You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Γ. Μαθιουδάκης:”Αμυνόμαστε με ρέγουλα στον κορωνοϊό”

Γ. Μαθιουδάκης:”Αμυνόμαστε με ρέγουλα στον κορωνοϊό”

Γ. Μαθιουδάκης:”Αμυνόμαστε με ρέγουλα στον κορωνοϊό”

Ενας φονικός ιός, μια νέα πανδημία κι απ’ το lockdown στην “ανοσία αγέλης”. Τελικά, τι ισχύει; Κατόπιν ερωτημάτων αρκετών αναγνωστών μας, απευθυνθήκαμε στον διακεκριμένο πνευμονολόγο, πρώην Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Κρατικού  Νοσοκομείου Νίκαιας, και νυν Διευθυντή του Πνευμονολογικού Κέντρου Αθηνών κο Γιώργο Μαθιουδάκη. Και η απάντησή του:

Ναι είναι πανδημία, με σχεδόν 2.000.000 κρούσματα και περίπου 110.000 θανάτους. Αν αποφλοιώσουμε την σημερινή πανδημία από σκοπιμότητες τρέχουσας πολιτικο-οικονομικής συγκυρίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν ιό, με χαμηλή σχετικά θνητότητα, περίπου 4.4%, αλλά πολύ υψηλή λοιμογόνο δύναμη και μεταδοτικότητα.

Ο κορονοϊός είναι παρόμοιος με δύο άλλους, τον SARS-COV-1 που εμφανίστηκε το 2002 επίσης στη Γιούχαν, και τον MERS COV που εμφανίστηκε στην Σαουδική Αραβία και οι οποίοι διέφεραν επειδή, αντίθετα, μετεδίδοντο δύσκολα, αλλά είχαν τεράστια θνητότητα (10% και 34.5%,μ αντίστοιχα). Δεν γνωρίζω αν ο SARS-CCOV-2 είναι προϊόν εργαστηρίου ή παράγωγο της καταναλωτικής αδηφαγίας των καιρών μας, δεδομένου ότι όπως παρατηρούμε ευδοκιμεί στα μεγάλα εμπορικά – οικονομικά κέντρα.

Η μέθοδος του ‘lock down’ δεν είναι η καλύτερη μέθοδος, από την άποψη της ανάπτυξης φυσικής ανοσίας έναντι κάθε (και αυτού) λοιμογόνου παράγοντος και απλά αποτελεί μια ‘τεχνητή’ προσαρμογή στα όρια αποδοτικότητας των Συστημάτων Υγείας: ένας έλεγχος της κοινωνικής επέλασης του ιού, στα όρια των υγειονομικών εφεδρειών κάθε Χώρας. Για να παραφράσω μια ρήση του Τσώρτσιλ για την Δημοκρατία, το lock down είναι το χειρότερο, αλλά το καλύτερο μέτρο από όσα διαθέτουμε. Η αντιμετώπιση της επιδημίας μέσω προγραμμάτων ‘ανοσίας αγέλης’ είναι κοινωνική βαρβαρότητα και πογκρόμ.

Επιπλέον, μια αθρόα φόρτιση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας, από ασθενείς με COVID 19 θα προκαλούσε αιφνίδια κατάρρευσή του∙ όχι μόνο του δικού μας ατημέλητου και ανεπαρκούς, αλλά και άλλων καλοπληρωμένων και αποδοτικών. Για τους δύο αυτούς λόγους, η τακτική του lock down είναι η πλέον ενδεδειγμένη, ώστε μετά από σχετικά μικρό αριθμό απωλειών, να έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια και αιτιολογικές θεραπείες. Βέβαια, κάθε προσπάθεια καπήλευσης της επιτυχίας που σημείωσε το πρόγραμμα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που αναδεικνύει την ωριμότητα και τη σωφροσύνη του λαού μας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά. Ο θυμόσοφος λαός κατάλαβε έγκαιρα ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού∙ ότι αποτελούν ενδεδειγμένα μέτρα, μέχρις ότου να εισαχθεί αιτιολογική θεραπεία και να αναπτυχθεί φυσική ανοσία.

Συμμορφώθηκαν πλήρως με τις υποδείξεις, όχι επειδή οι ‘υποδεικνύοντες’ ήταν ‘πολιτικοί ανεξάντλητων αποθεμάτων’, αλλά επειδή γνωρίζουν καλά ότι: ‘ανάγκα και θεοί πείθονται’. Βέβαια η πολιτική εξουσία το ‘τερμάτισε’ με τους αδέξιους χειρισμούς της και την ωφελιμιστική διαχείριση της ζοφερής υγειονομικής κρίσης, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει καθώς άλλη μια φορά αποδείχθηκε συνεπής με τον κακό εαυτό της. Αλλά και η επιστήμη, διακινούμενη συγχυτικά και ασυνάρτητα, έχει από παλιά παραστρατίσει μακριά από ‘το λαό, στο λαό, για το λαό’ κι έχει μετατραπεί σε θεραπαινίδα αντί καθηγήτρια της πολιτικής εξουσίας.

Συμπερασματικά, υπάρχει δυστυχώς επιδημία αγνώστων διαστάσεων, στην επέλαση της οποίας αμυνόμαστε, επιβάλλοντας ρέγουλα στη μεταδοτικότητά της. Η ώρα της λογοδοσίας θα έρθει αργότερα.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı