You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε μετασχηματιστές της ΔΕΗ και υλικό από το δίκτυο του ΟΣΕ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε μετασχηματιστές της ΔΕΗ και υλικό από το δίκτυο του ΟΣΕ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε μετασχηματιστές της ΔΕΗ και υλικό από το δίκτυο του ΟΣΕ

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 130 περιπτώσεις κλοπών – Συνελήφθησαν 12 Πακιστανοί και 3 Ελληνες

 

Στα χέρια των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής έπεσε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, με συγκεκριμένη ιεραρχία και διακριτούς ρόλους, η οποία διέπραττε από τις αρχές του έτους 2012 κλοπές μετασχηματιστών μέσης τάσης της ΔΕΗ και υλικού από το ηλεκτροκίνητο δίκτυο του ΟΣΕ, στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

Συνελήφθησαν συνολικά δεκαπέντε 15 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, της παρακώλυσης συγκοινωνιών, της παρακώλυσης λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της κλοπής κατά συναυτουργία.

Μετά από συστηματική αστυνομική έρευνα, εξιχνιάστηκαν συνολικά 127 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών μέσης τάσης της Δ.Ε.Η. και τρεις περιπτώσεις κλοπών ηλεκτροκίνητου δικτύου του Ο.Σ.Ε. στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, κατάφεραν να εντοπίσουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και αφού διαπίστωσαν τον τρόπο δράσης τους, τη μεθοδολογία και τους επιμέρους ρόλους τους, έθεσαν υπό διακριτική επιτήρηση συγκεκριμένη επιχείρηση «scrap», που αποδεχόταν τα κλεμμένα υλικά.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της 05-02-2013, στα Μέγαρα Αττικής, συνελήφθησαν αρχικά 11 άτομα, τρεις ημεδαποί και οχτώ αλλοδαποί πακιστανικής καταγωγής, κατά την πραγματοποίηση μεταφοράς, παράδοσης και παραλαβής κλεμμένων υλικών στην εν λόγω επιχείρηση scrap. Στη συνέχεια, ακολούθησαν έρευνες σε σημεία και σπίτια, όπου είχαν εντοπιστεί να κινούνται μέλη της οργάνωσης και συνελήφθησαν ακόμα τέσσερις αλλοδαποί πακιστανικής καταγωγής.

Στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης και η υπεύθυνη της επιχείρησης scrap, οι οποίοι μοιράζονταν τα κέρδη της παράνομης δράσης τους κατά το ήμισυ. Συνελήφθησαν επίσης, ο συντονιστής και στρατολόγος της οργάνωσης και η υπεύθυνη της μάντρας με τα κλεμμένα υλικά, ενώ αναζητούνται ακόμα τέσσερις υπήκοοι Πακιστάν και ένας  ημεδαπός Ρομά.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε εντοπίστηκε φορολογικό βιβλίο της επιχείρησης, όπου προέκυπτε ο χαρακτηρισμός του παράνομα αφαιρεθέντος χαλκού ως παλαιού χαλκού Α΄ και Β΄ ποιότητας και η κίνησή του σε άλλη επιχείρηση ανακύκλωσης μετάλλων. Το βιβλίο παρέλαβε η Οικονομική Αστυνομία προκειμένου να πραγματοποιήσει τον απαραίτητο φορολογικό έλεγχο.

Επιπλέον κατασχέθηκαν:

Εννέα πηνία- ελάσματα μετασχηματιστών,

Χάλκινες περιελίξεις τριών μετασχηματιστών,

Πλήθος από καλώδια χαλκού μέσης τάσης με ακροδέκτες,

Εκατό (100) περίπου μέτρα καλώδιο διατομής 4×10 του ΟΣΕ βάρους τριακοσίων κιλών περίπου,

16 τμήματα από ράγες ΟΣΕ συνολικού μήκους 30 μέτρων,

Ένα πλήρες σύστημα κοπής μετάλλων,

Εργαλεία κοπής και διάρρηξης μετασχηματιστών και καλωδίων ΟΣΕ,

Ένας κοφτής βαρέου τύπου (γίγας) κοπής μετάλλων,

4.350 ευρώ μετρητά,

Ένα βιβλιάριο καταθέσεων του εγκεφάλου της οργάνωσης με καταθέσεις εντός τριών μηνών περίπου 17.100 ευρώ,

Έντεκα κινητά τηλέφωνα,

Εφτά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,

Ένας τράκτορας με επικαθήμενο που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των κλεμμένων υλικών σε άλλη εταιρεία scap,

Έγγραφα από τιμολόγια πώλησης αγαθών του εν λόγω scrap που αποδεικνύουν τη διαδρομή νομιμοποίησης του χαλκού που αφαιρέθηκε παράνομα.

Όπως προέκυψε, η ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχουν υπολογιστεί μέχρι στιγμής τα διαφυγόντα έσοδα της Δ.Ε.Η. από την απώλεια κιλοβατώρων και του Ο.Σ.Ε. από τη διακοπή δρομολογίων και την ακινητοποίηση συρμών.

Στο χώρο της επιχείρησης κλήθηκε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, που πραγματοποίησε αυτοψία και διαπίστωσε περιβαλλοντολογικές παραβάσεις. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας της αρμόδιας Αρχής.

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı