You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » “Δαπάνες μιας τετραετίας, δεν είχαν καταχωριστεί στον Οίκο Ναύτου!”

“Δαπάνες μιας τετραετίας, δεν είχαν καταχωριστεί στον Οίκο Ναύτου!”

“Δαπάνες μιας τετραετίας, δεν είχαν καταχωριστεί στον Οίκο Ναύτου!”

Toυ Βαγγέλη Αυγουλά*

Η θέση του Προέδρου ενός μεγάλου και κρίσιμου Οργανισμού – όπως ο Οίκος Ναύτου- δεν έχει να προσφέρει στον κάθε προσωρινό «εντολοδόχο/κάτοχο» της καρέκλας χαρές και πανηγύρια. Έχει σίγουρα και ευχάριστες στιγμές και στιγμές δημιουργίας και αποκατάστασης δυσλειτουργιών και κακοτεχνιών. Αλλά κυρίως έχει βάρη, ευθύνες, πολλή δουλειά, κινδύνους.

Θα αναρωτηθεί λοιπόν κάποιος – και εύλογα- γιατί ένας πολύ νέος άνθρωπος, δικηγόρος , αυτοδημιούργητος, βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα του Κινήματος Αναπήρων και αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως εγώ, που μόλις αρχίζει μια καριέρα και έχει συνηθίσει να μην του χαρίζεται τίποτα αλλά να παλεύει με νύχια και με δόντια για κάθε εκατοστό προόδου, να αναλάβει μια τέτοια δουλειά αν δεν είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά, να συγκρουστεί, να γίνει δυσάρεστος σε πολλούς .

Εγώ είμαι ένας τέτοιος άνθρωπος ακριβώς επειδή ποτέ δεν μού χαρίστηκε ΤΙΠΟΤΑ. Η τιμητική θέση που μού προσφέρθηκε από τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσπαθήσω να αποδείξω ότι είμαι αποφασισμένος να πετύχω ακριβώς επειδή δεν μου χαρίστηκε ποτέ τίποτα.

Όταν λοιπόν ερχόμαστε , σχεδόν δέκα χρόνια μετά , απέναντι στο δυσθεώρητο εμπόδιο του να «κλείσουμε ταμείο» στο μοναδικό ασφαλιστικό φορέα για τις κοινωνικές παροχές των ναυτικών, τότε κάθε ασφαλισμένος μας έχει δικαίωμα να υποθέτει, να υποψιάζεται και να πιστεύει ό,τι θέλει. Αυτό έπρεπε να καταρριφθεί. Έπρεπε να αποδείξουμε ότι μπορούσαμε. Και τώρα, μπορώ να πω με ηρεμία, υπερηφάνεια και ικανοποίηση ότι η διαδικασία αυτή του ελέγχου των δαπανών αυτής της τετραετίας που «έλλειπε» από τα χαρτιά, θα ολοκληρωθεί ταχύτατα, ώστε με πλήρη διαφάνεια, δημοσιότητα και διαύγεια να γνωρίζει ο καθένας πού και πώς διατέθηκε κάθε λεπτό του ευρώ που με κόπο και αίμα εισέφερε στον Οίκο Ναύτου.

Θέλουμε να κλείσουν άμεσα, όλοι οι λογαριασμοί με το παρελθόν και να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη μεταξύ των ναυτικών μας και των οικογενειών τους και του ασφαλιστικού τους φορέα.

Έτσι, δουλέψαμε και σε εκτέλεση απόφασης της Διοίκησης του Οίκου Ναύτου, ολοκληρώθηκε η λογιστική καταχώρισης των απολογισμών των Παραρτημάτων του Οίκου Ναύτου για τα έτη 2009,2010, 2011 και 2012.

Πιο αναλυτικά:
– Για το έτος 2009 καταχωρίστηκαν 932 απολογισμοί από 77 παραρτήματα συνολικής αξίας € 31.105.804,11.
– Για το έτος 2010 καταχωρίστηκαν 957 απολογισμοί από 81 Παραρτήματα (ΠΟΝ) συνολικής αξίας € 29.809.542,56.
– Για το έτος 2011 καταχωρίστηκαν 913 απολογισμοί από 80 Παραρτήματα (ΠΟΝ) συνολικής αξίας € 22.226.274,00.
– Για το έτος 2012 καταχωρίστηκαν 809 απολογισμοί από 80 Παραρτήματα (ΠΟΝ) συνολικής αξίας € 6.101.389,72.

Οι μηνιαίοι απολογισμοί αυτοί δεν είχαν καταχωριστεί στα έτη που αφορούσαν με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει σημαντικά διαχειριστικά προβλήματα στη παρακολούθηση των υπολοίπων των Παραρτημάτων του Οίκου Ναύτου. Ο ετεροχρονισμός των καταχωρίσεων είχε σημαντικά δυσχεράνει το ελεγκτικό έργο της συμφωνίας και παρακολούθησης των υπολοίπων των Παραρτημάτων.

Στο επόμενο διάστημα δρομολογείται διαδικασία ελέγχου των εν λόγω απολογισμών για να διαπιστωθεί το εύρος και ο λόγος των διαφορών μετά τις καταχωρίσεις. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες του έργου, η Διοίκηση κατάφερε να υλοποιήσει το έργο της καταχώρησης των μηνιαίων απολογισμών, ο όγκος των οποίων έχει προκαλέσει ακόμη και προβλήματα αρχειοθέτησης.

Ήταν καθήκον μας, επιθυμία μας και υποχρέωσή μας απέναντι στους ασφαλισμένους και υπόσχομαι, τυχόν ευθύνες που θα προκύψουν, να αποκτήσουν και ονοματεπώνυμα. Τέλος, προχωρούμε για πρώτη φορά σε αναλυτική απογραφή των πάγιων περιουσιακών στοιχείων του ιστορικού αυτού φορέα, γιατί η περιουσία του Οίκου Ναύτου δεν παύει να είναι δημόσια περιουσία που ανήκει διαχρονικά στους ναυτικούς και στις οικογένειες τους.

 

*Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι πρόεδρος του Οίκου Ναύτου

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı