You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

Στην εξάρθρωση πολυεπίπεδου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κλοπή και την περαιτέρω διάθεση μετασχηματιστών από υποσταθμούς του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. προχώρησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου σχεδιάστηκε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 35 άτομα, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή ακόμα 9 ατόμων.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που χειρίστηκε την υπόθεση, έχει εξιχνιάσει μέχρι τώρα 119 εξακριβωμένες περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.

Προηγήθηκε πολύμηνη, μεθοδική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν στοιχεία ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών (criminal intelligence analysis), σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ειδικών ανακριτικών τεχνικών ανάλυσης γεωγραφικών και οπτικοακουστικών δεδομένων, λόγω της εκτεταμένης δράσης του εγκληματικού δικτύου σε πολλές περιοχές.

Χρονικά το εγκληματικό δίκτυο δραστηριοποιείτο συστηματικά τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους, έχοντας αναπτύξει πολυεπίπεδη δράση σε όλα τα στάδια των παράνομων ενεργειών του, από τις προπαρασκευαστικές πράξεις για την αφαίρεση των μετασχηματιστών, μέχρι και την παράνομη διοχέτευση των υλικών στο εμπόριο.

Η μεθοδολογία δράσης, το modus operandi των μελών του εγκληματικού δικτύου προσδιορίζεται – συνοπτικά – ως εξής:

  • αρχικά κατόπτευαν αγροτικές δυσπρόσιτες περιοχές και εντόπιζαν υποσταθμούς του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., με μετασχηματιστές πρόσφορους για αφαίρεση,
  • δρούσαν και αφαιρούσαν τους μετασχηματιστές κυρίως νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες,
  • χρησιμοποιούσαν γάντια προκειμένου να μην ανιχνεύονται αποτυπώματα ή γενετικό υλικό (DNA),
  • προκαλούσαν βραχυκύκλωμα, με ειδικά διαμορφωμένο εργαλείο κοντάρι για τη διακοπή παροχής ρεύματος,
  • με ειδικά εργαλεία έκοβαν τα σύρματα – καλώδια που ενώνουν τον μετασχηματιστή του υποσταθμού με τις κολώνες,
  • αποσύνδεαν τον μετασχηματιστή από τις βάσεις του και εξουδετέρωναν τις ασφάλειες,
  • έριχναν στο έδαφος τον μετασχηματιστή, έλκοντάς τον και αφαιρούσαν από το εσωτερικό του τα χάλκινα πηνία του,
  • μετέφεραν τα αφαιρεθέντα χάλκινα πηνία, κυρίως σε παράνομες επιχειρήσεις (SCRAP) του εγκληματικού δικτύου, όπου
  • με διάφορες μεθόδους επεξεργάζονταν το χαλκό και τον προωθούσαν στο εμπόριο, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μάλιστα για την καλύτερη οργάνωση στην επίτευξη των στόχων τους, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου είχαν κατανεμηθεί σε τρεις επιμέρους εξειδικευμένες ομάδες και λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους, και συγκεκριμένα:

  • στην «επιχειρησιακή ομάδα», που αναλάμβανε το κυρίως έργο των κλοπών,
  • στην «ομάδα υποστήριξης», με αντικείμενο τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και γενικότερα την υποστήριξη της επιχειρησιακής ομάδας και
  • στην «ομάδα τελικού προορισμού», που αναλάμβανε την περαιτέρω διάθεση των κλαπέντων.

Η δράση τέτοιων εγκληματικών δικτύων πλήττουν το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα επιφέρουν σοβαρή ζημία στον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Αξίζει να σημειώσω ότι το κόστος κάθε μετασχηματιστή, μαζί με το κόστος εργασίας και αντικατάστασης ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ. Με βάση τα δεδομένα αυτά η αξία των αφαιρεθέντων μετασχηματιστών ξεπερνά τις 450.000 ευρώ, με τη συνολική ζημία για τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. να εκτιμάται στις 900.000 ευρώ.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı