You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Ν. Μπελαβίλας: “Πες μας Δήμαρχε, πόσο θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Πειραιά από την αξιοποίηση του Πύργου;”

Ν. Μπελαβίλας: “Πες μας Δήμαρχε, πόσο θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Πειραιά από την αξιοποίηση του Πύργου;”

Ν. Μπελαβίλας: “Πες μας Δήμαρχε, πόσο θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Πειραιά από την αξιοποίηση του Πύργου;”

Επανέρχεται στο θέμα της αξιοποίησης του Πύργου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για όλους” Νίκος Μπελαβίλας καλώντας εκ νέου τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα: πόσο θα επιβαρυνθεί ο Δήμος από την αξιοποίηση του Πύργου;

Ο κος Μπελαβίλας είχε ζητήσει από τον κο Μώραλη να δώσει όλα τα στοιχεία μετά την παρέμβαση του πολύπειρου πρώην Αντιδημάρχου Οικονομικών Τάσου Κάρλε ο οποίος άνοιξε τα μάτια σε όσους δημοτικούς συμβούλους, ελλείψει ενημέρωσης, ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης για 99 έτη του Πύργου χωρίς κέρδος για τον Δήμο.

Ο κος Μπελαβίλας αναφέρει τα εξής:

“Αγαπητέ κύριε Μώραλη προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς σας συνέβη και χάσατε την ψυχραιμία σας, στο προσφατο Δελτίο Τύπου που εκδώσατε. Σε μία ερώτηση για το πόσο ακριβώς θα κοστίσει στον Δήμο Πειραιά η αξιοποίηση του Πύργου λάβαμε μία απάντηση ότι νάναι. Με μία απίστευτη πολυλογία (αυτός είναι ψύχραιμος χαρακτηρισμός) προκειμένου νσ μην υπάρξει απάντηση στο ερώτημα μας. Βάζοντας δυστυχώς και το δύσμοιρο «Κανάλι 1» να παριστάνει το προσωπικό σας ΜΜΕ καθώς δημοσιοποίησε την απάντηση σας χωρίς να δημοσιοποιήσει την ερώτηση μας, του «Πειραιάς για Όλους»-τέτοια πολυφωνία!
Πάμε λοιπόν από την αρχή. Το ερώτημα και η ουσία των πραγμάτων.
Πρώτον: Ο Πύργος είναι ένα φάντασμα εδώ και 47 χρόνια. Αυτό είναι το «έπος» του χουντικού δημάρχου Σκυλίτση, κορυφαίο από τα έργα-καταστροφές που κάνουν την πόλη να υποφέρει ακόμη, μαζί με τη Ράλλειο, το κληροδότημα Ζαχαρίου και το μπάζωμα της Πειραϊκής. Κατόρθωμα του επίσης υπήρξε η χρεωκοπία του Δήμου Πειραιά. Χρειάστηκαν χρόνια να συνέλθει η πόλη μας από τα χρέη που συσσώρευσε ο εκλεκτός των δικτατόρων.
Δεύτερον: Αποτελεί αναμβίβολα αποτυχία όλων των μεταπολιτευτικών δημάρχων η αδυναμία αξιοποίησης του γιαπιού του Πύργου. Δεν το λέμε τώρα, το έχουμε πει δημόσια άπειρες φορές.
Τρίτον: Ζητούσαμε την αξιοποίηση του Πύργου από το 1998 επιτακτικά, όταν εσείς δεν είχατε ακόμη καμία σχέση με την πόλη και κριτικάραμε τους δημάρχους που δεν τα κατάφερναν. Το ζητήσαμε ξανά το 2014, και προσωπικά το έθεσα ως ένα από τα μεγάλα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας του 2019.
Τέταρτον: Πετύχατε να ολοκληρώσετε τον διαγωνισμό της ενοικίασης σε ιδιώτη, όχι σε ένα-ενάμιση χρόνο που απαιτείται συνήθως, αλλά σε έξι που άρχετε στον δημοτικό μας βίο. Δεν είναι δα ότι χειρότερο, καθώς ξέρουμε ότι κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Πέμπτον: Ο διαγωνισμός έχει τα «προβληματάκια» του, όπως ότι εμφανίστηκε μόνο ένας υποψήφιος, ή ότι το ακίνητο διατίθεται για 99 χρόνια αντί για 30-45 ώς είθισται, αλλά κομμάτια να γίνει αν είναι να γλυτώσουμε από το κουφάρι. Αφού έλεγξε τη νομιμότητα του και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είχαμε κανένα λόγο να μην ψηφίσουμε μαζί με το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο τη απελευθέρωση του Δήμου από αυτό το βαρίδι. Όχι μόνο το πράξαμε αλλά είπαμε και δημόσια ότι η εξέλιξη είναι θετική. Γιατί γνωρίζουμε καλύτερα από εσάς, ότι το αρνητικό αισθητικό και εμπορικό αποτύπωμα στην πόλη, από το γιαπί μισού αιώνα παράγει αρνητική αξία σε όλη τη γύρω περιοχή.
Έκτον: Ζητήσαμε και ζητάμε επιτακτικά να προχωρήσουν επειγόντως τα έργα που συνοδεύουν τον Πύργο, η ανάπλαση της Αγοράς, η νέα Ιπποδάμεια Αγορά και όλα αυτά τα δώρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Περιφέρειας υπό τη Ρένα Δούρου προς την πόλη μας, τα οποία απομετρώνται σε περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ επί της θητείας σας! Όμως και εκεί έχουμε από τη μία πολύ χαμηλή απορρόφηση, από την άλλη το Μετρό ούτε που ξέρουμε πότε θα έλθει Πειραιά, όσο για την Ιπποδάμεια φαίνεται πως ο υπουργός με τον οποίο προχθές οργανώσατε την τελετή της υπογραφής έχει άλλους θολούς σκοπούς. Αντί να ευχαριστήσετε λοιπόν τον Δρίτσα, τη Δούρου, τον Γαβρίλη για αυτά που σας προσέφεραν σε ζεστό χρήμα και έργα γράψατε αυτά που γράψατε. Ας είναι. Ως εδώ ελπίζουμε να είναι κατανοητή η θέση μας.
Αλλά…τώρα αρχίζουν τα όντως περίεργα.
Προ μηνός, έρχεται ο κύριος Τάσος Κάρλες, ένας όχι άσχετος αλλά σχετικός για τα καλά, ως πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών δέκα ετών και δύο θητειών επί δημαρχίας Αγραπίδη και σκάει την είδηση: Ο Δήμος Πειραιά κατά τα κυκλοφορούντα νέα όχι μόνο δεν θα εισπράξει από τον Πύργο αλλά θα βάλει και από το ταμείο του. Ένα μήνα τώρα, δεν υπάρχει ούτε απάντηση, ούτε διάψευση από πλευράς σας. Και τότε αποφασίσαμε να σας ρωτήσουμε επισήμως στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγγράφως με επιστολή στις δημοτικές υπηρεσίες:
«Πόσος είναι ο λογαριασμός από την αξιοποίηση του Πύργου για τον Δήμο Πειραιά»;
H απάντηση των υπηρεσιών – εν γνώσει σας υποθέτω, ήταν πρωτοφανής:
«Διαβάστε τη σύμβαση!». Ξεπερνώ το απίστευτα προσβλητικό ύφος προς την αντιπολίτευση του Δήμου που εκπροσωπούμε και συνεχίζω.
Η σύμβαση κύριε Δήμαρχε, καθ’ όλα νομότυπη όπως φαίνεται, δεν περιλαμβάνει ούτε τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, ούτε τα κόστη μεταστεγάσεων υπηρεσιών, ούτε τα κόστη ενοικιάσεων για τις μεταστεγάσεις. Ούτε θα μπορούσε. Αυτά δεν αφορούν τον επενδυτή αλλά αφορούν εμάς που θα τα πληρώσουμε. Θα μου πείτε, τι να κάναμε, να αφήναμε το κουφάρι; Όχι βέβαια, η λύση είναι απλή, να το προβλέψουμε στο τίμημα εξ αρχής. Και ως προς αυτό, γνωρίζετε ότι είναι δουλειά σας να κάνετε αξιόπιστες επιχειρησιακές και οικονομικές εκτιμήσεις. Αν δε σας ξέφυγε ο υπολογισμός του ορκωτού εκτιμητή – συμβαίνουν και αυτά πολύ συχνά – πάλι δουλειά σας είναι να τον μαζέψετε.
Επομένως και λυπάμαι αν μακρηγόρησα, το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και όσο δεν απαντάτε, τόσο φαίνεται ότι ο τέως αντιδήμαρχος οικονομικών κάτι πολύ σοβαρό επισημαίνει.
Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: Πόσο θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Πειραιά από την υπόθεση της αξιοποίησης του Πύργου; Ελπίζουμε ειλικρινά να μη είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται, ότι θα πληρώσει και αποπάνω.
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, όπως είδατε στο μεγάλο αυτό κείμενο, δεν μπήκα στον πειρασμό να μιλήσω ούτε για το τι εκπροσωπούμε και τι εκπροσωπείτε, ούτε για «κωλοτούμπες» και «γραφικότητες», ούτε για κομματικά συμφέροντα αλλά ούτε και για επιχειρηματικά, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για την Cosco, ούτε για τους υπουργούς των «κατεδαφίσεων» τους οποίους δέχεστε σήμερα στον Πειραιά υμνώντας τους, καθυβρίζοντας τους προηγούμενους, ούτε για τον ρόλο ενός δημάρχου και την οφειλόμενη στάση του απέναντι στις κοινοβουλευτικές παραδόσεις, την οφειλόμενη τιμή σε πολιτικούς φίλους και αντιπάλους, τη θεσμική εικόνα και λόγο ενός δημοτικού άρχοντα που θα έπρεπε να διαφέρει πολύ από την εικόνα που δώσατε με το κείμενο σας.
Το κείμενο αυτό δεν θα αποσταλεί με Δελτίο Τύπου, καθώς κύριο σκοπό έχει να σας απευθυνθεί προσωπικά, με την προτροπή να το διαβάσετε προσεκτικά και να αναθεωρήσετε αυτού του τύπου την πολιτική αντιπαράθεση. Και βέβαια να απαντήσετε στο ερώτημα πόσο θα επιβαρύνει η ενοικίαση του Πύργου τον Δήμο Πειραιά”.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Δημάρχου στο facebook όπου ανέφερε τα εξής:

“Έχει πλέον καταντήσει γραφική η στάση των εκπροσώπων της δημοτικής παράταξης του Σύριζα στον Πειραιά, καθώς όπως φαίνεται, για ακόμα μια φορά, βάζουν σε προτεραιότητα την κομματική τους γραμμή και την εμπάθειά τους, από το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων.
Δεν είναι τυχαίο γεγονός άλλωστε, ότι η δική τους απουσία από αυτήν τη γιορτή για την πόλη, συνοδεύτηκε από την απουσία και του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά κυρίου Δρίτσα.
Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασαν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό, καθώς όχι μόνο δεν παρέστησαν στην εκδήλωση υπογραφής, αλλά με ανακοίνωση τους επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την απουσία τους με παιδικά επιχειρήματα, ψεύδη και δήθεν ερωτήματα, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν σε γραφικότητα, ακόμα και το υπό ανάπλαση Μικρολίμανο.
Τα πράγματα όμως δυστυχώς για αυτούς είναι εντελώς ξεκάθαρα.
Η αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά ξεκίνησε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (υπ.αριθμ.134/2019) την οποία ψήφισαν και οι ίδιοι.
Μάλιστα, στην εν λόγω απόφαση, συμπεριλαμβάνεται και η έκθεση των ορκωτών εκτιμητών, με την οποία συμφώνησαν και η οποία περιγράφει αρκετά για τα οποία τώρα δηλώνουν άγνοια.
Υπερψήφισαν ότι το μίσθωμα του Πύργου στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε θα πρέπει να είναι από 900.000 ευρώ και πάνω και φυσικά ψήφισαν για τα 99 χρόνια, τα οποία τώρα «βλέπουν» ως πολλά.
Ψήφισαν επίσης, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, στην οικονομική επιτροπή (υπ. αριθμ. 382/2019 απόφαση), την τελική συμφωνία με τελικό μίσθωμα 1.010.000 και τώρα ζητούν δήθεν κάποιες περαιτέρω πληροφορίες και λόγω αυτού υποτίθεται δεν ήρθαν στην εκδήλωση υπογραφής.
Δεν έλαβαν καν υπόψιν τους και φυσικά δεν ανέφεραν, στην τραγική ανακοίνωση-απολογία τους, την χωρίς ΚΑΜΙΑ παρατήρηση έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο και ενέκρινε τελικά την όλη διαδικασία, καθώς και το ότι στην όλη μακρά διαδικασία δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ ένσταση από κανέναν.
Και έρχονται σήμερα να δηλώσουν με θράσος ότι δεν έχουν ενημέρωση για κάτι το οποίο πολλάκις υπερψήφισαν.
Δεν εκπλησσόμαστε.
Η αλήθεια είναι ότι και με την παραχώρηση του λιμανιού με πρώτη υπογραφή του Βουλευτή Πειραιά κ. Δρίτσα, μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους κωλοτούμπες. Εδώ άλλαξαν όνομα για να ξεχάσουμε τι έλεγαν για το λιμάνι (από Λιμάνι της Αγωνιάς μετονομάστηκαν σε Πειραιάς για Όλους)!
Για τον Πύργο θα είχαν αναστολές;
Προφανώς δεν αντέχουν να δουν την πραγματικότητα. Ότι μέρα με την μέρα αλλάζουμε τον Πειραιά και κάνουμε τις υποσχέσεις πράξη. Δεν μπορούν να δουν και να δεχθούν ότι ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος παρέμενε για περισσότερα από 45 χρόνια αναξιοποίητος, επιτέλους αξιοποιείται, με μια επένδυση άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, η όποια θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά για περαιτέρω ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και έσοδα για τον Δήμο Πειραιά.
Θα δώσει ζωή σε ένα «κουφάρι» που για δεκαετίες στέκει άδειο στο κεντρικότερο σημείο του λιμανιού της πόλης, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χωράς. Δεν μπορούν να δεχτούν ότι η δική μας δημοτική αρχή κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη στο παρελθόν εδώ και περίπου μισό αιώνα.
Για αυτό άλλωστε τελικά υπερψήφισαν. Διότι δεν πίστευαν ότι θα φτάναμε στη χτεσινή ιστορική ημέρα για την πόλη μας, στην οποία ήταν και πάλι απόντες.
Θυμίζουμε δε, ότι και για τη μεγάλη ιδιωτική επένδυση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, η οποία συνοδεύεται από τη μεγάλη αστική ανάπλαση που ξεκίνησε και λόγω των οποίων δημιουργήθηκαν ήδη περισσότερες από 3000 θέσεις εργασίας ήταν και πάλι αρνητικοί.
Είναι κρίμα πάντως το στενό κομματικό συμφέρον, η ιδεοληψία τους και η εμπάθειά τους να μην τους επιτρέπει ούτε να χαρούν, αλλά ούτε και να συμμετέχουν σε μια αντικειμενικά τεράστια επιτυχία της πόλης για την οποία όλοι εκφράζονται κολακευτικά.
Τους αφήνουμε στη μιζέρια και την εσωστρέφειά τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους καλούμε στις μεγάλες επιτυχίες και νίκες της πόλης και εκείνοι ας αποφασίζουν αν θέλουν να συμμετέχουν”.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı