You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Κατασχέθηκαν 193 κιλά ακατάλληλων τροφίμων

Κατασχέθηκαν 193 κιλά ακατάλληλων τροφίμων

Κατασχέθηκαν 193 κιλά ακατάλληλων τροφίμων

Ανάμεσα σε αυτά και 43 κιλά διάφορα αλιεύματα σε ψαροταβέρνα στη Χαραυγή

Σε δύο κατασχέσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης συνολικού βάρους 193 κιλών, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά.

Πιο αναλυτικά, στις 12-07-2013 σε ψαροταρβένα της περιοχής Χαραυγής – Κερατσινίου, οι ελεγκτές εντόπισαν και κατέσχεσαν 32 κιλά διάφορα αλιεύματα, όπως ψάρια, γαρίδες και χταπόδια, 6 κιλά όστρακα χωρίς σημάνσεις και 5 κιλά καλαμάρια κατεψυγμένα, επίσης χωρίς τις προβλεπόμενες σημάνσεις στη συσκευασία. Επισημαίνεται ότι όλα τα παραπάνω αλιεύματα παρότι ήταν νωπά βρέθηκαν στην κατάψυξη του καταστήματος κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Η σχετική κτηνιατρική έκθεση κατάσχεσης διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ παράλληλα κινήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την επιβολή και διοικητικών κυρώσεων (πρόσο).

Επίσης, στις 15-07-2013 μετά από αίτηση του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Καμινίων ελέγχθηκαν 150 κιλά διάφορα κρέατα (κοτόπουλα και κιμάς), τα οποία επρόκειτο να διατεθούν σε άπορες οικογένειες της εν λόγω ενορίας. Τα παραπάνω τρόφιμα χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση λόγω βλάβης των ψυγείων, αποσύρθηκαν και καταστράφηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα κτηνιατρική νομοθεσία.

Τέλος, στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ά Χημική Υπηρεσία του Πειραιά, του Γενικού Χημείου του Κράτους, για τον έλεγχο εποχιακών ευαλλοίωτων τροφίμων και μετά τη διενέργεια 11 διερευνητικών δειγματοληψιών που πραγματοποίησε η υπηρεσία μας, σε «χύμα» παγωτά από διάφορα ζαχαροπλαστεία και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης Π.Ε. Πειραιά, διαπιστώθηκε η ύπαρξη «φυτικών λιπαρών υλών».

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, όπως έχει τροποποιηθεί πρόσφατα, επιτρέπεται πλέον η χρήση των «φυτικών λιπαρών υλών» στα παγωτά, με εξαίρεση μόνο σε τρεις ειδικές κατηγορίες: το παγωτό γάλακτος, το παγωτό κρέμας και το παγωτό καϊμάκι, στα οποία απαγορεύεται ρητά η χρήση των «φυτικών λιπαρών υλών». Ειδικότερα το:

• Παγωτό γάλακτος πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 2,5% λιπαρά γάλακτος και τουλάχιστον 6% στερεό υπόλειμμα γάλακτος άνευ λίπους.

• Παγωτό κρέμας πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5% λιπαρά γάλακτος.

• Παγωτό καϊμάκι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 8% λιπαρά γάλακτος, στερεό υπόλειμμα γάλακτος άνευ λίπους τουλάχιστον 7% και ολικά στερεά τουλάχιστον 34%.

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı