You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Ενας Πειραιώτης στο Αγιον Ορος

Ενας Πειραιώτης στο Αγιον Ορος

Ενας Πειραιώτης στο Αγιον Ορος

 Το τάμα, η σκληρή εκπαίδευση, η ακλόνητη πίστη και οι κίνδυνοι για τη ζωή του Αρχιφύλακα Θανάση Σαμουρίδη

Γράφει ο Μιχάλης Χάνδακας

Βρίσκεται στη ζωή από θαύμα. Όταν οι γιατροί τον θεωρούσαν ξεγραμμένο μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό εν ώρα υπηρεσίας, εκείνος άνοιξε τα μάτια ενώ βρισκόταν τέσσερις μέρες σε κώμα,  αφήνοντας άναυδη την επιστημονική κοινότητα. Οι θεράποντες ιατροί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο ετοιμοθάνατος ασθενής τους ανένηψε ξαφνικά. Εκείνος, όμως, ήταν βέβαιος. Ηταν θέλημα Θεού. Αυτό τον έφερε στο περιβόλι της Παναγιάς και έγινε ο επίγειος φύλακας – άγγελος της Μονής Βατοπαιδίου.

Ο λόγος για τον Πειραιώτη Αρχιφύλακα, Θανάση Σαμουρίδη, πατέρα τεσσάρων αγοριών ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια (από τα 23 συνολικά) υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Μονής. Πρόκειται για έναν μυώδη, ψηλό, σκληροτράχηλο άντρα που βουτά σε βάθος μεγαλύτερο των 60 μέτρων (υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού) και σου δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να τα βάλει ακόμα και με τα στοιχεία της φύσης.  Πολλές φορές δεν σκέφτεται την ίδια του τη ζωή όταν πρόκειται να σώσει κάποιον συνάνθρωπό του. Είναι απ’ αυτούς που το λέει η ψυχή τους κι όμως, δακρύζει όταν μιλά για την πίστη στον Κύριο και τη μητέρα Παναγιά.

Παρά το βαρύ πρόγραμμά του, τον συναντήσαμε στις Καρυές για να μιλήσουμε και να καταγράψουμε όσα ενδιαφέροντα είχε να μας πει. «Βρίσκομαι εδώ λόγω της υπόσχεσης που έδωσα στον Θεό» λέει.  Όταν έχει υπηρεσία δουλεύει σχεδόν όλο το 24ωρο. Η μέρα ξεκινά κάθε πρωί στις 6 για να είναι παρών στη θεία λειτουργία.  «Η παρουσία μου είναι κατασταλτικός παράγοντας για όσους έχουν έρθει κακόβουλα για να βλάψουν τη Μονή»  συμπληρώνει.

Στις 10:30 ξεκινά η σκληρή εκπαίδευση. Αναρριχήσεις – καταρριχήσεις, καταδύσεις, αντιμετώπιση περιστατικών ομηρίας, συνοδεία προσώπων υψηλού κινδύνου. Μετά το μεσημεριανό φαγητό, την ελάχιστη ξεκούραση και τον Εσπερινό στο Μοναστήρι, ξεκινά η προπόνηση της γυμναστικής και οι πολεμικές τέχνες.  Στις 10 το βράδυ, παρόλο που θα σκεφτόταν κανείς ότι άλλη μια δύσκολη μέρα έφτανε στο τέλος, της, ο Θανάσης Σαμουρίδης εξακολουθεί να βρίσκεται επί ποδός. Ξεκινά εποχούμενη περιπολία για τη δίωξη λαθροθήρων και παράνομων επισκεπτών μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. «Αν όλα πάνε καλά και το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στις 12 τα μεσάνυχτα επιστρέφω στον σταθμό όπου ξεκουράζομαι μέχρι την επόμενη ημέρα στις 6» αναφέρει χωρίς ίχνος αποστροφής ή την παραμικρή γκρίνια για τη δουλειά του.

Τον ρωτάμε για τα δύσκολα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει τα οποία είναι ουκ ολίγα.  Κλοπές, λαθροθηρία, παράνομοι επισκέπτες, έρευνες για φυγόδικους που κρύβονται στα δάση εντός του Αγίου Όρους, διακομιδή σορών μεταναστών που τους ξεβράζει η θάλασσα στις ακτές και παροχή βοήθειας σε μοναχούς που μένουν σε απόκρημνα κελιά όταν οι καιρικές  συνθήκες είναι άσχημες. Μας διηγείται μάλιστα, ένα περιστατικό κατά το οποίο μοναχοί έπεσαν σε γκρεμό και τους ανέσυρε με ορειβατικά υλικά που διαθέτει ο εξοπλισμός του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δε που έχει βρεθεί αντιμέτωπος και με χρήστες ναρκωτικών με σύνδρομο στέρησης, μεθυσμένους και ψυχοπαθείς.

Μας μιλά για τις φορές που κινδύνευσε είτε για να σώσει μια ζωή είτε για να αφοπλίσει κάποιον επικίνδυνο εισβολέα. «Θυμάμαι τη μέρα που αναζητούσα ένα ανήλικο  άτομο που είχε χαθεί σε δασώδη περιοχή με λύκους. Ηταν τεράστια η αγωνία και η προσπάθεια που είχα καταβάλει για να το βρω ζωντανό».  Μεγαλύτερος όμως, ήταν ο κίνδυνος όταν κατά τη σύλληψη λαθροθήρα μετά από μεγάλη καταδίωξη στα βουνά σήκωσε το όπλο να τον σκοτώσει ενώ προσπαθούσε να τον συλλάβει.

«Χάρη στην έγκαιρη και σωστή διακομιδή σώζω ανθρώπους σε καταστάσεις που διαφορετικά θα είχαν πεθάνει» λέει χωρίς ίχνος υπερβολής ή έπαρσης. Μιλάει ακόμα για την ασφάλεια που αισθάνονται οι μοναχοί όταν είναι κοντά τους.  «Όταν υπάρχει ανάγκη, τρέχω να βοηθήσω σε όλη την επικράτεια του Αγίου Όρους ,όχι μόνο στην περιφέρεια της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου όπου ανήκει ο Αστυνομικός σταθμός» υπογραμμίζει.

Τι λέει για το άβατο που βρίσκει κάποιους αντίθετους; «Το άβατο στο Άγιον Όρος το έθεσε η ίδια η μητέρα μας, η υπεραγία Θεοτόκος. Η Παναγία μας . Θεωρώ ότι πρέπει να υπακούσουμε το θέλημά της. Εξάλλου το Αγιον Ορος γιατί το λέμε Αγιον και όχι κάτι άλλο; Γιατί είναι το “εργοστάσιο” που “παράγει” Αγίους ! Ο ορισμός της λέξης ανιδιοτέλεια, είναι τρόπος ζωής για τους μοναχούς του Αγίου Όρους».

Η σκέψη του ωστόσο, είναι και στη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά τους. «Μπορεί να λείπω από το σπίτι μου κάθε δέκα ημέρες που πάω για υπηρεσία αλλά τώρα ευχαριστιέμαι και χορταίνω την οικογένειά μου πιο καλά, πιο σωστά. Όταν είμαι στο Αγιον Ορος σαφώς μου λείπει η οικογένεια αλλά και η Καστέλλα (Προφήτης Ηλίας). Συμβαίνει, όμως, και το αντίστροφο».

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı