You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » Μία από τα ίδια

Μία από τα ίδια

Μία από τα ίδια

Πόσες ομοιότητες έχουν οι μέρες που διανύουμε με εκείνες τις σκοτεινές μέρες του 2001 που η κυβέρνηση Σημίτη «μαγείρεψε» την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών αδειών κάνοντας εκκαθάριση στην μπάντα των fm για να ευνοήσει του διαπλεκόμενους φίλους της; Δεν θα ξεχάσω εκείνο το βράδυ του Μάρτη που εγκάθετοι υπάλληλοι της ΔΕΗ όρμησαν στα κοντέινερς του Υμηττού και αφαίρεσαν τα ρολόγια των Ρ/Σ στα πλαίσια του σχεδίου εκκαθάρισης. Ένα σχέδιο που προετοίμαζε προ καιρού η κυβέρνηση Σημίτη υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των ισχυρών επιχειρηματιών και με το πρόσχημα της επικείμενης λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων. Ενώ η λίστα της μοριοδότησης περιελάμβανε τους σταθμούς που πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια, ως δια «μαγείας» θα έλεγε κανείς, άλλαξε περιέργως! Σταθμοί με 12χρονη λειτουργία που θεωρούνταν έτοιμοι για αδειοδότηση, βρέθηκαν ξαφνικά εκτός της λίστας και τη θέση τους πήραν άλλοι, μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεκδοτών, εκ των οποίων κάποιοι μετρούσαν μόλις λίγους μήνες ζωής.

Σε πρώτη φάση η κατά παραγγελίαν μελέτη έθετε ως ανώτατο όριο για την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου 20 μόνο ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τεράστιο ψέμα. Παρόλα αυτά, αδειοδοτήθηκαν 20 σταθμοί οι περισσότεροι εκ των οποίων πληρούσαν όντως τις προϋποθέσεις, αλλά υπήρχαν και εκείνοι οι σταθμοί που όχι μόνο δεν έπρεπε να πάρουν άδεια, αλλά έπρεπε να είχαν παύσει προ πολλού να λειτουργούν. Ενα σκάνδαλο ολκής, μια καραμπινάτη αδικία που κανένα ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης με εξαίρεση τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον «αδικημένο» ΑLPHA, παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλίσει μία άδεια, δεν το προέβαλλε, για ευνόητους λόγους. Πολλοί από τους αδειοδοτημένους ήλεγχαν και ελέγχουν τα τηλεοπτικά κανάλια. Δεν υπήρχε λοιπόν, λόγος να βάλουν τα χέρια τους και να βγάλουν τα μάτια τους. Ο θόρυβος που έκανε τότε ο Ευαγγελάτος για τον αποκλεισμό κάποιων σταθμών, δύο εκ των οποίων ήταν συμφερόντων του ομίλου στον οποίο εργαζόταν, ήταν εκκωφαντικός για την κυβέρνηση που φρόντισε να κατευνάσει τον θυμό του μεγαλοϊδιοκτήτη, υποσχόμενος ότι σύντομα θα προέβαινε και σε νέα διαδικασία για τη χορήγηση αδειών σε άλλους 15 σταθμούς. Σε αυτούς τους 15 συμπεριελήφθησαν, ένα χρόνο αργότερα, και οι άλλοι δύο σταθμοί του Ομίλου ALPHA. Σύνολο 3 ραδιοφωνικοί σταθμοί σε έναν επιχειρηματία, και δεν ήταν ο μόνος.

Κι όμως, εκείνες οι μέρες δεν πέρασαν ανεπιστρεπτί, όπως ίσως κάποιοι νόμιζαν. Αλλωστε η ιστορία, ως γνωστόν, πάντα επαναλαμβάνεται.

Ακριβώς, 15 ολόκληρα χρόνια μετά το πραξικόπημα των Σημίτη και Ρέππα, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας μας, προς μεγάλη μας έκπληξη, ακολουθεί την πεπατημένη του αρχιερέα της διαπλοκής για να δώσει ένα μάθημα στους νταβαντζήδες που από τη μια εισέπρατταν τα θαλασσοδάνεια, ντανιάρoντας τα λεφτά στους λογαριασμούς τους, και από την άλλη, κανάκευαν τους παροικούντες το Μαξίμου και αποθέωναν το έργο τους ενώ χειραγωγούσαν την ευάλωτη και ανυποψίαστη κοινή γνώμη.

Το έργο το ’χουμε ξαναδεί. Όπως και τότε που η κυβέρνηση Σημίτη παρήγγειλε τη μελέτη που προέβλεπε 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς για να μην… πέφτουν τα αεροπλάνα από τις παρεμβολές, έτσι και σήμερα, η κυβέρνηση Τσίπρα επικαλούμενη την κατά παραγγελίαν μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας προσπαθεί να μας πείσει ότι ο ενδεικνυόμενος αριθμός των πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών είναι αυστηρώς 4, για να πετάξει εκτός παιχνιδιού συγκεκριμένους καναλάρχες. Θέλει να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με μια ρεβανσιστική διάθεση, θέλει να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στήνοντας από την αρχή τους δικούς της παίκτες.

Με σαθρά επιχειρήματα, θυμάμαι, τότε τον Ρέππα να βγαίνει και να υπερασπίζεται τις επιλογές της κυβέρνησής του με μοναδικό δήθεν γνώμονα την ασφάλεια των αερομεταφορών. Αν δεν ήμασταν στα πράγματα, ίσως και να μας είχε πείσει. Κάτι ανάλογο παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες να γίνεται και από την πλευρά του υπουργού Νίκου Παππά. Μόνο που τώρα είμαστε αν όχι όλοι, σχεδόν όλοι, υποψιασμένοι για τους λόγους που ωθούν την κυβέρνηση στο νέο πραξικόπημα. Για τους πραγματικούς σκοπούς της να τελειώνει μια κι έξω με το τηλεοπτικό κατεστημένο. Κι αυτή η μεθόδευση αδικεί τον Παππά, τον Τσίπρα και όλη την κυβέρνησή τους.

Με την επιχείρηση εκκαθάρισης δεν βάζεις τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Το ισοπεδώνεις και οι απώλειες είναι ανυπολόγιστες σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης. Πριν από 15 χρόνια, ουδείς νοιάστηκε για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς δουλειά. Που έχασαν ότι είχαν χτίσει μόνο και μόνο για να γίνουν τα κέφια των ισχυρών επιχειρηματιών που ήθελαν όλη τη διαφημιστική πίτα για πάρτη τους. Θυμάμαι τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της εποχής που κατηγορούσε τον Σημίτη για τη φίμωση των ραδιοφωνικών σταθμών, την κατήγγειλε για σχέσεις διαπλοκής με τους αδειοδοτημένους. Τώρα η δική του κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θέλει να κλείσει τα κανάλια.

Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα αναλογιστεί το κόστος που θα έχουν οι επιλογές της στον βιοπορισμό εκατοντάδων ανθρώπων που θα χάσουν ξαφνικά τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Βέβαια, είναι αμφίβολο αν θα προλάβει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες με τόσα ανοιχτά μέτωπα στην κοινωνία. Οι τηλεοπτικές άδειες σαφώς και δεν είναι όλη μας η έγνοια. Πολύ περισσότερο δεν θα ’πρεπε να είναι μιας κυβέρνησης που είναι λίγα τα ψωμιά της.

Μ.Χ.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı