You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Γ. Μώραλης:”Ακόμα περιμένουμε το 3,25% του τζίρου του ΟΛΠ”

Γ. Μώραλης:”Ακόμα περιμένουμε το 3,25% του τζίρου του ΟΛΠ”

Γ. Μώραλης:”Ακόμα περιμένουμε το 3,25% του τζίρου του ΟΛΠ”

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2018 και ο Προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων οικονομικού έτους 2018 του Δήμου Πειραιά, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Tα προβλήματα του Δήμου Πειραιά είναι γνωστά, αναφέρθηκαν και στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι μία δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία συνδέεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τις περικοπές των πόρων της Αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε.

Παρόλα αυτά, μειώσαμε τα τελευταία δύο έτη αθροιστικά 6 % τα ανταποδοτικά τέλη. Έχω ξαναπεί ότι δεν πανηγυρίζουμε, αλλά είναι μία σημειολογική και σημαντική μείωση. Οι πρώτες μειώσεις τα τελευταία 25 χρόνια.

Ταυτόχρονα υπάρχουν απαλλαγές για τους καταστηματάρχες στην 5η Δημοτική Κοινότητα και εξετάζουμε την πρόταση που υπέβαλλε ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο, για τους καταστηματάρχες στην Αγίου Κωνσταντίνου και στην Οδησσού.

Επίσης, σημαντική είναι η ρύθμιση στο χρέος στο Παρακαταθηκών και Δανείων των 130 εκατομμυρίων περίπου, το οποίο καταφέραμε να ρυθμίσουμε και να εξοικονομήσουμε στο σύνολο 7 εκατομμύρια, μέχρι τη λήξη του, αλλά και περίπου 1,5 εκατομμύριο τον χρόνο.

Θέλω να αναφέρω ότι υπάρχει ένα κενό στον Προϋπολογισμό που αφορά στο ποσό που είναι να λάβουμε οι παραλιμένιοι δήμοι από τον ΟΛΠ. Το είχα πει και την άλλη φορά: Δυστυχώς, ακόμα περιμένουμε την απάντηση από την κυβέρνηση, δεν ξέρω γιατί, θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσει χωρίς προβλήματα αυτό το θέμα, ώστε αυτό στο οποίο όλοι συναινέσαμε τότε να υλοποιηθεί.
Υπενθυμίζω ότι το 3,5% του τζίρου του Οργανισμού, πρέπει να πηγαίνει στο ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο να παρακρατά το 0, 25% που ζήτησε ο κύριος Μπακόπουλος, Πρόεδρος της Δημόσιας Αρχής Λιμένα και το υπόλοιπο 3,25% να αποδίδεται στους παραλιμένιους δήμους.

Αυτό είναι ένα σημαντικό κενό λοιπόν στον Προϋπολογισμό, τόσο το έσοδο όσο και το έξοδο για να είναι ισοσκελισμένος. Την επόμενη εβδομάδα, εάν δεν έχουμε κάποια επίσημη απάντηση οι 4 Δήμαρχοι, θα ζητήσουμε ακρόαση σε ανώτερο επίπεδο από την κυβέρνηση, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, διότι εγώ δεν πιστεύω ότι είναι εμπαιγμός, αλλά γραφειοκρατική καθυστέρηση.

Θέλω να πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί η σύμβαση ως έχει και θα λάβουμε τα χρήματα, τα οποία δικαιούμαστε τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι τρεις παραλιμένιοι δήμοι και είναι σημαντικό το ποσό.

Επίσης, ξέρετε ότι δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό τα 80 εκατομμύρια της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, όπως και τα δύο έργα που ανέφεραν πριν, τα μεγάλα έργα εννοώ, του Μικρολίμανου και του Αγίου Διονυσίου 21 εκατομμυρίων και τα δύο, εγκεκριμένων ποσών.

Πιστεύω ότι κάνουμε μία σημαντική προσπάθεια να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, έρχονται διάφορα ζητήματα από το παρελθόν και κάποια στιγμή θα ήθελα να γίνει μια συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, γι αυτά που «σκάνε» τώρα, διότι καλούμαστε να πληρώσουμε μεγάλα ποσά γιατί κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Σήμερα καλούμαστε κι αυτά να τα πληρώσουμε εμείς, μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο.

Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω προς το παρόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Οικονομική Διεύθυνση για τη δουλειά που κάνει σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με ελλιπές προσωπικό, με λίγο κόσμο, με χιλιάδες προβλήματα και καταφέρνουμε τουλάχιστον και κλείνουμε έναν έντιμο και νοικοκυρεμένο Προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί ο δήμος να λειτουργεί έστω και με «αναπνευστήρα». Παλεύουμε λοιπόν και θα παλεύουμε μέχρι να αλλάξει αυτή η κατάσταση, να μπορέσουμε να εισπράξουμε οφειλόμενα, να εγγράψουμε έσοδο από το λιμάνι, να γίνουν οι επενδύσεις που φιλοδοξώ εγώ, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε νέα έσοδα και να δημιουργούνται νέες μικροοικονομίες.

Για παράδειγμα, έχω ξαναπεί για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, πέρα από το όποιο μίσθωμα, τα τέλη που θα εισπράξουμε είναι ένα σημαντικό ποσό. Θα γίνουν γραφεία, θα έχουμε νέα έσοδα και δημιουργείται μία μικροοικονομία. Εκεί ποντάρω λοιπόν εγώ, ότι ο δήμος μπορεί να αναστρέψει αυτά τα κακά οικονομικά δεδομένα. Πιστεύω είναι σε μία τέτοια πορεία, με μικρά μεν, αλλά σταθερά βήματα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά του Δήμου τα επόμενα χρόνια».

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı