You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » Η ανθρωπιά απάντηση στη βία και την καταπίεση

Η ανθρωπιά απάντηση στη βία και την καταπίεση

Η ανθρωπιά απάντηση στη βία και την καταπίεση

Γράφει η Ιωάννα Προσμίτη

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια τόσο δύσκολη και απαιτητική περίοδο που χρειάζεται να επιστρατεύσουμε όχι μόνο όλες τις πνευματικές, ψυχικές και νοητικές μας δυνάμεις αλλά και να είμαστε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση για να αποκτήσουμε κι άλλες δεξιότητες και χειριστικές ικανότητες καταπιεστικών και ανελεύθερων συνθηκών.
Η καταπίεση και η βία είναι μία άδικη κατάσταση εις βάρος και των άλλων αλλά και του εαυτού όταν έχει διαταραχθεί η ισορροπία και η αρμονία. Η αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει βίαιος αν διαταραχθεί η προοπτική που έχει για τη ζωή και κοινώς χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του.
Όλοι έχουμε μεγαλώσει με κάποιες ηθικές αξίες και έχουμε διδαχτεί κάποιες αρχές που διέπουν την κοινωνία και την πολιτεία. Όταν όλες αυτές ανατρέπονται αιφνίδια και απροειδοποίητα, προκαλούν τόσο ισχυρό ψυχολογικό και ηθικό σοκ που κάτω από πιεστικές συνθήκες είναι δυνατή η απώλεια ελέγχου. Είναι δυνατές λοιπόν, υπό πιεστικές συνθήκες, απάνθρωπες συμπεριφορές που δεν σέβονται την έννοια άνθρωπος. Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το μέλλον και η οικονομική ανασφάλεια ενισχύουν τις ανεξέλεγκτες συμπεριφορές.
Η αλήθεια είναι πως όση φαντασία και να διαθέτει κάποιος ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι όλες οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες του πέρα από καθορισμένες θα έπρεπε να είναι και με χρονική και τοπική αναφορά. Σε αυτό το σοκ οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας ακέραιοι με αυτοέλεγχο και με σχέδιο δράσης.
Η δύναμη και η αγωνιστικότητα για ένα ελεύθερο μέλλον φαίνεται στα δύσκολα όπου οφείλουμε να διαχειριστούμε τα δυσάρεστα συναισθήματα που εύλογα προκύπτουν. Συγκεκριμένα τον θυμό, τη θλίψη, την απελπισία, τον φόβο, την αβεβαιότητα και γρήγορα να τα ξεπεράσουμε και να τα μετουσιώσουμε σε άλλα που θα μας βοηθήσουν να ελευθερωθούμε από τα αδιέξοδα. Η απάντηση στην κρίση τώρα, πιο πολύ από ποτέ, είναι η ανθρωπιά, η ενότητα, η αλληλεγγύη και η Ειρήνη.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı