You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Εκτεταμένες αναπλάσεις πρασίνου στον Πειραιά

Εκτεταμένες αναπλάσεις πρασίνου στον Πειραιά

Εκτεταμένες αναπλάσεις πρασίνου στον Πειραιά

Εκτεταμένες αναπλάσεις πρασίνου και δράσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος, περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις που πραγματοποίησε από τον Σεπτέμβριο του 2014, ο τομέας Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Πειραιά. Παρά το ελάχιστο έμψυχο δυναμικό και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, υλοποιήθηκε σημαντικό έργο, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

Συγκεκριμένα:

· Φυτεύθηκαν 25,70 στρ. χλοοτάπητα, 510 δένδρα, 13.621 θάμνοι και 5.830 ανθοφόρα ποώδη φυτά. Επίσης εγκαταστάθηκαν σε έκταση 33,68 στρεμμάτων δίκτυα αυτόματης άρδευσης, τοποθετήθηκαν πέργκολες και χαμηλή ξύλινης περίφραξης για την προστασία του νεοεγκατασταθέντος πρασίνου. Η ανάπλαση αφορούσε 30 στρέμματα χώρων πρασίνου του Δήμου σε όλες τις Δημ. Κοινότητες και πραγματοποιήθηκε μέσω ΕΣΠΑ. Ένα έργο το οποίο είχε απενταχθεί και μετά από ενέργειες του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη επανεντάχθηκε.

Αναλυτικά:

Πλατείες

Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

• Κήποι Ακτής Θεμιστοκλέους & Σκλαβούνου (έναντι γηπέδου Φοίνικα)-Πειραϊκή

• Κήπος Ακτής Θεμιστοκλέους & Μαρ. Χατζηκυριακού-Πειραική

• Κήπος Ακτής Θεμιστοκλέους & Σαπφούς (έναντι γηπέδου Πορφύρα)-Πειραϊκή

• Νησίδα Φρεαττύδος

• Νησίδα Ζαννή

• Πλ. Καρπάθου-Καλλίπολη

• Πλ. Σερφιώτου-Καλλίπολη

Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

• Πλ. Αλεξάνδρας

• Κήποι Ηρ. Πολυτεχνείου-Σκουζέ-Λεωσθένους-Φιλελλήνων

• Πλ. Ιπποδαμείας & Νησίδες

• Πλατείες Άνω Τερψιθέας

• Περιβάλλον χώρος Βεακείου Θεάτρου

• Τινάνειος κήπος

 

Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

• Πλ. Καραϊσκάκη -Ν. Φάληρο

• Πλ. Γιαννοπούλου& Ζερβού-Ν.Φάληρο

• Κήπος Αγ. Δημητρίου-Ζαϊμη & Καραϊσκάκη-Ν.Φάληρο

• Παρτέρια Οδού Τζαβέλλα (μεταξύ των οδών Μ. Αλεξάνδρου & Πυθαγόρα)

 

Δ’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

• Κήπος Κωσταράκου (Αχαΐα Κλάους)-(Θήρας-Λευκωσίας-Μαντινείας)-Καμίνια

• Πλ. Σμυρλή (Γρανίκου & Αιτωλοακαρνανίας)-Καμίνια

• Κήπος Αλιπέδου & Λεωφ. Αθηνών (έναντι Κεράνη)

• Νησίδα Θηβών (από 25ης Μαρτίου έως Αργυροκάστρου)

• Κήπος Αργυροκάστρου (Αργυροκάστρου & Κεχαγιά, Π. Κοκκινιά)

• Πλ. Δωδεκανήσου (Δωδεκανήσου & Αγ. Ελευθερίου-Καμίνια)

• Νησίδα Πειραιώς (μεταξύ των οδών Δωδεκανήσου & Μυκάλης)

• Κήπος 25ης Μαρτίου & Θηβών

• Πάρκο Παπαδογιωργή (πάροδος Μαντινείας-Καμίνια)

 

Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

• Νεκροταφείο Ανάστασης

• Πλ. Βλαχάκου (Βλαχάκου-Σαλαμίνος-Παλαμιδίου)-Μανιάτικα

• Πλ. Θυμάτων C-130 (Ψαρρών & Θεσσαλονίκης)-ΥΠΑΠΑΝΤΗ

• Πάρκο Δηλαβέρη-Λεύκα

· Φυτεύθηκαν 2.863 φυτά (δένδρα, θάμνοι, ανθοφόρα) σε φυτοδοχεία, ζαρντινιέρες και χώρους πρασίνου σε Ιερούς Ναούς, πάρκα, πλατείες και πεζόδρομους σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

· Κλαδεύτηκαν 2.150 δένδρα, σε δεν/χιες οδών και χώρων πρασίνου (μουριές, ακακίες, σοφόρες κ.λ.π.), αειθαλή δένδρα (νεραντζιές, λιγούστρα δενδρ. κ.λ.π.) καθώς και 460 υψηλόκορμα δένδρα (λεύκες, ευκάλυπτοι, αϊλανθοί, κ.λ.π.).

· Φυτεύθηκαν 200 φοίνικες σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, μετά από δωρεά του Προέδρου του Ολυμπιακού και Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

· Συντήρηση του πρασίνου σε κήπους και δενδροστοιχίες κοινόχρηστων χώρων, ιερών ναών, σχολείων, του Δημοτικού Κοιμητηρίου «Ανάσταση», καθώς και κλάδευση δενδροστοιχιών που φύονται σε πεζοδρόμια.

· Κλαδεύτηκαν θάμνοι για τη διατήρηση του σχήματος των φυτών, την προαγωγή της ανθοφορίας τους και τη μορφοποίηση φυτικών πλαισίων καθώς και το 90% των φοινίκων του παραλιακού μετώπου.

· Πραγματοποιήθηκε κοπή χλοοτάπητα σε τακτά χρονικά διαστήματα, με μεγαλύτερη συχνότητα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ταχείας ανάπτυξης την εποχή αυτή.

· Τοποθετήθηκαν καθιστικοί πάγκοι, δοχεία απορριμμάτων και ξύλινοι διάδρομοι στο πάρκο Παπαδογιώργη για την βελτίωση της προσβασιμότητας και λειτουργικότητάς του.

· Καθαρίστηκαν πεύκα από φωλιές πιτυοκάμπης στο πλαίσιο της φυτοπροστασίας σε δένδρα που παρουσίασαν προσβολή, πρωτίστως σε αύλειους χώρους σχολείων, αλλά και σε χώρους παιδικών χαρών.

· Κόπηκαν και απομακρύνθηκαν ξηροί φοίνικες προσβεβλημένοι από το έντομο του ρυγχοφόρου.

· Πραγματοποιήθηκε βοτάνισμα αυτοφυούς βλάστησης (ζιζανίων) σε χώρους πρασίνου και ελεύθερους χώρους με επανάληψη 4 φορές κατ’ ελάχιστον το έτος ώστε οι χώροι να παραμένουν λειτουργικοί, προσβάσιμοι και αισθητικά βελτιωμένοι, καθώς και για αποτροπή κινδύνου πυρκαγιών την θερινή περίοδο.

· Εφαρμόστηκαν λιπάνσεις και καταπολεμήθηκαν βιολογικά επιβλαβή έντομα των φυτών στο πλαίσιο της φυτοπροστασίας του πρασίνου (πιτυοκάμπης των πεύκων, αγρότιδας στους χλοοτάπητες κ.λ.π.)

Παράλληλα

· Εκπονήθηκαν όλες οι απαραίτητες φυτοτεχνικές μελέτες, προμήθειας υλικών και εργασιών για την ανάπλαση, ανάπτυξη και συντήρηση του δημοτικού πρασίνου και παρακολούθηση της δημοπράτησης και της πορείας υλοποίησής τους.

· Υπήρξε επίβλεψη της εκτέλεσης ανάπλασης χώρων πρασίνου μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ, διεκπεραιώθηκαν όλες τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες συντηρήσεις:

· Του μηχανολογικού εξοπλισμού & εργαλείων της Δ/νσης, που αποτελούν αναγκαίο εξοπλισμό για την εκτέλεση των εργασιών πρασίνου (αλυσοπρίονων, ευθυγραμμιστικών πριονιών, χλοοκοπτικών μηχανών, χορτοκοπτικών μηχανημάτων, σκαπτικών κ.ά.).

· Των οχημάτων της Υπηρεσίας (τρικύκλων) έτσι ώστε να γίνεται χωρίς πρόβλημα η μεταφορά υλικών, φυτών, εργαλείων και μηχ/των της Δ/νσης.

· 150 Καθιστικών πάγκων και περιφράξεων σε χώρους πρασίνου, που αφορούσαν αλλαγή φθαρμένης ξυλείας, ανανέωση βαφής τους κ.λ.π.

· Υπέργειων και υπόγειων δικτύων αυτόματης άρδευσης και υδραυλικού δικτύου των χώρων πρασίνου.

· Στo υπάρχον αρδευτικό δίκτυο, αλλά κυρίως στην επέκταση του αυτόματου υπόγειου δικτύου άρδευσης ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, ανθρώπινοι και υλικοί.

Τέλος υπήρξε:

· Συνεργασία με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων καθώς και με άλλες Δημόσιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση θεμάτων ρύπανσης και για την αντιμετώπιση καταγγελιών.

· Παρακολούθηση προγράμματος ποιότητας νερών κολύμβησης των ακτών Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.

· Διενέργεια απεντομώσεων και μυοκτονιών στα φρεάτια ομβρίων υδάτων του Δήμου Πειραιά (έκτακτες περιπτώσεις –κουνούπια, ποντίκια). Σύνταξη μελέτης καθώς και επίβλεψη της ανωτέρω εργασίας.

· Επίβλεψη εκπόνησης της περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά το Νεκροταφείο «Αναστάσεως» Πειραιά από ιδιώτη μελετητή.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Σταύρος Βοϊδονικόλας, δήλωσε:

«Η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Πειραιά, πραγματοποίησε σημαντικό έργο τον χρόνο που πέρασε παρά το ελάχιστο προσωπικό που πλέον διαθέτει. Καταφέραμε σε δύσκολες συνθήκες, κυρίως λόγω της οικονομικής δυσχέρειας του Δήμου, να υλοποιήσουμε μικρές και μεγάλες δράσεις σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, να προσφέρουμε στους δημότες μας «ανάσες» πρασίνου και να ομορφύνουμε την πόλη μας. Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά με περισσότερη δουλειά και επιμονή θα κινηθούμε στο μέλλον. Στόχος μας είναι η αισθητική βελτίωση της πόλης, με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, που θα απολαμβάνουν οι δημότες και οι επισκέπτες του Πειραιά. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού και Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για τη μεγάλη στήριξή τους στο έργο μας».

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı