You Are Here: Home » ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΝΝΟΙΑ » Η προτομή του Νικηταρά, η προεκλογική φιέστα και η αλλοίωση του μηνύματος

Η προτομή του Νικηταρά, η προεκλογική φιέστα και η αλλοίωση του μηνύματος

Η προτομή του Νικηταρά, η προεκλογική φιέστα και η αλλοίωση του μηνύματος

Με τιμή και δόξα όπως αρμόζει σ’ έναν ήρωα του ’21 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστού ως Τουρκοφάγου. Στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου συγκεντρώθηκαν αρκετοί πατριώτες αλλά και ένα πλήθος από υποτακτικούς.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου μόνο ταπεινά δεν μπορούν να θεωρούνται τα κίνητρα της διοργάνωσης -λες και δεν μπορούσε η Μητρόπολη ή ακόμα και ο ίδιος ο Δήμος να αναλάβουν τα έξοδά της.

Αίφνης οι παριστάμενοι, που δεν ανήκουν στη δημοτική παράταξη του «Πειραιά Νικητή», μπερδεύτηκαν ελαφρώς όσον αφορά το πραγματικό νόημα της τελετής. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε υμνήσει κι εμείς την προσφορά του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Πειραιά με τις ανακατασκευές πλατειών και την κάλυψη των εξόδων εορταστικών εκδηλώσεων. Όμως, οι συνεχείς αναφορές στο πρόσωπό του, λες και επρόκειτο για τη δική του προτομή, προκάλεσαν δυσφορία σε αρκετούς. Η εξόφθαλμη δε δωρεά της προτομής με την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων τη δεδομένη στιγμή, δείχνει μια αγωνιώδη προσπάθεια εκ μέρους του να προσελκύσει για την παράταξή του, ψήφους από τη δεξαμενή του πατριωτικού χώρου όπου ο Νίκος Βλαχάκος φαίνεται να κυριαρχεί, και λόγω της αυτοθυσίας του αείμνηστου αδελφού του, Παναγιώτη, τη νύχτα των Ιμίων.

Εξόφθαλμη ήταν δε η αντικυβερνητική ρητορική που αναπτύχθηκε ένθεν κι ένθεν με αναφορές στο ξεπούλημα του ένδοξου ονόματος της Μακεδονίας μας αλλά  και στην «επαναφορά της αρνητικής παράδοσης της φυλής μας» που αντί να ευεργετεί όσους πραγματικά προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία, τους σπιλώνει και τους τιμωρεί.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τα πρόσωπα που παρέμειναν προσηλωμένα στον πρωταρχικό σκοπό της τελετής. Τον γλύπτη Γεώργιο Κικώτη που φιλοτέχνησε την προτομή, τον ιστορικό – ερευνητή, εκπρόσωπο  του Συλλόγου Τουρκολεκαίων (τόπο καταγωγής του Ήρωα), Αντώνιο Παναγιωτόπουλο, τον Πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, Κωνσταντίνο Πλαπούτα, καθώς και τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας Μεσσηνίας (γενέτειρα του Ήρωα), αιδεσιμότατο πατέρα Νικήτα Βεργινάδη, οι οποίοι έκαναν ιστορική αναφορά.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı