You Are Here: Home » ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ » Δικαστικό έγγραφο καταργεί τον όρο «λαθρομετανάστης» από την ελληνική γλώσσα

Δικαστικό έγγραφο καταργεί τον όρο «λαθρομετανάστης» από την ελληνική γλώσσα

Δικαστικό έγγραφο καταργεί τον όρο «λαθρομετανάστης» από την ελληνική γλώσσα

Σε μία πρωτοφανή απόφαση προχώρησε ο Άρειος Πάγος σύμφωνα με την οποία καταργείται από την ελληνική γλώσσα ο όρος λαθρομετανάστης. Συγκεκριμένα, κοινοποίησε έγγραφο μέσα από το οποίο προτρέπει αρχικά τα μέλη της εισαγγελίας, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν σε επίσημα έγγραφα και γραπτά τον όρο «λαθρομετανάστης» αφού δεν είναι δόκιμος, ενώ στιγματίζει αρνητικά το άτομο.  Παράλληλα το έγγραφο προτρέπει να υπάρξουν δράσεις για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Το περιεχόμενο του κειμένου έχει ως εξής:

«Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω έγγραφο του κ. υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν καταγγελίες ότι σε σωρεία εισαγγελικών εγγράφων, όταν γίνεται αναφορά σε υπήκοο τρίτης χώρας, που έχει εισέλθει στο ελληνικό έδαφος χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, χρησιμοποιείται ο όρος «λαθρομετανάστης».

Σωστά επισημαίνεται από τον κ. υπουργό, ότι ο όρος αυτός, εκτός του ότι δεν είναι δόκιμος, μπορεί να είναι και μειωτικός για την προσωπικότητα του ατόμου και βεβαίως, δεν συναντάται στην ελληνική νομοθεσία, όπου γίνεται λόγος για «παράνομη είσοδο στη χώρα».

Αποτελεί υποχρέωσή μας, εμείς πρώτοι να διαπαιδαγωγήσουμε με την ορθή χρήση των νομικών όρων στη διατύπωση των εγγράφων μας, την ελληνική κοινωνία, για να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιστικής βίας. Επομένως, παρακαλούμε να εξαλειφθεί στο μέλλον από τα υπηρεσιακά έγγραφα η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» και να χρησιμοποιούνται οι όροι: «παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα», «πρόσφυγες», «μετανάστες», «οικονομικοί μετανάστες», «αιτούντες άσυλο».

Επίσης, παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία και δράσεις, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία στην Περιφέρεια σας και, κυρίως, με τις δικές σας άμεσες ενέργειες. να κινητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί καθώς και άλλοι φορείς, που ασχολούνται πρωτίστως με ανηλίκους, ώστε, με την ενημέρωσή τους, να γίνει ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και να αποτραπεί η χρήση μειωτικών, για τη προσωπικότητα των ανθρώπων, χαρακτηρισμών και λέξεων.

Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλουμε όλοι στην εξάλειψη φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού”. Eπίσης τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί έγγραφo που βλέπετε παρακάτω μιας εισαγγελέας που αποφασίζει κατόπιν εντολής του πολιτικού της προϊσταμένου να στείλει ένα έγγραφο στους Διευθυντές Α’ και Β’ Βαθμίδας στον Πειραιά και τον αρχισυντάκτη ενός εντύπου, ‘παρακαλώντας’ να μη χρησιμοποιούν τον όρο ‘λαθρομετανάστης’ για όσους εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα.

Πηγή: https://city.sigmalive.com/

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı