You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » Η θεραπεία της προστατίτιδας έρχεται κατά… κύματα;

Η θεραπεία της προστατίτιδας έρχεται κατά… κύματα;

Η θεραπεία της προστατίτιδας έρχεται κατά… κύματα;

Του Στυλιανού Κοντού MD, PHD, FEBU*

 

Προστατίτιδα σημαίνει ότι έχετε φλεγμονή του προστάτη αδένα σας. Η προστατίτιδα μπορεί να είναι οξεία (αιφνίδια έναρξη) ή χρόνια (επίμονη). Μπορεί επίσης να είναι μολυσματική (που προκαλείται από λοίμωξη) ή μη μολυσματική. Ωστόσο, η ακριβής αιτία της μορφής της χρόνιας προστατίτιδας δεν είναι γνωστή και υπάρχει μια μεταβλητή απόκριση στα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Για τους λόγους αυτούς, οι γιατροί προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους» .

Όπως μας ενημερώνει ο Χειρουργός  Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δρ Στυλιανός Κοντός (www.urologyclinic.gr)    η περιοχή  της λεκάνης  αποτελεί το «σταυροδρόμι» πολλών οργανικών συστημάτων του ανθρώπου,

Ειδικότερα το Χρόνιο Πυελικό Άλγος  μπορεί να έχει χαρακτήρες δυνατού και σταθερού πόνου, που έρχεται και φεύγει, βαθέως πόνου, οξέως πόνου  (σαν μαχαιριά), η σαν αίσθημα πίεσης και βάρους βαθιά στην πύελο.

Επιπροσθέτως ο/η ασθενής με Χρόνιο Πυελικό Άλγος  μπορεί να εμφανίζει πόνο κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κατά την διάρκεια της εκκένωσης το εντέρου, ή ακόμα και όταν απλά είναι καθήμενος.

Ο πόνος μπορεί να γίνει έντονος όταν ο ασθενής στέκεται για πολύ ώρα, και να ηρεμίσει όταν  αυτός ξαπλώσει.

Τα χαρακτηριστικά του πόνου του συνδρόμου του Χρόνιου Πυελικού Άλγους μπορεί να είναι από ήπια μέχρι πολύ βαριά, και από απλώς ενοχλητικά σε τέτοια που να καθιστούν τον ή την ασθενή πρακτικά ανάπηρο.

Μερικές φορές ο πόνος είναι τέτοιος, που ο ασθενής χάνει τον ύπνο του, την ικανότητα να ασκηθεί, η ακόμα  και την δουλειά του.

Συνήθως νέος άνδρας, δίνει πολλές φορές την εντύπωση ότι η ασθένεια του τον έχει καταντήσει «ανάπηρο». Αποτέλεσμα όλων αυτών των συμπτωμάτων είναι ότι ο ασθενής μπορεί να περιπέσει σε πραγματική κατάθλιψη. Πολλαπλές αγωγές με αντιβιώσεις, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη ή ακόμα και ισχυρά αντικαταθλιπτικά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μικρό ή και καθόλου αποτέλεσμα, με συνέπεια ο ασθενής να απελπίζεται και να διαταράσσεται η εμπιστοσύνη και η σχέση του ασθενούς με το ιατρό του.

Σήμερα υπάρχει μια νέα σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς  με χρονία προστατίτιδα, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών. Σε μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες σε κέντρα αναφοράς σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα, έχει ενοχοποιηθεί η μειωμένη αιμάτωση των οργάνων της ελάσσονος πυέλου-λεκάνης, όπου ένα επεισόδιο προστατίτιδας στους άνδρες ή κυστίτιδας στις γυναίκες πυροδοτεί τη χρόνια συμπτωματολογία, που αναφέρθηκε παραπάνω. Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα με τη χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης, μία μέθοδος επιστημονικά τεκμηριωμένη που  ενεργοποιεί μηχανισμούς νεοαγγείωσης στα σημεία που επενεργεί, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος στη λεκάνη.

Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αναισθησία, αφού η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.

Οι κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι επιτυγχάνεται  η σταδιακή αποκατάσταση της αγγείωσης στην περιοχή, με μαγνητική αγγειογραφία. Παρατηρήθηκε βελτίωση στη στύση σε ποσοστό πάνω από 80%. Ασθενείς που λάμβαναν φάρμακα για χρόνια προστατίτιδα / CPPS, δεν τα χρειάζονταν πλέον σε ποσοστό 60-75%, ενώ σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν στα φάρμακα, μετά τη θεραπεία με κρουστικά, τα φάρμακα έδρασαν αποτελεσματικά σε ποσοστό 70%. Οι μετρήσεις έδειξαν επίσης αύξηση της ροής του αίματος στο πέος κατά 140%.

Σύμφωνα πάντα με τον  Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Δρ Στυλιανό Κοντό (www.urologyclinic.gr) , που εφαρμόζει τη θεραπεία των κρουστικών κυμάτων, την τελευταία πενταετία στο Ηνωμένο Βασίλειο,   οι περισσότεροι άνδρες που διαγνώστηκαν με χρόνια προστατίτιδα / CPPS τείνουν να έχουν μια βελτίωση στα συμπτώματά τους κατά τους επόμενους δύο μήνες. Σε μία μελέτη περίπου τα δυο τρίτα των ανδρών δεν είχε περαιτέρω συμπτώματα τρεις μήνες αργότερα. Σε μια άλλη μεγάλη μελέτη, τα δυο τρίτα  των ανδρών έδειξε μέτρια έως σημαντική βελτίωση στο επόμενο 6μηνο.

Η εφαρμογή γίνεται εξωτερικά μέσω μιας ειδικής κεφαλής σε επαφή , που μεταφέρει την ενέργεια των κρουστικών κυμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής αισθάνεται πολύ ελαφρά τσιμπήματα.

Η θεραπεία εφαρμόζεται στο ιατρείο, είναι απλή, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Δίνονται 2400 κρούσεις σε κάθε συνεδρία σε συγκεκριμένα σημεία στη λεκάνη. Απαιτούνται συνολικά  6 συνεδρίες,  2 φορές την εβδομάδα.

Η θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής. Είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση  ο ιατρός θα αποφασίσει αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για τη θεραπεία.

 

Ο Αλέξανδρος Κοντός  είναι Χειρουργός Ουρολόγος με 3 ετή εξειδίκευση  στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λαπαροσκοπική Ουρολογία/Λιθίαση Ουροποιητικού). Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρ. Ουρολόγων  Ηνωμένου Βασιλείου, Μέλος Ευρωπαϊκής-Ενδο-Ουρολογικής Εταιρείας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Πατρών

Ιατρείο 1: Ηρώων Πολυτεχνείου 69-71, Πειραιάς –τηλ 210-4520600

Ιατρείο 2 : Κριτσέλη 19, Καλλίπολη, Πειραιάς-Τηλ 210-4523778,

(Τηλ ανάγκης-6937217070)

Web :  www.urologyclinic.gr,

email. info@urologyclinic.gr

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı