You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » “Είπα το «ναι» με συναίσθηση ευθύνης”

“Είπα το «ναι» με συναίσθηση ευθύνης”

“Είπα το «ναι» με συναίσθηση ευθύνης”

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας στην Εν Πειραιεί

Η δική μας δημοτική Αρχή, θα ανήκει στις Πειραιώτισσες και στους Πειραιώτες, λέει με τη γνωστή του ειλικρίνεια και πραότητα ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας. Ο κος Δρίτσας μάς μιλά για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα που συναντά καθημερινά την υποστήριξη ολοένα και περισσότερων πολιτών, πέρα, όπως λέει, από κομματικές προτιμήσεις, και φέρνει το μήνυμα της αλλαγής. Αναφέρεται στην ασπίδα κοινωνικής προστασίας ενάντια στη φτώχεια που είναι πλέον επιτακτική προτεραιότητα για τον Δήμο, στην υποχρέωση απολογισμού ακόμα και για το τελευταίο ευρώ των δαπανών του Δήμου αλλά και στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης παραγωγικής συμμαχίας προκειμένου το λιμάνι του Πειραιά να παραμείνει στον έλεγχο της πόλης και της κοινωνίας της.

Ακόμα, κάνει λόγο για μικρά και μεγάλα ατομικά συμφέροντα που ασκούν επιρροή διαχρονικά στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, χαρακτηρίζει ανέξοδη την εξαγγελία Μιχαλολιάκου περί στέγασης των Δικαστηρίων στο γιαπί της Ραλλείου ενώ απαντά σε εκείνους που τον θέλουν να ακυρώνει τις προσπάθειες για την πάταξη του παρεμπορίου. “Καμιά θετική προσπάθεια δεν θα πεταχτεί από μας στα σκουπίδια, αλλά και κανένας άνθρωπος δεν θα αντιμετωπιστεί από μας ως σκουπίδι” λέει με αφοπλιστικό τρόπο.

Τέλος, ο κος Δρίτσας, μιλά για τον Ολυμπιακό, για τις ερυθρόλευκες ψήφους, αλλά και τα χρόνια που ως παιδί παρακολουθούσε ακόμα και τις προπονήσεις στο γήπεδο Καραϊσκάκη, με τον Μουράτη, το Δαρίβα, τον Μπέμπη, τον Ιωάννου, τον Πολυχρονίου, τον Ρωσσίδη και όλους τους μεγάλες παίκτες εκείνης της εποχής.

 

Συνέντευξη στη Νάνσυ Αλευρά

 

-Κύριε Δρίτσα, έχει δοθεί η εντύπωση ότι δεν είπατε το «ναι» με μεγάλη ευκολία. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να δεχθείτε να θέσετε ξανά υποψηφιότητα για τον Δήμο Πειραιά;

Είπα το «ναι» με συναίσθηση ευθύνης. Τα διλήμματα δεν αφορούσαν σε προσωπικά σχέδια. Δε λειτουργώ έτσι. Δέχθηκα την ενθάρρυνση να αναλάβω αυτή την ευθύνη από τα μέλη της δημοτικής μας κίνησης, το Λιμάνι της Αγωνίας. Γνωρίζετε ότι το Λιμάνι της Αγωνίας έχει διαρκή και καθημερινή παρουσία και δράση στον Πειραιά επί 15 χρόνια, εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο κι εγώ είμαι ιδρυτικό μέλος και τρεις φορές στο παρελθόν υποψήφιος Δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος για 6 χρόνια. Δέχθηκα, επίσης, την ενθάρρυνση των οργανώσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, όπου, επίσης, είμαι ενεργό μέλος, πέραν της βουλευτικής μου ιδιότητας και ευθύνης. Τέλος, δέχθηκα την ενθάρρυνση από πολλές και πολλούς Πειραιώτισσες και Πειραιώτες ευρύτατου πολιτικού φάσματος. Ζήτησα να υπάρξουν συλλογικές διαδικασίες, ώστε ενδεχομένως να κατατεθούν και άλλες προτάσεις και να ληφθούν δημοκρατικές αποφάσεις. Όλα αυτά έγιναν και έκαναν εύκολη την απόφασή μου. Χαίρομαι γι’ αυτό.

-Οι δημοσκοπήσεις σάς βγάζουν δήμαρχο. Είναι μια εύκολη υπόθεση η μάχη του Μάη;

Όπως ήδη σας είπα, δέχομαι την ενθάρρυνση και τώρα πια καθημερινά την υποστήριξη από πάρα πολλούς πολίτες του Πειραιά, πέρα από κομματικές προτιμήσεις και επιλογές.

Στην συγκέντρωση μελών και φίλων, που κάναμε προ ημερών, για να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μας, ώστε ο Πειραιάς να γυρίσει σελίδα και να βγει από το τέλμα της αδράνειας, συμμετείχαν δεκάδες ενεργοί πολίτες στα κοινωνικά θέματα, σε ζητήματα περιβάλλοντος, σε εθελοντικές ενέργειες. Είναι ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, που φέρνει μήνυμα της αλλαγής που έρχεται στην πόλη.

Όμως, «η μάχη του Μάη» δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στις 11 περίπου εβδομάδες που μένουν έως τις εκλογές, πρέπει να υπογράφουμε καθημερινά με τις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες ένα νέο συμβόλαιο ευθύνης για την επόμενη μέρα της πόλης.

-Εσείς κατεβαίνετε στον εκλογικό στίβο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Προ ημερών είδαμε τον κο Σαμαρά στον Πειραιά μόνο και μόνο για να στηρίξει τον κο Μιχαλολιάκο. Γιατί πρέπει η Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται υπό κομματική κηδεμονία;

Οι αντιφάσεις είναι προφανείς ανάμεσα στα όσα διακηρύσσει και στα όσα πράττει ο κ. Μιχαλολιάκος. Συνηθίζει να λέει ότι κόμμα του είναι ο Πειραιάς και κρύβει ότι σε αυτό, κόμμα, αρχηγός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Όμως, το θέμα που θέτετε ξεπερνά τον σημερινό Δήμαρχο. Ας μην υποκρινόμαστε και ας μην συνεργούμε στην απαξίωση των κομμάτων, όταν και όπου αυτά ανταποκρίνονται στον πραγματικό δημοκρατικό ρόλο τους. Ανήκω σε ένα πολιτικό ρεύμα, αυτό της δημοκρατικής, ανανεωτικής, ριζοσπαστικής και εναλλακτικής Αριστεράς, το οποίο σήμερα εκφράζεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοδιοικητική πολιτική πρόταση – πρόγραμμα. Βασικός πυλώνας αυτής της πρότασης είναι η αυτοτέλεια των δημοτικών κινήσεων πολιτών και των κινημάτων πόλης. Ως εκ τούτου, για μας, δεν υπάρχει καμιά κομματική κηδεμονία και χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης. Τα έχουμε λύσει αυτά εδώ και χρόνια με συλλογικούς πολιτικούς όρους και συλλογική πολιτική αρχών. Να είναι βέβαιοι όλοι ότι η δική μας δημοτική Αρχή, θα ανήκει στις Πειραιώτισσες και στους Πειραιώτες.

-Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες για τον Πειραιά. Τι θα αλλάξετε, τι νέο θα δρομολογήσετε και πόσο εύκολο θα είναι όταν οι ΚΑΠ μειώνονται αντί να αυξάνονται;

Η σημερινή σκληρή πραγματικότητα αναδιατάσσει υποχρεωτικά τις προτεραιότητες και για την αυτοδιοίκηση. Η ασπίδα κοινωνικής προστασίας ενάντια στη φτώχεια είναι πλέον επιτακτική υποχρέωση – προτεραιότητα και για το Δήμο Πειραιά. Ο Πειραιάς πρέπει να γίνει υπόδειγμα αλληλέγγυας πόλης και πάνω σε αυτό το θεμέλιο να οικοδομήσουμε τον νέο Πειραιά της δημιουργίας και της προόδου. Σύντομα θα παρουσιάσουμε την ιεράρχηση των στόχων μας, γιατί το πρόγραμμά μας δεν το φτιάχνουμε τώρα. Το συγκροτούμε και το εξελίσσουμε διαρκώς επί 15 χρόνια τώρα που καθημερινά λειτουργούμε και παρεμβαίνουμε με το Λιμάνι της Αγωνίας. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά, το ξέρουμε. Στηρίζουμε πάντως τις προσδοκίες μας για τον Πειραιά και στις ευρύτερες ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα μας και όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα τις εγγυηθούν.

-Είπατε ότι θέλετε να μετατρέψετε τον Πειραιά σε μια πόλη που το λιμάνι θα της ανήκει και θα το ελέγχει. Πώς θα το πετύχετε;

Είναι άλλο ο Πειραιάς, πόλη – λιμάνι και άλλο το λιμάνι δυνάστης επί της πόλης ή διαφορετικά πόλη αποξενωμένη από το λιμάνι της. Η δρομολογημένη πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μέσω ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα έγκλημα όχι μόνο σε βάρος της λιμενικής βιομηχανίας και της παραδοσιακής επιχειρηματικότητας, αλλά και σε βάρος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Δεν υπάρχει παραγωγικός κλάδος και φορέας στον Πειραιά που να μην διαφωνεί και να μην εναντιώνεται σε αυτή την εξέλιξη. Αντιδράσαμε ήδη, δυναμικά και φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη παραγωγική συμμαχία, ικανή να κρατήσει το λιμάνι στον έλεγχο της πόλης και της κοινωνίας της. Πρόκειται για στοίχημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο Πειραιάς μπορεί να είναι πρωτοπόρος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.

-Δηλώσατε ακόμα ότι ο Πειραιάς είναι ένας δύσκολος Δήμος και ότι τα κέντρα εξουσίας είναι πολύ ισχυρά. Τι εννοείτε;

Δεν εννοώ τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που χρόνια τώρα βιώνουν οι πολίτες του Πειραιά. Μικρά και μεγάλα ατομικά συμφέροντα, ασκούν επιρροή διαχρονικά στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Παμπειραϊκό είναι το αίτημα της ισονομίας και της ισοτιμίας όλων των δημοτών και κατοίκων, σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά και για όλες τις λειτουργίες της πόλης. Είναι γι΄ αυτό που ένα από τα βασικά μας συνθήματα είναι «Πειραιάς, πόλη για όλους». Χρειάζεται να επικρατήσει ισχυρό πνεύμα συνεννόησης και αλληλοκατανόησης των αναγκών όλων των πολιτών.

-Λένε κάποιοι ότι με τον Θοδωρή Δρίτσα δήμαρχο όλη η δουλειά των προηγούμενων χρόνων για την πάταξη του παρεμπορίου θα πεταχτεί στα σκουπίδια. Τι απαντάτε;

Δεν γνωρίζω ειλικρινά ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι που λένε κάτι τέτοιο. Δεν είμαστε καινούργιοι. Μας έχει δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία να συζητήσουμε με τον εμπορικό κόσμο του Πειραιά και ιδιαίτερα με τον κόσμο του ιστορικού εμπορίου της πόλης. Κατά κανόνα έχουμε συνεννοηθεί μια χαρά. Γιατί οι θέσεις μας έχουν ειλικρίνεια και τεκμηρίωση. Δε ρέπουμε στις εύκολες λύσεις, δηλαδή στην εξής μία που είναι η μεροληπτική αστυνόμευση. Για μας ο έλεγχος του παρα – εμπορίου πρέπει κυρίως να κατευθύνεται στην πηγή. Εκεί, δηλαδή, που συγκροτούνται ισχυρά και σκληρά αδιαφανή συμφέροντα, συχνότατα διαπλεκόμενα. Καμιά θετική προσπάθεια δεν θα πεταχτεί από μας στα σκουπίδια, αλλά και κανένας άνθρωπος δεν θα αντιμετωπιστεί από μας ως σκουπίδι. Σας βεβαιώνω πως έτσι σκέφτεται και η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων.

-Ο κος Μιχαλολιάκος έχει προτείνει το γιαπί της Ραλλείου για τη στέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η πρόταση;

Ο κ. Μιχαλολιάκος με την ευκολία που τον διακρίνει έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα ότι το γιαπί της Ραλλείου θα γίνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, χώρος πρασίνου αφού κατεδαφιστεί με υπόγειο παρκινγκ και τέλος, δικαστήρια. Όλα τόσο εύκολα και απλά. Γι’ αυτό φοβάμαι ότι και αυτό είναι μια ακόμα ανέξοδη εξαγγελία.

Προσωπικά, έχω ασχοληθεί με το θέμα των δικαστηρίων, το έφερα με ερωτήσεις στη Βουλή και από τις απαντήσεις που μου έδωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί φαίνεται ότι η Κυβέρνηση που στηρίζει ο κ. Μιχαλολιάκος και τον στηρίζει κι εκείνη, επιμένει για τη μεταφορά των Δικαστηρίων μέσω ΤΑΙΠΕΔ εκτός της πόλης και με σκανδαλώδη σύμβαση. Τα Δικαστήρια πρέπει να μείνουν και θα παλέψουμε για να μείνουν στον Πειραιά. Γρήγορα, λοιπόν, η λύση του Ραλλείου πρέπει να μελετηθεί και να εγκριθεί τεκμηριωμένα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς, αυτό θα κάνουμε. Στην πολιτική και στην Αυτοδιοίκηση απαιτούνται δεσμεύσεις και όχι ανέξοδες υποσχέσεις.

-Γιατί κατά τη γνώμη σας ο κος Μιχαλολάκος, τον οποίο έχετε κατηγορήσει για κλοπή του προγράμματός σας, δεν έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα;

Το γιατί ο κ. Μιχαλολιάκος δεν έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα, δε θα το απαντήσω εγώ. Μόνο εικασίες μπορούμε να διατυπώσουμε και δεν έχει νόημα. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Πάντως, είμαστε βέβαιοι πως θα είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος. Διαφορετικά είναι σαν να σηκώνει «λευκή σημαία» και δεν πιστεύω πως δικαιούται ή και αντέχει να το κάνει.

Δεν έχω κατηγορήσει τον κ. Δήμαρχο για κλοπή του προγράμματός μας. Έχω πει στον ίδιο, με πολύ καλή πρόθεση, πως χαίρομαι που ενσωμάτωσε στο πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος που έχει παρουσιάσει από το 2006 το Λιμάνι της Αγωνίας. Του επισήμανα, όμως, ότι για μας ήταν ένα πρόγραμμα δεκαετίας και όχι συγκυρίας, και μάλιστα προεκλογικής. Επίσης, επισήμανα ότι έχει σημασία και το κόστος και η διαδικασία επιλογής και εκτέλεσης κάθε έργου. Νομίζω πως και εδώ έχουμε σημαντικές διαφορές.

-Στον Πειραιά κυριαρχεί η αντίληψη ότι ο Ολυμπιακός βγάζει δήμαρχο. Εσείς τι σχέση έχετε με τους ερυθρόλευκους και πόσο υπολογίζετε σε αυτές τις ψήφους;

Ο Ολυμπιακός … «βγάζει» τίτλους, γράφει δοξασμένη αθλητική ιστορία, σηματοδοτεί την ταυτότητα της πόλης. Δημάρχους, όμως, δεν βγάζει. Δε νομίζω πως ασχολείται με αυτό ο σύλλογος. Δημάρχους βγάζει ο λαός του Πειραιά και φυσικά και ο ερυθρόλευκος λαός. Προφανώς υπολογίζουμε πολύ σοβαρά σε αυτές τις ψήφους και θα είναι τιμή για εμάς, γιατί είναι ψήφοι της πειραιώτικης ταυτότητας. Όπως ψήφοι της πειραιώτικης ταυτότητας είναι οι ψήφοι των φιλάθλων του Εθνικού, του Αργοναύτη, του Ατρομήτου, του Πειραϊκού, του Φοίνικα, του Πορφύρα και τόσων άλλων δοξασμένων συλλόγων της πειραιώτικης αθλητικής ιστορίας.

Η προσωπική μου φίλαθλη ιστορία είναι στενά δεμένη με τον Ολυμπιακό, ακόμα και στο πιγκ – πονγκ με τις αδελφές Σκριβάνου. Μόνο στο στίβο ήμουν με τον Πειραϊκό. Από μικρό παιδί παρακολουθούσα ακόμα και τις προπονήσεις στο γήπεδο Καραϊσκάκη, με τον Μουράτη, το Δαρίβα, τον Μπέμπη, τον Ιωάννου, τον Πολυχρονίου, τον Ρωσσίδη, τον Κοτρίδη, τον Σάββα Θεοδωρίδη, τον Ηλία Υφαντή, τον Στεφανάκο, τον Γιώργο Σιδέρη και τόσους άλλους. Και μετά με τους «μπέμπηδες». Αλλά και στο μπάσκετ με τους αδελφούς Σπανουδάκη, στην κολύμβηση με την Μπαξεβανέλη, τον Παληό, τους αδελφούς Κυνηγαλάκη, στο πόλο με τον Τελειώνη, τον Μουτσάτσο, τον Μαθιουδάκη, τον Βασιλόπουλο, τον Παληκάρη κι άλλους πολλούς που ήμασταν όλοι φίλοι στη μεγάλη παρέα στο Πασαλιμάνι, μαζί και αδελφωμένοι παρά την οπαδική αντιπαλότητα με τον Γιάννη Θυμαρά, τον Μανώλη Πατλάκα, τον Πέτρο Καλφαμανώλη, τους αδελφούς Καρολόγους και Χατζηκυριακάκη. Αυτές οι σχέσεις είναι στέρεες και μοναδικές.

-Όπως γνωρίζετε κι εσείς, οι πολίτες έχουν ακούσει πολλά, πάρα πολλά. Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των Πειραιωτών αν εκλέξουν εσάς δήμαρχο;

Έχετε δίκιο. Γι΄αυτά δεν πρέπει να λέμε πολλά, αν και πιστεύω πως μπορούμε να φέρουμε μια πολύ σημαντική αλλαγή σε πολλά ζητήματα της καθημερινότητας στην πόλη. Θα μείνω μόνο σε ένα βασικό τρίπτυχο. Ειλικρίνεια, διαφάνεια, απολογισμός. Ιδιαίτερα σήμερα, που κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν, έχουμε υποχρέωση απολογισμού ακόμα και για το τελευταίο Ευρώ των δαπανών του Δήμου. Θα το κάνουμε με σχολαστικό τρόπο, γιατί θέλουμε οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες να ασχολούνται με την πόλη και τον Δήμο και για να γίνει αυτό, απαιτούνται σχέσεις εμπιστοσύνης.

-Θα ήθελα να μου σχολιάσετε και τα όσα δήλωσε χθες στο δημοτικό ραδιόφωνο ο απερχόμενος δήμαρχος. Είπε λοιπόν: Με «ποιά μούτρα» θα πάει ένας βουλευτής, υποψήφιος δήμαρχος στον άνεργο να του ζητήσει την ψήφο για να εκλεγεί δήμαρχος;

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο κ. Δήμαρχος. Εάν έχει την απορία μπορεί να ρωτήσει τους δεκάδες υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειάρχες του κόμματός του, που διατηρούν τη βουλευτική έδρα και να του απαντήσουν. Αλλά, ας είμαστε σοβαροί. Υπάρχουν και βουλευτές και δήμαρχοι που εναντιώθηκαν στην πολιτική των Μνημονίων και της λιτότητας και μαζί με τους ανέργους παλεύουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Προσωπικά, θα πάω στον άνεργο και θα του ζητήσω να συμμετάσχει στην προσπάθειά μας, διότι υπάρχει ελπίδα: Να φύγει η πόλη από την αδράνεια, να τελειώσουμε μια και καλή με τις μνημονιακές πολιτικές, που οδήγησαν τον Πειραιά στον μαρασμό. Για να προχωρήσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της πόλης μαζί με την ανατροπή των Μνημονίων σε όλα τα επίπεδα.

Εγώ, αυτά έχω να πω στον άνεργο. Οι δήμαρχοι, όπως ο κ. Μιχαλολιάκος, που υπηρέτησαν το Μνημόνιο «πανηγυρίζοντας» για τη «σωτηρία» της χώρας, τι θα του πουν;

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı