ότι μάς έφτασε ως εδώ.

 

-Η Αριστερά, ενωμένη, σχηματίζει κυβέρνηση. Τι σας χωρίζει και τι σας ενώνει με τις άλλες αριστερές δυνάμεις του τόπου;

Μας χαροποιεί που τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς είναι ψηλά στις δημοσκοπήσεις, γιατί εκφράζει την πεποίθηση μεγάλου τμήματος του λαού ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να «πάνε αλλιώς». Είναι αποτέλεσμα και των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στα μνημόνια και στις αντιλαϊκές πολιτικές. Δείχνει ότι η συστηματική προσπάθεια που γίνεται τελευταία να στηθεί η Αριστερά στη γωνία και να κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για όλα τα δεινά του τόπου δεν πιάνει, ο κόσμος καταλαβαίνει κι αναζητά διέξοδο προς τα αριστερά.

Όμως, δεν θεωρούμε ότι όλα τα κόμματα που από διάφορους αναλυτές αθροίζονται στην «αριστερά» (όπως π.χ. η ΔΗΜΑΡ, το Άρμα Πολιτών και άλλα) ανήκουν και πραγματικά σ’ αυτήν. Ο πολιτικός χώρος της αριστεράς είναι συνυφασμένος με την αμφισβήτηση (έστω και ανολοκλήρωτη) του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος, του καπιταλισμού, με τους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, με το όραμα μιας δίκαιης κοινωνίας. Αυτά μας ενώνουν με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς και είναι πολύ σπουδαία. Μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές, τόσο στις αναλύσεις, την τακτική και τη στρατηγική μας, όσο και στις προτάσεις για τη σημερινή διέξοδο από την κρίση. Δεν συμμεριζόμαστε τις αυταπάτες ότι ο καπιταλισμός μπορεί να διορθωθεί και να γίνει καλύτερος, ή ότι μπορεί να προκύψει οτιδήποτε καλό για τους εργαζόμενους μέσα στη μέγγενη του χρέους και της ΕΕ, όπως φαίνεται να πιστεύει ο ΣΥΝ. Δεν μεταθέτουμε τις αναγκαίες σημερινές απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα του λαού στη δευτέρα παρουσία της «λαϊκής εξουσίας», ούτε ταυτίζουμε το σοσιαλισμό με τα καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», όπως φαίνεται να κάνει το ΚΚΕ. Και σίγουρα δεν θεωρούμε την εκλογική μας ενίσχυση ως τη βασική προϋπόθεση για να αλλάξουν τα πράγματα, όπως φαίνεται να κάνουν και οι δύο.

Στις σημερινές ιστορικές στιγμές χρειαζόμαστε μια αριστερά ανατρεπτική και αντικαπιταλιστική που θα συμβάλλει στην οργάνωση και τη νικηφόρα έκβαση των αγώνων, θα διαμορφώσει ένα ανατρεπτικό κοινωνικού και πολιτικό μέτωπο, μια αριστερά ικανή να εμπνεύσει ξανά το όραμα μιας κοινωνίας με τους εργαζόμενους στο τιμόνι.

-Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέστειλε επιστολή στα κόμματα της Αριστεράς για τη διαμόρφωση αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής της συγκυβέρνησης των κομμάτων που ψήφισαν τα Μνημόνια. Υπήρξε ανταπόκριση;

Η πρότασή μας είχε θετική απήχηση, αφού δεν ήταν επικοινωνιακού ή προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά πρόταση για ουσιαστικό, ειλικρινή διάλογο με στόχο την αποτελεσματική συμβολή όλων μας στη νικηφόρα απόκρουση της επίθεσης που δέχεται ο εργαζόμενος λαός. Συζητήσαμε συντροφικά με όλες τις οργανώσεις και τα κόμματα που απευθυνθήκαμε, εκτός του ΚΚΕ που δεν ανταποκρίθηκε, απάντησε όμως μέσω της εφημερίδας του. Η προσπάθεια συνεχίζεται, ο πολιτικός διάλογος έχει ξεκινήσει, το αγωνιστικό μέτωπο στήνεται και δυναμώνει μέσα στους αγώνες.

-Λέτε όχι στη νέα δανειακή σύμβαση – όχι στην «Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση», να καταργηθούν το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Να καταργηθεί το σύμφωνο για το ευρώ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υποστηρίζουν απ΄την άλλη, όμως, ότι η έξοδός μας από την Ευρωζώνη θα είναι η ταφόπλακα για την Ελλάδα…, λένε. Θέλουν το κακό της χώρας μας;

Η χώρα γι’ αυτούς είναι οι τράπεζές της, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές της, όχι ο λαός της. Ας μας εξηγήσουν γιατί εφαρμόζουν μια πολιτική που είναι βέβαιο ότι οδηγεί στην εξαθλίωση και την υποδούλωση της κοινωνίας, διαλύει ότι υπάρχει για τους εργαζόμενους (συλλογικές συμβάσεις, μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσια περιουσία), ενώ έχει χαρίσει δις στις τράπεζες και τους επιχειρηματίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε σε πρόσφατη ομιλία του το ίδιο δίλημμα: ευρώ ή χανόμαστε. Είναι φανερό ότι το σύστημα δεν έχει πια άλλο τρόπο να κυβερνήσει, παρά το φόβο μιας επερχόμενης καταστροφής μαζί με το φόβο της καταστολής των αντιστάσεων. Παρουσιάζουν την άρνηση του χρέους και την έξοδο από ευρώ και ΕΕ ως τη συντέλεια του κόσμου, γιατί δεν έχουν ούτε καν να υποσχεθούν τίποτα. Εμείς λέμε ότι η πολιτική τους δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το χρεοκοπημένο καπιταλισμό, προϋποθέτει όμως να συγκρουστούμε με ότι μας έφτασε ως εδώ. Φυσικά και θα ζήσουμε καλύτερα χωρίς το χρέος και έξω απ’ την ΕΕ, γιατί εμείς δουλεύουμε και παράγουμε, αρκεί να ανοίγουμε δρόμο με τους αγώνες για να περάσει ο έλεγχος της κοινωνίας στα χέρια των εργαζομένων.

-Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένας αντιδραστικός κομματικός σχηματισμός χωρίς να αρθρώνει μια ρεαλιστική πρόταση για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που καίνε την ελληνική κοινωνία. Τι απαντάτε;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει πρόταση που διαμορφώθηκε στους αγώνες και απαντάει στα σημερινά ζητήματα από την πλευρά της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Τα βασικά της σημεία:

*Μη αναγνώριση, παύση πληρωμών, διαγραφή του χρέους.

*Εξω από το ευρώ και την ΕΕ

*Εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο

*Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις / αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.

*Απαγόρευση των απολύσεων, προστασία των ανέργων. Μείωση χρόνου εργασίας.

Η πρότασή μας δεν είναι προεκλογική υπόσχεση ούτε κυβερνητικό πρόγραμμα. Η δύναμη των εργαζόμενων να επιβάλλουν τέτοια μέτρα θα κρίνει το ρεαλισμό τους.

 

-Ακούσαμε κάποιους να αποκαλούν προδότες όσους υπερψήφισαν τα Μνημόνια. Συντάσσεστε με αυτήν την άποψη;

Σίγουρα χιλιάδες άνθρωποι που πίστεψαν τις προεκλογικές υποσχέσεις του Πασόκ και τις αντιμνημονιακές κορώνες της ΝΔ και βλέπουν τώρα και τους δύο από κοινού να εφαρμόζουν τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, αισθάνονται προδομένοι. Εμείς δεν τους είχαμε πιστέψει, προειδοποιούσαμε το λαό για τις πραγματικές προθέσεις τους, θεωρούμε ότι είναι συνεπείς υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων.

-Γιατί να ψηφίσουν οι συμπολίτες σας την ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Γιατί τους καλεί στον αγώνα που πρέπει όλοι να δώσουμε. Για το πρόγραμμά της για διέξοδο από την κρίση σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και προς όφελος των εργαζομένων. Για την ουσιαστική συμβολή της στους αγώνες, με γραμμή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και απεργιακούς αγώνες διαρκείας. Για την επιμονή της στο δρόμο της ανατρεπτικής κοινής δράσης μέσα στο κίνημα. Για τον πρωτοπόρο ρόλο που παίζει στη συγκρότηση της αριστεράς που η εποχή απαιτεί, εποχή παροξυσμού της αστικής επίθεσης αλλά και ελπίδας που γεννιέται μέσα στις εξεγέρσεις. «Και να γιατί είμαι το πνεύμα της ανταρσίας. Γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον…», όπως έγραψε ο ποιητής Κ. Βάρναλης.

-Θα είστε υποψήφιος;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έχει ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα, δεν τα έχουμε καταρτίσει ακόμα, άλλωστε τίποτα δεν έχει λήξει οριστικά με τις εκλογές, ούτε καν αν θα γίνουν. Θα συμμετέχουν σ’ αυτά εργαζόμενοι, νέοι, φτωχοί αγρότες, μετανάστες, άνθρωποι που έδωσαν και δίνουν καθημερινά τον αγώνα να πάρουμε πίσω τη ζωή που μας κλέβουν, να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

 

 

 

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı