You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » ΕΛΜΕ Πειραιά: Να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες στις Φυλακές

ΕΛΜΕ Πειραιά: Να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες στις Φυλακές

ΕΛΜΕ Πειραιά: Να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες στις Φυλακές

Την έναρξη της λειτουργίας σχολικών μονάδων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, άμεση στελέχωσή τους, και εφαρμογή  του ν. 4521/18 για τα σχολεία των φυλακών, ζητά η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Ειδικότερα, στο ψήφισμά της προς τη Γενική Συνέλευση των προέδρων αναφέρει τα εξής:

“Η παροχή εκπαίδευσης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας με σοβαρές κοινωνικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις και αναφαίρετο δικαίωμα των εγκλείστων γυναικών και ανδρών. Αποτελεί επίσης στήριγμα ψυχικό στον αγώνα των κρατουμένων για την αντιμετώπιση των δεινών του εγκλεισμού, καθώς και βασική συνιστώσα της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης και μη υποτροπής. 

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του νόμου 4521/18: «1. Σε κάθε κατάστημα κράτησης και στο ίδρυμα αγωγής ανηλίκων αρρένων Βόλου ιδρύονται σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο ή Σ.Δ.Ε., ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ.), Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.), Δ.Ι.Ε.Κ. ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και Τμήματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας. 2. Σε κάθε κατάστημα κράτησης επιλέγεται Σύμβουλος-Συντονιστής Εκπαίδευσης, μόνιμος εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τριετή θητεία…» 

Απαιτούμε άμεση εφαρμογή του ν. 4521/2018 και συγκεκριμένα:

α) τοποθέτηση συντονιστών εκπαίδευσης στα 27 σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία δεν πληρώθηκαν οι θέσεις, με εκ νέου προκήρυξη της διαδικασίας. (Αν και η προκήρυξη Κ1/11553 25-01-2019 προέβλεπε 33 συντονιστές, σε ισάριθμα σωφρονιστικά καταστήματα, μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί μόνο 6 θέσεις).

β) υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ορίζεται η έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων και των χώρων όπου αυτές θα λειτουργούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συντονιστών.

γ) επίσπευση της στελέχωσης από εκπαιδευτικούς και σαφή καθορισμό της  διαδικασίας με την οποία θα πραγματοποιηθεί.

δ) λειτουργία Προγραμμάτων ελληνομάθειας για τους αλλοδαπούς κρατούμενους με παροχή πιστοποίησης.

Ειδικότερα δε, όσον αφορά στα τρία σωφρονιστικά καταστήματα των φυλακών Κορυδαλλού, επισημαίνουμε τα εξής:

α) Ανάγκη άμεσης ίδρυσης σχολικής μονάδας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, καθώς στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί καμία εκπαιδευτική μονάδα. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση των δεινών του εγκλεισμού, και την πιθανότητα υποτροπής, και εγείρει και ζητήματα έμφυλης ανισότητας στην εκπαίδευση και στην απασχόληση.

β) Άμεση στελέχωση των Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλός Ι και Ψυχιατρείο με Συντονιστές Εκπαίδευσης, καθώς ακόμα οι θέσεις αυτές δεν έχουν πληρωθεί, παρόλο που πρόκειται για ιδιαίτερα πολυπληθή σωφρονιστικά καταστήματα.

Καλούμε επίσης το υπουργείο να μεριμνήσει για την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων των φυλακών (θρανία, βιβλία κτλ) και τη δημιουργία κατάλληλων χώρων, όπου αυτό είναι απαραίτητο, καθώς επίσης και για τη χορήγηση σχολικών εγχειριδίων στους κατ’ιδίαν διδαχθέντες μαθητές και μαθήτριες των σωφρονιστικών καταστημάτων”.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı