You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Γιάννα Αγγελοπούλου: “Yπάρχουν και πολλά που δεν ξέρουμε για τη Σαλαμίνα”

Γιάννα Αγγελοπούλου: “Yπάρχουν και πολλά που δεν ξέρουμε για τη Σαλαμίνα”

Γιάννα Αγγελοπούλου: “Yπάρχουν και πολλά που δεν ξέρουμε για τη Σαλαμίνα”

Το νησί της Σαλαμίνας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Την Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος στο κτίριο του Δημαρχείου, όπου μετά από σύντομη σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου και απονομή αναμνηστικού δώρου, μιας ασημένιας απεικόνισης αρχαίας τριήρους, μετέβησαν σε θερμότατο κλίμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου.

Μεταξύ εκλεκτών προσκεκλημένων, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας και η Πρόεδρος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» παρουσίασαν σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Σαλαμίνας την πρόταση, για την οποία ο Δήμος Σαλαμίνας υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ‘ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’ στο πλαίσιο της με Α.Π. 20003 Πρόσκλησης ΑΤ14 του κου Υπουργού Εσωτερικών με τίτλο “Η εκκλησιαστική κοινότητα της Σαλαμίνας ως ρυθμιστής της κοινωνικής συνοχής του νησιού”.

Λίγο αργότερα, μετέβησαν στο λαογραφικό μουσείο Σαλαμίνας όπου
πραγματοποιήθηκε ξενάγηση με έμφαση στην πλούσια παράδοση και κουλτούρα της Σαλαμίνας. Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα της επαναστατικής περιόδου (παραδοσιακές φορεσιές, όπλα, κ.α.), με πιο σημαντικό το κουμπί από το γιλέκο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενθύμιο από την εκταφή του. Εκτίθενται, επίσης, δύο ιστορικές και μοναδικές κάλπες από το 1864, από τις οποίες βγήκε η έκφραση «μαύρο δαγκωτό», ενώ
στο Ναυτικό Μουσείο υπάρχει η πυξίδα του Αντιτορπιλικού «Βέλος».

Στο τέλος της ξενάγησης προσφέρθηκε στην κυρία Αγγελοπούλου, το «γιορντάνι», μέρος-κόσμημα της γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς, καθώς και το μετάλλιο με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Κατόπιν στον αύλειο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “Η συμβολή της Σαλαμίνας στον Αγώνα του 1821” παρουσία της κας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Στην ομιλία της η κυρία Αγγελοπούλου επισήμανε ότι «ξέρουμε πολλά για τη Σαλαμίνα, αλλά υπάρχουν και πολλά που δεν ξέρουμε για τη Σαλαμίνα».
Στη μακρά ιστορία της, η Σαλαμίνα, πρόσθεσε η Πρόεδρος, υπήρξε καταφύγιο για Έλληνες και ξένους. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης δημιουργήθηκε πυρήνας Φιλικών, το 1823 εγκαταστάθηκε στο νησί η Προσωρινή Διοίκηση της επαναστατημένης Ελλάδας και το 1824 μεταφέρθηκε το τυπογραφείο στο οποίο εκδόθηκε το πρώτο φύλλο
της «Εφημερίδας των Αθηνών», από τον Γ. Ψύλλα. «Εδώ φιλοξενήθηκαν αγωνιστές του 1821 όπως ο Μακρυγιάννης, ο Τζαβέλλας, ο Κριεζώτης, ο Δ. Υψηλάντης, ο Μαυροβουνιώτης και άλλοι. Και φυσικά ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επίλεκτο σώμα του οποίου αποτέλεσαν Σαλαμίνιοι Αγωνιστές.
Ο Καραϊσκάκης μια από τις εμβληματικότερες μορφές της Επανάστασης του ’21, επέλεξε τη Σαλαμίνα ως τόπο ταφής του. Αυτόν το σπουδαίο μαχητή τιμά ο Δήμος Σαλαμίνας με το θεσμό «Καραϊσκάκεια», σημείωσε.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı