You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι της Πειραϊκής για τον σταθμό Κρουαζιέρας

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι της Πειραϊκής για τον σταθμό Κρουαζιέρας

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι της Πειραϊκής για τον σταθμό Κρουαζιέρας

“Θα πεθάνουμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση” είναι το μήνυμα που εκπέμπουν προς την κυβέρνηση και κάθε αρμόδια αρχή –

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της Πειραϊκής στη χθεσινή συγκέντρωση – ενημέρωση για τις νέες καταστροφικές προβλήτες κρουαζιέρας που προβλέπει για την περιοχή τους το master plan του ΟΛΠ. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η Κίνηση Πολιτών Πειραιά “Λιμάνι Φιλικό στην Πόλη” και οι Ενεργοί Πολίτες Πειραϊκής οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα φαραωνικό έργο – έγκλημα σε βάρος της Πειραϊκής Ακτής που θα είναι καταστροφικό για την υγεία τους.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες του EMΠ και άλλων φορέων, οι 10-11 θέσεις για κρουαζιερόπλοια που έχουμε στο λιμάνι του Πειραιά υπεραρκούν για τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση για πολλούς λόγους και κυρίως διότι:

-η φέρουσα ικανότητα και το πλήθος των μικρών νησιών του Αιγαίου είναι ακατάλληλα για τα νέα τεράστια κρουαζιερόπλοια των 5.000+ επιβατών

-οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι έντονες και σε αρκετές περιπτώσεις εχθρικές, η Σαντορίνη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα

-τα προβλήματα ασφάλειας για τους τουρίστες στις παράκτιες χώρες από Αίγυπτο μέχρι Τουρκία διαρκώς οξύνονται

Οι Κινήσεις Πολιτών τονίζουν ακόμα, ότι επιχειρηματικά η COSCO δε θα διέθετε ποτέ από δικά της κεφάλαια τα € 120.000.000 που θα απαιτηθούν για το συγκεκριμένο έργο, γιατί δεν πρόκειται να τα αποσβέσει ποτέ.

“Η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού την υποχρεώνει να κάνει επενδύσεις ύψους € 294.000.000 στο λιμάνι, στις οποίες συμπεριλαμβάνει και την επέκταση αυτή. Μόνο που αυτή θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων – κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών περί αθέμιτου ανταγωνισμού, τώρα που το λιμάνι δεν είναι πλέον δημόσιο. Χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά”.

Το σημαντικότερο που επικαλούνται δε, είναι πως τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στον Πειραιά, για να επισκεφτούν οι επιβάτες τους την Ακρόπολη, προξενούν στην πόλη τεράστια πρόσθετη ατμοσφαιρική ρύπανση (60 φορές πάνω από το όριο, εκπομπές θανατηφόρων αιωρούμενων σωματιδίων που συσσωρεύονται στους πνεύμονες όπως ο αμίαντος, οξείδια του αζώτου και του θείου κλπ).

“Πρέπει να τους επιβληθεί η χρήση καθαρών καυσίμων όπως το φυσικό αέριο και να σβήνουν τις μηχανές τους κατά τη διάρκεια της παραμονή τους, ηλεκτροδοτούμενα από το δίκτυο ​του λιμανιού.Το Master Plan της Cosco δεν προβλέπει καμία δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη από το 2010, πριν την εμφάνιση των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων, η ατμοσφαιρική ρύπανση του Πειραιά ήταν η μεγαλύτερη όλης της χώρας, σύμφωνα με μετρήσεις του Πολυτεχνείου για τη Νομαρχία”.

Κατηγορούν ακόμα τον Δήμαρχο για ηττοπάθεια αφού όπως ισχυρίζονται κρατά ουδέτερη στάση και καλούν τους Πειραιώτες να υπογράψουν στο AVAAZ για να αποτραπεί το έγκλημα σε βάρος της Πειραϊκής Ακτής και ολόκληρου του Πειραιά και της Αττικής:
https://secure.avaaz.org/…/Ypoyrgeio_NaytiliasKyvernisi_O…/…

 

 

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı