You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Μήνυμα Ειρήνης από τους Αγίους Τόπους

Μήνυμα Ειρήνης από τους Αγίους Τόπους

Μήνυμα Ειρήνης από τους Αγίους Τόπους

Το Διεθνές Φεστιβάλ στην Μπέιτ Ζαλά, τα προσκυνήματα, το Αγγιγμα ψυχής και η Ευλογία – Ρεπορτάζ: Νάνσυ Αλευρά

Ξημερώματα Τετάρτης, 21 Αυγούστου 2019. Το ρολόι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δείχνει 4:10. Στον φωτεινό πίνακα των αναχωρήσεων έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της η πτήση για Τελ Αβίβ (Γιάφα για τους Παλαιστίνιους). Τελικός προορισμός μας, όμως, είναι η πόλη Μπέιτ Ζαλά όπου για άλλη μια χρονιά διεξάγεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης.

Ταξιδεύουμε με την ελληνική αποστολή στην οποία μετέχει το χορευτικό συγκρότημα του ηρωικού Μεσολογγίου. Αλλωστε, η χώρα μας δίνει κάθε χρόνο το «παρών» στο Φεστιβάλ Ειρήνης στηρίζοντας, έτσι, εμπράκτως τον θεσμό της χριστιανικής πόλης της Παλαιστίνης.

-Το λογότυπο του Φεστιβάλ Ειρήνης

Ωστόσο, η άφιξή μας στην πρωτεύουσα του Ισραήλ δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού για να περάσεις από τον έλεγχο των υπαλλήλων του αεροδρομίου πρέπει να υποβληθείς σε εξονυχιστική εξέταση.  «Γιατί επισκέπτεσαι το Ισραήλ;», «Ποια σημεία θα επισκεφθείς;», «Πού θα μείνεις;», «Είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύεις στο Ισραήλ;». Κανονική ανάκριση.

Από τη μια νιώθεις ότι βρίσκεσαι στον πιο ασφαλή αερολιμένα του πλανήτη, αλλά ταυτοχρόνως, ενοχλείσαι από την έλλειψη διακριτικότητας και την εισβολή σε προσωπικά δεδομένα.  Ο λόγος για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προφανής. Δε θέλουν επαφές, διασυνδέσεις, πάρε-δώσε με την άλλη πλευρά. Αν μη τι άλλο, το εμπεδώσαμε με το που πατήσαμε το πόδι μας στο «Μπεν Γκουριόν».

Μέσα στα Τείχη

Η διαδρομή προς την πόλη Μπέιτ Ζαλά, επιβεβαιώνει όλα όσα έχουμε ακούσει για τους δυο λαούς που συμβιώνουν όχι και τόσο αρμονικά, στα εδάφη όπου περπάτησε ο Χριστός μας. Ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι σε τούτο δω τον μικρό τόπο υπάρχουν δύο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι σε συνήθειες, κουλτούρα και πολιτισμό. Στον έναν κόσμο ανήκουν οι ισχυροί Ισραηλινοί που με τη δύναμη των όπλων διευρύνουν την εδαφική τους κυριαρχία έναντι των Παλαιστινίων οι οποίοι κάποιες φορές στερούνται ακόμα και το νερό – αφού τους κλείνουν τη στρόφιγγα οι γείτονες, όπως λένε – κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικώς η άλλη πλευρά.

-Σε κάποιο δρομάκι της πόλης Μπέιτ Σαχούρ

Περνάμε τα διόδια με τους οπλισμένους αστυνομικούς και αντικρίζουμε τον κόσμο των Παλαιστινίων. Ναι, βρισκόμαστε στα παλαιστινιακά εδάφη ή τουλάχιστον σε ότι έχει απομείνει στα χέρια των Παλαιστινίων, αφού το Ισραήλ συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τον εποικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη. Άλλη ρυμοτομία, διαφορετική εικόνα. Γκρίζα. Πράσινο ούτε για δείγμα, σε αντίθεση με το Ισραήλ.

Η υποδοχή στο πολυτελές ξενοδοχείο Orient Palace θερμή αλλά και το περιβάλλον οικείο για μας, τους Χριστιανούς Ορθόδοξους. Στην είσοδο ορθώνεται λαμπερό το σύμβολο της πίστης μας. Ο Σταυρός στέκει ψηλά και μας ευλογεί.

Περπατώ στον δρόμο κι ακούω τις καμπάνες των εκκλησιών. Αίφνης, νομίζω ότι είμαι στον Πειραιά, κοντά στον Αγ. Κωνσταντίνο αλλά γρήγορα συνειδητοποιώ ότι είμαι αρκετά μακριά. Σε μια μικρή πόλη της Παλαιστίνης.

Η πόλη Beit Jala βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ, δίπλα στην πόλη Beit Sahour, την πόλη της Βηθλεέμ. Και στις δύο πόλεις, περίπου το 80% των κατοίκων είναι Χριστιανοί και το 20% Μουσουλμάνοι. Δε συναντάς φυσικές ομορφιές ή μαγευτικά τοπία αλλά το χαμόγελο των φιλόξενων ανθρώπων που αναφωνούν «Γιουνάν!» – έτσι αποκαλούν τους Ελληνες στα αραβικά κράτη – όταν μας βλέπουν και μας χαιρετούν.

Η Αγία Γη και ο Πανάγιος Τάφος

-Ο Πανάγιος Τάφος

Η περιοχή της Παλαιστίνης, από τις δύο πλευρές του Ιορδάνη Ποταμού και η Χερσόνησος του Σινά είναι για τον χριστιανικό κόσμο οι Αγιοι Τόποι, στους οποίους έλαβαν μέρος όλα τα θρησκευτικά και ιστορικά γεγονότα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Εδώ έλαβε χώρα η ενανθρώπιση του Υιού του Θεού και ιδρύθηκε η πρώτη Εκκλησία. Εδώ αναπτύχθηκε η θρησκεία του Ιουδαϊσμού, πρωτοκηρύχθηκε και εδραιώθηκε ο Χριστιανισμός.

-Εδώ γεννήθηκε ο Χριστός

-Η είσοδος του Σπηλαίου και ο Τάφος των Ποιμένων, στην ομώνυμη Μονή. Εδώ οι βοσκοί άκουσαν τη φωνή των αγγέλων και το Δόξα εν υψίστοις Θεώ

-Ο γέροντας Ιγνάτιος, Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων με τον Μιχάλη Χάνδακα

Τον 4ο αιώνα μ.Χ. με την αναγνώριση του Χριστιανισμού ως της μόνης και επίσημης θρησκεία του νεοσύστατου Βυζαντινού κράτους και της αυτοκρατορικής αυλής, ολόκληρη η Παλαιστίνη ανακηρύχθηκε επισήμως Αγία Γη. Ο Μέγας Κωνσταντίνος έδωσε εντολή και διέθεσε τα απαιτούμενα μέσα και χρήματα για την ίδρυση των πρώτων μεγαλοπρεπών ναών πάνω στους Ιερούς Τόπους, όπως τον Γολγοθά, τον Πανάγιο Τάφο, τον χώρο της Αναλήψεως στο Ορος των Ελαιών, το Σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

Στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων υπάρχει ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα σκευοφυλάκια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, όταν η Αγία Ελένη ανέγειρε τον πρώτο Ναό της Αναστάσεως μερίμνησε να διαμορφωθεί ιδιαίτερος χώρος για τη φύλαξη των ιερών αφιερωμάτων, όπως και η αργυρόχρυσος θήκη η οποία περιείχε πολύτιμο κομμάτι του Τιμίου Σταυρού.

-Το σημείο της Αποκαθήλωσης

Η διαφύλαξη όλων των ιερών κειμηλίων του σκευοφυλακίου του Πανάγιου Τάφου είναι αποτέλεσμα των μακραίωνων και επίπονων προσπαθειών των εκάστοτε Πατριαρχών, των Σκευοφυλάκων αλλά και ολόκληρης της Αγιοταφικής Αδελφότητας.

Τα Ιεροσόλυμα είναι ο μοναδικός χώρος αρμονικής συνύπαρξης Μουσουλμάνων, Χριστιανών και Ιουδαίων. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός των μεν προς τους δε και αντιστρόφως, ενώ η αναγνώριση της Παρουσίας και του Λόγου του Θεανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητη σχεδόν απ’ όλους τους αλλόθρησκους. Εδώ συνυπάρχουν αιώνες τώρα οι Μιναρέδες με τους Μουφτήδες και ο Πανάγιος Τάφος, έδρα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

-Η θήκη με το Τίμιο Ξύλο

Τ΄αυτί μου «πιάνει» έναν μεσόκοπο Μουσουλμάνο να συνομιλεί με μια παρέα νεαρών Πορτογαλίδων για το Κοράνι και τις αναφορές του στον Χριστό. Βλέπω φανατικές ισλαμίστριες με νικάμπ να περιμένουν έξω από τον Ναό της Αναστάσεως.

-Ισλαμιστές έξω από τον Ναό της Αναστάσεως

Μεταξύ των επισκεπτών προ μερικών χρόνων ήταν και ο Δαλάι Λάμα. Ηρθε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν από πού εκπορεύεται η Γαλήνη που εκπέμπει ο Πανάγιος Τάφος αλλά και το Αγιο Φως. Να καταγράψει τη Θεία Αύρα στο Ιερό Κουβούκλιο.

Μοναδική παραφωνία η εμμονή των Αρμενίων να πάρουν στα χέρια τους τον Πανάγιο Τάφο. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί ακόμα και βιαιοπραγίες. Ενα από τα περιστατικά που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στην αριστερή μαρμάρινη κολώνα της εισόδου του Ναού της Αναστάσεως σημειώθηκε το 1549. Ηταν τότε που οι Αρμένιοι κλειδώθηκαν στον Πανάγιο Τάφο προκειμένου να δώσουν εκείνοι στους πιστούς το Αγιο Φως. Ενας κεραυνός, λένε, έσκισε την κολώνα, την ώρα που ο Ορθόδοξος Πατριάρχης προσευχόταν εκεί γονατιστός, και το Φως αναδύθηκε μέσα από τη σχισμή.

 

Το ιερό προσκύνημα 

Αγιοι Τόποι. Ταξίδι ζωής. Ευλογία να βρίσκεσαι εκεί όπου γεννήθηκε, περπάτησε, δίδαξε, προδόθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός. Αναρωτιόμουν πώς θα είναι «εκεί». Ποια πρωτόγνωρα συναισθήματα θα μου γεννούσε η επαφή μου με όλους τους άγιους χώρους από όπου Πέρασε. Δεν είναι εύκολο, μου έλεγαν, να συγκεντρωθείς και να αντιληφθείς πού βρίσκεσαι λόγω της παρουσίας χιλιάδων άλλων προσκυνητών αλλά και αλλόθρησκων επισκεπτών που συρρέουν ακόμα και από περιέργεια.

Ευτυχώς, έκαναν λάθος. Οταν φθάνεις «εκεί», νιώθεις το Αγγιγμα στην ψυχή σου. Μόνο με μια λέξη μπορείς να το περιγράψεις: ΔΕΟΣ. Τα δάκρυα δε συγκρατούνται… Και μετά, έρχονται με ορμή όλα τα άλλα, τ’ αρνητικά συναισθήματα. Η ενοχή εναλλάσσεται με την ντροπή, τη θλίψη, τον θυμό και στο τέλος, μένει το φως αλλά και η ευγνωμοσύνη.

-Το σημείο της Σταύρωσης

 

Η Νεκρά Θάλασσα

Εδώ, το σκηνικό αλλάζει. Χαλαρώνεις αλλιώς. Beach bar, cocktails, δυνατή μουσική (κυρίως ξένες επιτυχίες της δεκαετίας του ’80), πισίνες, ξαπλώστρες και στο βάθος η πιο αλμυρή θάλασσα του πλανήτη με τη λάσπη που χαρίζει τέλεια, βελούδινη επιδερμίδα. Ετσι, τουλάχιστον λένε. Οι ντόπιοι εκμεταλλεύονται στο έπακρον την αναζωογονητική της δράση, εξ ου και το κατάστημα που βρίσκεται στην είσοδο με όλα τα προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας, σε ελαφρώς τσουχτερές τιμές.

Οι λουόμενοι που καταφθάνουν στο τουριστικό θέρετρο, σπεύδουν να βουτήξουν. Να γνωρίσουν την ιδιαιτερότητα του θαλασσινού νερού όπου είναι αδύνατον να υπάρξει θαλάσσια ζωή.

Η επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Mεσογείου και το αλάτι της είναι δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας.

Εμείς, παρόλο που δε βουτήξαμε, απολαύσαμε από έναν δροσερό αλλά πανάκριβο φυσικό χυμό που κόστισε 6 ευρώ!

-Στον Ιορδάνη Ποταμό

Το Φεστιβάλ και το Μήνυμα της Ειρήνης

Το τριήμερο Φεστιβάλ Ειρήνης ανοίγει αυλαία το απόγευμα της Παρασκευής 23 Αυγούστου, με μια μικρή δεξίωση για τις αποστολές των ευρωπαϊκών και μη, κρατών που συμμετέχουν, και φέτος, με άφθονο ντόπιο κρασί, διάφορες ποικιλίες σταφυλιού αλλά και πίτσα από χειροποίητο ζυμάρι, παραγωγής του γιου του Δημάρχου της Beit Jala. Ενα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής με ιταλική, κυρίως, κουζίνα είναι δικό του.

Οι ξένες αποστολές έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Δήμαρχο Nikola Khamis για την ιδέα του Φεστιβάλ και να τον συγχαρούν για το γεγονός ότι παρά τις αντιξοότητες, η πόλη του ανοίγει την αγκαλιά της σε όλον τον κόσμο για να στείλει το μήνυμα της Ειρήνης που εξακολουθεί να είναι και σήμερα το ζητούμενο.

-Ολοι γίνονται ένα. Ο χορός ενώνει τη μικρή Παλαιστίνια με τις ξένες χορεύτριες

-Ο Δήμαρχος χορεύει με κορίτσια του Ρουμανικού συγκροτήματος

Αλλωστε και στο καλωσόρισμά του λίγο αργότερα, από το βήμα του Φεστιβάλ, ο Δήμαρχος τονίζει ότι είναι αποφασισμένοι να πετύχουν ειρήνη σε αυτήν την πληγωμένη γη παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός μέσα στην πατρίδα του. «Θέλουμε ευημερία και ευτυχία για τα παιδιά μας, για όλους μας. Για να το πετύχουμε είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε ακόμα και τη ζωή μας. Σήμερα γιορτάζουμε την ειρήνη κι αυτό είναι ένα δείγμα της αγάπης μας για τη ζωή και για όσους θέλουν να ζήσουν μαζί μας ειρηνικά, μακριά από δολοφονίες και συλλήψεις».

Στόχος, προσθέτει, είναι η ανάπτυξη και βελτίωση των εγκαταστάσεων της χώρας και εκφράζει την επιθυμία, η πόλη του να οικοδομήσει νέες σχέσεις και φιλίες επιδιώκοντας την ανταλλαγή αντιπροσωπειών και πολιτισμών επειδή, όπως λέει, όλοι οι άνθρωποι είναι ενωμένοι από τον Θεό. Αλωστε, η οργάνωση του Φεστιβάλ δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία για σύναψη διμερών συμφωνιών. Μία ημέρα πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ Ειρήνης, ο Δήμαρχος της Beit Jala, προέβη στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας σε θέματα Πολιτισμού, με τον ομόλογό του, της πόλης Pitesti της Ρουμανίας.

-Οι Δήμαρχοι της Μπέιτ Ζαλά και της Ρουμανικής πόλης Πιτέστι με τις σημαίες τους μετά τη σύναψη της μεταξύ τους συμφωνίας

Τον λόγο αμέσως μετά, παίρνει ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος ο οποίος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του αστράφτει και βροντά με κύριο αποδέκτη, ποιο άλλο; Το Τελ Αβίβ. Μιλά για δικαιοσύνη και ισότητα αλλά και για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να απολαμβάνει την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του.

-Η ελληνική αποστολή με τον Αρχιεπίσκοπο Σεβαστείας

Ο διεθνής «Ζορμπάς»

Η συνέχεια δίνεται επί σκηνής με τους μικρούς και τις μικρές Παλαιστίνιες να μας εντυπωσιάζουν κυριολεκτικώς με τους δυναμικούς χορούς τους και τις σχεδόν αερόβιες στροφές τους. Μου δίνουν την αίσθηση ότι παρά την παιδική τους ηλικία, είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή, αν χρειαστεί, για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη τους.

-Μέλη του ελληνικού συγκροτήματος με την επικεφαλής της αποστολής Αφροδίτη Σκέντου κατά τη διάρκεια της δεξίωσης

Από τις κορυφαίες στιγμές του Διεθνούς Φεστιβάλ, για μας τους Ελληνες, είναι η εμφάνιση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος από το Μεσολόγγι, που επιλέγει τον Ζορμπά για να ολοκληρώσει τους παραδοσιακούς χορούς του ξεσηκώνοντας το κοινό. «Ζόρμπα! Ζόρμπα!» φωνάζουν κάποιοι Παλαιστίνιοι δείχνοντας έτσι, ότι αναγνωρίζουν το πιο γνωστό χορευτικό κομμάτι της πατρίδας μας, σε όλο τον πλανήτη. Η εθνική υπερηφάνεια ξεχειλίζει. Ο ρυθμός συμπαρασέρνει κι εμάς. Σηκωνόμαστε από τις θέσεις μας κι αρχίζουμε να χτυπάμε ρυθμικά τα χέρια για να ενθαρρύνουμε παράλληλα και τα δικά μας παιδιά που έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό για να δοξάσουν τα… ελληνικά χρώματα.

-Το χορευτικό συγκρότημα από το Μεσολόγγι

Εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι χοροί και τα τραγούδια του ρουμάνικου συγκροτήματος που αποτελείται από όμορφα κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 10 έως 14 ετών. Μαζί τους και ο Δήμαρχος της πόλης Πιτέστι, Constantin-Cornel Ionică ο οποίος δε διστάζει να ανέβει στη σκηνή για να σύρει κι εκείνος τον χορό.

Ως είθισται, το Διεθνές Φεστιβάλ λήγει κάθε χρόνο με την ανταλλαγή δώρων μεταξύ της οργανώτριας πόλης και των ξένων αποστολών. Το ενδιαφέρον των Παλαιστινίων δημοσιογράφων συγκεντρώνουν όμως, τα δώρα της ελληνικής αποστολής. Ο χειροποίητος δίσκος με τα ασημένια κέρματα, το αρχαιοελληνικό μαρμαροχάλκινο σκάκι επίσης, ιδιαίτερης αξίας, αλλά κυρίως το γαλανόλευκο καπελάκι που γράφει ΕΛΛΑΣ.

-Ο Διευθυντής της Εν Πειραιεί Μιχάλης Χάνδακας δωρίζει μεταξύ άλλων στον Δήμαρχο, το καπελάκι που γράφει ΕΛΛΑΣ

-Ένας χειροποίητος δίσκος από επίχρυσα νομίσματα το δώρο του  επιχειρηματία Γιώργου Αποστολίδη στον οικοδεσπότη της Μπέιτ Ζαλά

-Οι Δήμαρχοι κκ. Khamis της Μπέιτ Ζαλά και Cornel του Πιτέστι της Ρουμανίας με τους κκ. Αποστολίδη και Χάνδακα

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı