You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » «Ξυπνούν» τα 114 καζάνια του θανάτου στο Πέραμα

«Ξυπνούν» τα 114 καζάνια του θανάτου στο Πέραμα

«Ξυπνούν» τα 114 καζάνια του θανάτου στο Πέραμα

Ξεσηκώνονται οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων – Για καταστροφική εξέλιξη κάνει λόγο ο Δήμαρχος και ζητά στο… «και πέντε» μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών

Τα καζάνια όχι μόνο δε θα φύγουν από το Πέραμα, αλλά, αντιθέτως, θα αυξηθούν, μου ’χε εκμυστηρευτεί προ δεκαετίας περίπου, σύμβουλος επικοινωνίας πρώην Δημάρχου που ήταν παρών σε συζητήσεις για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα του Νέου Ικονίου με το Θριάσιο Πεδίο.

Μια δεκαετία μετά, το καλοκαίρι του 2017 οι Περαματιώτες είχαν τις λεγόμενες αποχρώσες ενδείξεις που επιβεβαίωναν τον συνομιλητή μου. Η ανακατασκευή των παλιών σκουριασμένων δεξαμενών χτύπησε το καμπανάκι για το χειρότερο σενάριο στην πολλαπλώς επιβαρυμένη πόλη της Β’ Πειραιά.

Ολοι ήξεραν, αλλά δυστυχώς, οι δημοτικές αρχές δεν κατάφεραν – ίσως γιατί δεν πάλεψαν αρκετά; – να αποτρέψουν τα εγκληματικά για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των συνδημοτών τους, σχέδια.

Η Εν Πειραιεί, τον περασμένο Οκτώβρη, είχε αναφερθεί στην ασύμμετρη απειλή που συνιστά για όλη την περιοχή η επαναλειτουργία παλιών εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών. Ο Δήμαρχος, ήταν γνώστης αλλά προφανώς δεν ήθελε να «σηκώσει» το θέμα δίνοντας «τροφή» στα ΜΜΕ. Ετσι, τουλάχιστον ερμηνεύουμε τη σιωπή του παρά το γεγονός ότι επικοινωνήσαμε τότε με το Γραφείο του για να μας μιλήσει.

 

«Βόμβα στο κέντρο της πόλης»

Πέντε μήνες μετά το δημοσίευμά μας, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης καλώντας σε κινητοποίηση μεθαύριο Πέμπτη, 29 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ηρώων. Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στις εργασίες επισκευής που έχουν αρχίσει από τις εταιρείες πετρελαιοειδών αλλά και το ενδιαφέρον της COSCO για την επαναλειτουργία τους. «Οι συνέπειες και οι κίνδυνοι σε ενδεχόμενη επαναλειτουργία θα είναι τεράστιες. 114 καζάνια γεμάτα πετρέλαιο δημιουργούν μια βόμβα στο κέντρο της πόλης, επάνω στο δρόμο που είναι ο μοναδικός δρόμος διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος – εγκλήματος, πολύ κοντά σε σχολεία, στα οποία φοιτούν πάνω από 1000 μαθητές και εκπαιδευτικοί» τονίζει η Ενωση.

Επιρρίπτει δε στη δημοτική αρχή τεράστιες ευθύνες υποστηρίζοντας ότι ο δήμαρχος Περάματος, κ. Λαγουδάκης, χειροκροτεί για το νέο επενδυτικό σχέδιο που βάζει σε λειτουργία τα πετρελαιοειδή και υπογραμμίζει ότι «κάποιες χλιαρές διαφωνίες δεν αλλάζουν την ουσία του ζητήματος».

Μετεγκατάταση ζητά ο Δήμος

Την ίδια ώρα, – σύμπτωση; – ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και η Δημοτική Αρχή του Δήμου με ανακοίνωση, εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση προς κάθε αρμόδιο φορέα, καθιστώντας σαφές πως δε θα δεχθούν σε καμία περίπτωση την επαναλειτουργία των ανενεργών εταιρειών πετρελαιοειδών. “Όποιος επιβουλεύεται και προσδοκά σε μια τέτοια εξέλιξη, διαπράττει τεράστιο σφάλμα” τονίζουν.

Καλούν τα αρμόδια Υπουργεία και κάθε άλλο εμπλεκόμενο να μη συμβάλλει σε μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη για την πόλη και δηλώνουν ότι περιμένουν έγγραφες απαντήσεις μαζί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης των εταιρειών πετρελαιοειδών από τα αρμόδια Υπουργεία.

Και συνεχίζουν: “Πάγιο αίτημά μας είναι να γίνει άμεσα η μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών σε οργανωμένο χώρο εκτός του Δήμου Περάματος και εκτός αστικών περιοχών, καθώς και να αποδοθούν οι χώροι στους πολίτες. Παράλληλα, μέχρι να μετεγκατασταθεί και η τελευταία δεξαμενή πετρελαιοειδών από το Πέραμα, οι έλεγχοι που θα διενεργούνται στις εταιρείες πετρελαιοειδών (SATAME-SEVEZO) να γίνονται με τα αυστηρότερα στάνταρ ελέγχου που επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του 1ου και του 2ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι όλο αυτό το διάστημα η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παρεμβαίνει θεσμικά όπου υπάρχει ανάγκη για την αποτροπή μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης”.

Τέλος, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή καλούν σε ετοιμότητα τους κατοίκους της πόλης, ώστε να είναι έτοιμοι σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, για να αντιδράσουν αγωνιστικά.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı