You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » «Εισπνέουμε τον θάνατο»

«Εισπνέουμε τον θάνατο»

«Εισπνέουμε τον θάνατο»

Μέτρα για τα ραδιενεργά απόβλητα στο Σχιστό ζητά η “Πρωτοβουλία Κατοίκων Κερατσινίου –Δραπετσώνας”

Δεν εφησυχάζουν και αναλαμβάνουν δράση για τα ραδιενεργά απόβλητα στην περιοχή Λακκώματα Σχιστού. Πρόκειται για την «Πρωτοβουλία Κατοίκων Κερατσινίου – Δραπετσώνας για το Περιβάλλον» που αποφάσισε τη συγκρότηση Ανοιχτής Επιτροπής Πολιτών, με τη συμμετοχή και κατοίκων του Περάματος, για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Το θέμα το οποίο είχε αναδείξει πριν από αρκετά χρόνια η Εν Πειραιεί, επανήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή τις βροχοπτώσεις που παρέσυραν τις προστατευτικές μεμβράνες που κάλυπταν τη φωσφογύψο (το λύμα που μεταφερόταν στην περιοχή από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας για 20 ολόκληρα χρόνια). «Αντί να τα στέλνει σε ειδικά εργοστάσια του εξωτερικού για θερμική καταστροφή (όπως προβλέπεται) τα πετούσε ανεξέλεγκτα σε αυθαίρετη και παράνομη χωματερή σε έκταση 125 στρεμμάτων στην περιοχή Λακκώματα του Σχιστού Περάματος – Κερατσινίου» αναφέρει η Πρωτοβουλία Κατοίκων η οποία κάνει λόγο για 10 εκατομμύρια τόνους βιομηχανικών αποβλήτων.

 

Το εν λόγω απόβλητο, το ορυκτό υλικό φωσφορίτης (φωσφογύψος σε μορφή σκόνης) περιέχει τα ραδιενεργά και επικίνδυνα στοιχεία ράδιο 226 και ουράνιο 235. Το ράδιο θεωρείται καρκινογόνο. Η φωσφογύψος σε μορφή σκόνης άλλoτε παρασύρεται από χειμάρρους νερών βροχοπτώσεων κι άλλoτε, όταν φυσάει, διοχετεύεται στον αέρα και μέσω της αναπνοής εισπνέεται απ’ τον άνθρωπο.

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων επικαλείται τις μετρήσεις που έγιναν απ’ την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στην περιοχή όπου το ράδιο 226 καταγράφηκε 5 έως 11 φορές πιο πάνω απ’ τα επιτρεπτά όρια, ενώ το ουράνιο σε μικρότερες ποσότητες.

«Δυστυχώς οι όποιες προσπάθειες επίλυσης – αποκατάστασης του προβλήματος από αρμόδιους – υπεύθυνους δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Αποτέλεσμα, για τριάντα και πλέον χρόνια όλοι εμείς, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας της ανεπάρκειας κι ασυνείδητης αντιμετώπισης του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος απ’ τους πάσης φύσεως αρμόδιους και υπεύθυνους, να βιώνουμε τις συνέπειες της ύπαρξης αυτών των αποβλήτων που απειλούν την υγεία, τη ζωή μας» τονίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

Η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Κερατσινίου – Δραπετσώνας για το Περιβάλλον» έχει πραγματοποιήσει δύο ανοιχτές συνελεύσεις προκειμένου να κινητοποιήσει τους βουλευτές της περιοχής και τους αρμόδιους φορείς με στόχο την προστασία της υγείας τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ραδιενεργά απόβλητα. Στην τελευταία ανοιχτή συνέλευση αποφάσισε να απαιτήσει άμεσα την εκπόνηση ραδιολογικής μελέτης, τη λήψη ειδικών μέτρων και τη διενέργεια πρόσθετων ελέγχων και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ζητά δε από τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το θέμα απασχόλησε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση καθώς υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τα επίπεδα ραδιενέργειας.

 

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı