You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » “Βασική προτεραιότητά μας η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και η εγγύηση της αναπτυξιακής ισορροπίας” – Έκθεση πεπραγμένων του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου

“Βασική προτεραιότητά μας η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και η εγγύηση της αναπτυξιακής ισορροπίας” – Έκθεση πεπραγμένων του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου

“Βασική προτεραιότητά μας η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και η εγγύηση της αναπτυξιακής ισορροπίας” – Έκθεση πεπραγμένων του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου

Τον απολογισμό δράσης της πρώτης διετίας παρουσίασε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου.  Ακολουθεί ολόκληρη η έκθεση πεπραγμένων:

Η αιρετή Περιφέρεια είναι ένας νέος θεσμός, μια νέα προσπάθεια που καλείται να καλύψει τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος με «όχημα» την ένωση των τοπικών δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και πιο ορθολογική λειτουργία της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Όπως κάθε τι νέο, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται στην πράξη. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και πορευόμαστε ακόμη και με λάθη και παραλείψεις, που όμως αγωνιζόμαστε να διορθώσουμε.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του νέου θεσμού. Αγωνιούμε καθημερινά για να πετύχουμε τους στόχους μας και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα όπως η έλλειψη πόρων, η προβληματική επικοινωνία και συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και ορισμένες κακές νοοτροπίες της κρατικής «μηχανής».

Ο συνδυασμός «ΑTTIKH, Με έργο πάμε μπροστά» με επικεφαλής τον Γιάννη Σγουρό και Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά τον Στέφανο Χρήστου, ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011 και με τη δύναμη της εντολής από το λαό της Αττικής, ανέλαβε να εφαρμόσει στην πράξη το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» με το οποίο καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην πατρίδα μας ο θεσμός της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού.

Κοινός στόχος είναι η προσφορά καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες σε όλα τα επίπεδα επαφής μαζί τους κατά την άσκηση των σημαντικών αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει να ασκεί η Περιφέρεια Αττικής. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις μας για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της καθημερινότητας των συμπολιτών μας πρέπει να γίνουν πράξη.

Δύο χρόνια μετά και παρά τα προβλήματα που όλοι υπολογίζαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου από το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον, παρά τη δύσκολη συγκυρία που όλοι βιώνουμε, έχουν αρχίσει να χτίζονται με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για έναν καλύτερο Πειραιά, μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των «εργαλείων» που μας παρέχει ο θεσμός της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι να βάλουμε γερά θεμέλια για το μέλλον.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Πρώτη προτεραιότητα, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά σύμφωνα με το νέο Οργανισμό Λειτουργίας και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Δεύτερη προτεραιότητα, η υλοποίηση δράσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος με επίσπευση της ολοκλήρωσης των έργων του ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ, την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, την ανάδειξη και προστασία του περιαστικού δάσους στο όρος Αιγάλεω.

Τρίτη προτεραιότητα, η αξιοποίηση των πόρων από το ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και του Κρατικού Προϋπολογισμού για την εκτέλεση έργων σε συνεργασία και διαβούλευση με τους Δήμους και τους επαγγελματικούς και συλλογικούς φορείς.

Τέταρτη προτεραιότητα, η δράση μας υπέρ της κοινωνικής πρόνοιας με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Πέμπτη προτεραιότητα, η δράση μας για τον πολιτισμό και την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του Πειραιά

Έκτη προτεραιότητα η δράση μας για τον αθλητισμό και τη νεολαία

Έβδομη προτεραιότητα η δράση μας για την προστασία του πολίτη καταναλωτή.

Όγδοη προτεραιότητα η δράση μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Ένατη προτεραιότητα η δράση μας για την δημιουργία πάρκων πρασίνου, τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού και το σχεδιασμό και τη λειτουργία μητροπολιτικών υποδομών.

Δέκατη προτεραιότητα η δράση μας για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν τον Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο.

 

Κτιριακή αναδιάταξη των υπηρεσιών και εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση μισθωμένων κτιρίων και μείωση μισθωμάτων

 

Η Π.Ε. Πειραιά βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηριακής αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των ενοικίων που πληρώνει αλλά και να συνεχίσουν οι υπηρεσίες της να είναι λειτουργικές, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με την κτηριακή αναδιάταξη προκύπτει περιστολή των λειτουργικών δαπανών της Π.Ε. Πειραιά είτε με τη λύση συμβάσεων ακινήτων, είτε με την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στη μονομερή λύση της μίσθωσης για τα ακίνητα επί των οδών Φαλήρου 5, Ευριπίδου 63 και Ηρώων Πολυτεχνείου 82, περιορίζοντας τις καταβαλλόμενες δαπάνες. Επίσης πραγματοποιήσαμε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κτιρίων πετυχαίνοντας μειώσεις 30% – 40% με αναδρομική ισχύ από 1-10-2010 για το κτίριο της Ακτής Ποσειδώνος 14-16 και από 1-1-2011 για τα κτίρια της Γρ. Λαμπράκη 12, Αγ. Παύλου & Λέρου, Ζωσιμάδων 44 κ.λπ.

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση του Δήμου Πειραιά να απομακρύνει υπηρεσίες του (π.χ. ΚΕΠ) από κτίρια της Π.Ε. Πειραιά, αποχωρήσαμε οριστικά από τα κτίρια της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 82 και της οδού Νικήτα 6-8, καθώς και της μερικής λύσης της μίσθωσης του Πολυχώρου και του κτιρίου των οδών Ψαρών και Μάρκου Μπότσαρη.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι να έχει εξοικονομηθεί μέχρι σήμερα περισσότερο από 1,5 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το 2010 δαπανήθηκαν 4.775.911,58€ σε μισθώματα κτιρίων και το 2011 δαπανήθηκαν 3.216.169,01€.

Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι κινήσεις, θα εξοικονομούμε έως και 55% του κόστους των λειτουργικών μας δαπανών.

Μεταφορά λυμάτων Ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια

 

Μείζον θέμα για τον Πειραιά τείνει να γίνει η ξαφνική απόφαση της πολιτείας για μεταφορά λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας, αντί του αρχικού σχεδιασμού για δημιουργία μονάδων βιολογικών καθαρισμών στην ίδια περιοχή.

Οι αρμόδιες αρχές (ΥΠΕΚΑ και ΕΥΔΑΠ) προσπάθησαν να προχωρήσουν στις διαδικασίες αυτές αδιαφανώς και εν κρυπτώ, χωρίς κανένα διάλογο, ωστόσο η Π.Ε. Ενότητα Πειραιά εντόπισε τη μεθόδευση και ανέδειξε το θέμα. Τόσο η Π.Ε. Πειραιά όσο και οι υπόλοιποι φορείς της περιοχής τάσσονται ξεκάθαρα εναντίον αυτής της προοπτικής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ΚΕΛ Ψυττάλειας λειτουργεί στο όριο των δυνατοτήτων του και οποιαδήποτε επιβάρυνση θα εκθέσει σε σοβαρό κίνδυνο την αντοχή του συστήματος αποχέτευσης της Αττικής. Αυτή η οριακή λειτουργία της Ψυττάλειας σημαίνει ότι για την πιθανή αύξηση του όγκου των λυμάτων θα απαιτούνταν νέες μελέτες που θα εξέταζαν όλες τις παραμέτρους λειτουργίας του έργου.

Μια σημαντικότατη αντιαναπτυξιακή διάσταση του θέματος είναι ότι οι ενέργειες για μεταφορά λυμάτων από απομακρυσμένες περιοχές στην περιοχή της Ψυττάλειας όχι μόνο δεν μειώνουν, αλλά αυξάνουν τις ενδοπεριφερειακές κοινωνικές ανισότητες. Αυτή η έλλειψη κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή, που διεθνώς αποτελεί προαπαιτούμενο της Ανάπτυξης.

 

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις (1/2/2012 και 21/5/2012) με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων, εκπροσώπων συλλογικών φορέων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να δρομολογηθούν κοινές δράσεις και ενέργειες για λύση στο άκρως σοβαρό πρόβλημα. Αποτέλεσμα των συσκέψεων αυτών ήταν η τεκμηριωμένη αντίθεση των συμμετεχόντων στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ και η προαναγγελία ανάληψης δράσης σε όλα τα επίπεδα για την αποτροπή αυτού του σχεδιασμού.

 

Όλοι οι δήμοι και οι φορείς της περιοχής (Επιμελητήρια κλπ) έχουν εκδώσει ψηφίσματα εναντίον της μεταφοράς των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, που θα σημάνει επιβάρυνση της Ψυτάλλειας.

 

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερωτήσεις των βουλευτών του Πειραιά, τόσο της προηγούμενης Βουλής όσο και της σημερινής, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

 

 

 

Θέματα περιβάλλοντος

 

 

Επαναχρησιμοποίηση νερού από την Ψυτάλλεια

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα με περιβαλλοντική και αναπτυξιακή διάσταση στην Περιφέρεια Αττικής και έχει προϋπολογισμό 37,9 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Το έργο αφορά στην δημιουργία υποδομής για την αξιοποίηση, μέρους των εκροών του Κ.Ε.Λ. Ψυτάλλειας, για αστική και περιαστική χρήση, όπως κάλυψη αναγκών αναδάσωσης και πυρόσβεσης καθώς και άρδευσης πάρκων και καλλιεργειών.

 

Κατά την διαδικασία καθαρισμού των λυμάτων στο Βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας, παράγεται μεγάλη ποσότητα ύδατος το οποίο μετά από τα διάφορα στάδια καθαρισμού που περνάει, κατόπιν απορρίπτεται στη θάλασσα.

Η ποσότητα του ύδατος που απορρίπτεται στη θάλασσα φθάνει τα 900 κ.μ. περίπου ετησίως (η ποσότητα αυτή είναι κατ’ εκτίμηση), ποσότητα η οποία είναι ιδιαίτερα μεγάλη και πολύ σημαντική ως φυσικός πόρος εν ανεπάρκεια ο οποίος σήμερα σπαταλιέται χωρίς καμία περιβαλλοντική ευαισθησία από την ΕΥΔΑΠ.

 

Το καλοκαίρι του 2012 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ, η οποία αφορά στην υλοποίηση του έργου, τόσο κατά το στάδιο της μελέτης όσο και κατά το στάδιο της κατασκευής και να την υποβάλλουν μαζί με το Τεχνικό Δελτίο και τον Φάκελο Έργου.

 

Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. και το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί από Κοινοτικά κονδύλια.

 

Ατμοσφαιρική ρύπανση του λιμανιού

 

Στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναδείξει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λιμανιού, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από πολύ υψηλές συγκεντρώσεις επιβλαβών για την υγεία μας αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Απευθυνόμενη προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και τους προέδρους των Εφοπλιστικών Ενώσεων, η Π.Ε. Πειραιά ζήτησε την εφαρμογή του νόμου και την επιβολή κυρώσεων, όπου απαιτείται. Παρ’ ό,τι έχει ενημερωθεί επανειλημμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η κατάσταση στο λιμάνι μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό. Τον Ιανουάριο του 2012 κατατέθηκε σχετική μηνυτήρια αναφορά για την εμφανή ατμοσφαιρική ρύπανση του λιμανιού από συγκεκριμένα πλοία και ήδη η υπόθεση έχει ανατεθεί σε Πταισματοδίκη.

 

Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εξέτασε 11 αιτήσεις επιχειρήσεων και φορέων στην περιοχή αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Οι 10 από αυτές εγκρίθηκαν και απορρίφθηκε μία (η επιχείρηση τροποποίησε την ΜΠΕ και κατόπιν εγκρίθηκε).

 

Μεταξύ των ΜΠΕ που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται:

– το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων»

– οι εργασίες στην οδό Ποταμού στον Κορυδαλλό

– δύο βιομηχανικές παραγωγικές μονάδες στον Ρέντη και το Κερατσίνι

– μία επιχείρηση παραγωγής ορυκτελαίων και αποθήκευσης υγρών καυσίμων στην περιοχή της Δραπετσώνας

– πέντε ναυπηγεία στην περιοχή του Περάματος.

 

Προστασία ιχθυαποθεμάτων

 

Μέτρα για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων από την υπεραλίευση, ειδικά κατά την θερινή περίοδο της αναπαραγωγικής διαδικασίας, πρότεινε προς την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μαρία Δαμανάκη και προς την ελληνική κυβέρνηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου.

Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσε η υποβολή αιτήσεων από μηχανότρατες για χορήγηση άδειας απόπλου σε διεθνή ύδατα κατά τη θερινή περίοδο, σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική Νομοθεσία, η οποία έχει ψηφιστεί πριν από 45 χρόνια, κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες, τόσο σε σχέση με το περιβάλλον όσο και σε σχέση με την εξέλιξη της τεχνολογίας (συστήματα εντοπισμού ψαριών κ.λπ.).

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτάθηκε η επανεξέταση και αναθεώρηση τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Εθνικής Νομοθεσίας, με στόχο την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων κατά την περίοδο της αναπαραγωγής και κατά συνέπεια την αύξηση της αλιευτικής παραγωγής, γεγονός που θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και για τους επαγγελματίες αλιείς.

Λόγω της διαπεριφερειακής σημασίας του θέματος ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στέφανος Χρήστου έφερε το θέμα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) η οποία συμφώνησε ότι λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής και οικονομικής σημασίας θα πρέπει να παρακολουθεί συστηματικά το θέμα. Ο ρόλος αυτός ανατέθηκε από την ΕΝΠΕ στον κ. Χρήστου.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί προτάσεις από τις περισσότερες Περιφέρειες της Ελλάδας και από τις πιο σημαντικές επαγγελματικές ενώσεις των αλιέων.

Τεχνικά έργα

Τα έργα που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δήμων της χωρικής μας αρμοδιότητας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις οικονομικές μας δυνατότητες, με κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο το ΕΣΠΑ.

Ολοκληρωμένα έργα (με ίδιους πόρους) συνολικού ύψους 9.452.594,26 €:

– Επείγουσες εργασίες στον οδικό άξονα Ρουφ – Πέραμα – Σκαραμαγκά δια Κορυδαλλού και Νίκαιας, με κόστος 41.998,27 €.

– Συντήρηση – βελτίωση του οδικού άξονα Επιβατικό Λιμάνι Πειραιά (Ακτή Κονδύλη) – Δραπετσώνα – Λιμάνι Κερατσινίου – Σχιστός, με κόστος 602.117,99 €.

– Συντήρηση –βελτίωση των οδών Δημοκρατίας, Ειρήνης κλπ από τον κόμβο Σκλαβενίτη στο Κερατσίνι ως το Πορθμείο Περάματος, με κόστος 746.527,36 €.

– Ανάπλαση της κεντρικής νησίδας οδού Ποταμού στο Δ. Κορυδαλλού, με κόστος 32.319,30 €.

– Ανάπλαση οδού Π. Τσαλδάρη Δ. Κερατσινίου, με κόστος 3.229.405,26 €.

– Ανάπλαση χώρων αθλοπαιδιών και παιδικών χαρών στα όρια του Δήμου Πειραιά, με κόστος 568.805,45 €.

– Ασφαλτοστρώσεις διαφόρων οδών Δ. Δραπετσώνας, με κόστος 373.356,53 €.

– Επισκευή – συντήρηση ανοικτών γηπέδων μπάσκετ στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ (Πειραϊκός Σύνδεσμος), με κόστος 19.000,01 €.

– Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών της εταιρείας Vodafon στην οδό Ειρήνης Γκίνη στον Κορυδαλλό, με κόστος 3.200 €.

– Ανάπλαση χώρων αθλοπαιδιών και παιδικών χαρών στα όρια του Δήμου Κορυδαλλού, με κόστος 311.721,33 €.

– Ανάπλαση χώρων αθλοπαιδιών και παιδικών χαρών στα όρια του Δήμου Δραπετσώνας, με κόστος 132.250,79 €.

– Ανάπλαση χώρων αθλοπαιδιών και παιδικών χαρών στα όρια του Δήμου Αγ. Ι. Ρέντη, με κόστος 277.122,15 €.

– Κατασκευή χλοοτάπητα και στίβου στο γήπεδο ποδοσφαίρου ΕΑΚ Κορυδαλλού, με κόστος 1.137.202,99 €.

– Διάνοιξη και τσιμεντόστρωση οδών στη Νεάπολη Δ. Νίκαιας, με κόστος 450.300,71 €.

– Συντήρηση οδικού δικτύου Δήμου Κορυδαλλού με κόστος 491.623,03 €.

– Λειτουργία, παρακολούθηση μέσω συστήματος SCADA των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού οδικών αξόνων αρμοδιότητας Νομαρχίας Πειραιά και 1η Σ.Σ. με κόστος 551.670,16 €.

– Εργασίες συντήρησης οδικού άξονα “Ρουφ – Πέραμα – Σκαραμαγκάς” εντός ορίων Νομαρχίας Πειραιά, με κόστος 252.271,28 €.

– Εργασίες βελτίωσης – συντήρησης οδικού άξονα Λ. Ανδρέα Παπανδρέου, με κόστος 231.136,65 €.

 

Ολοκληρωμένα έργα (με κοινοτικούς πόρους):

– Αποκατάσταση – Αναδιάρθρωση Αττικού Άλσους, με κόστος 10.003.225,56 €.

 

Ολοκληρωμένα έργα (ΠΔΕ):

– Εξωραϊσμός κοινόχρηστων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων Δ. Δραπετσώνας, με κόστος 177.159,53 €.

 

Ολοκληρωμένα έργα (λοιποί πόροι) συνολικού ύψους 442.273,11 €:

– Αντικατάσταση θυρών στα κελιά του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, με κόστος 59.645,47 €.

– Ανακατασκευή εξωτερικής θύρας εισόδου στην Κ.Α.Υ.Φ. με κόστος 31.105,77 €.

– Εργασίες συντήρησης – βελτίωσης του οδικού άξονα Επιβατικό Λιμάνι Πειραιά (Ακτή Κονδύλη) – Δραπετσώνα – Λιμάνι Κερατσινίου – Σχιστός, με κόστος 223.069,86 €.

– Προμήθεια και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στα όρια Δ. Περάματος (Λ. Δημοκρατίας 473) ως την οδό Ελπίδος, με κόστος 39.532 €.

– Αποκατάσταση μόνωσης δωμάτων στα κτίρια της Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού, με κόστος 88.920,01 €.

 

Εκτελούμενα έργα (με ίδιους πόρους) συνολικού προϋπολογισμού 2.028.441,43 €:

– Αποκάλυψη και ανάδειξη της οχύρωσης της αρχαίας πόλης του Πειραιά, με προϋπολογισμό 250.000 €.

– Διαμόρφωση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ηετιώνειας Πύλης Πειραιά, με προϋπολογισμό 700.000 €.

– Ανάπλαση δρόμων εμπορικού κέντρου Δ. Νίκαιας, με προϋπολογισμό 1.150.000 €

– Συμπλήρωση, βελτίωση και συντήρηση εγκαταστάσεων οδικού ηλεκτροφωτισμού αρμοδιότητας Νομαρχίας Πειραιά (2η εργολαβία), με προϋπολογισμό 166.000 €.

– Συντήρηση – βελτίωση οδικού άξονα «Επιβατικό λιμάνι Πειραιά (Ακτή Κονδύλη) – Δραπετσώνα – Λιμάνι Κερατσινίου – Σχιστός», με προϋπολογισμό 339.000 €.

– Συντήρηση οδικού άξονα «Ρουφ – Πέραμα – Σκαραμαγκάς», με προϋπολογισμό 650.000 €.

– Αποκατάσταση βλαβών στις Η/Μ εγκαταστάσεις και ηλεκτρονικό εξοπλισμό των δύο σηράγγων της Λ. Ανδρέα Παπανδρέου (παροχή υπηρεσιών), με προϋπολογισμό 5.923,68 €.

 

Εκτελούμενα έργα (με κοινοτικούς πόρους):

– Κατασκευή βασικού συλλεκτήρα ομβρίων Αγ. Ι. Ρέντη, με προϋπολογισμό 5.073.865,55 €.

 

Δημοπρατημένα έργα (με ίδιους πόρους) συνολικού προϋπολογισμού 658.000 €

– Βελτίωση – συντήρηση οδικού άξονα Λ. Ανδρέα – Παπανδρέου, με προϋπολογισμό 610.000 €.

– Έλεγχος λειτουργίας και αποκατάστασης βλαβών των Η/Μ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό των δύο σηράγγων της Λ. Ανδρέα Παπανδρέου, με προϋπολογισμό 48.000 €.

 

Έργα υπό δημοπράτηση (με ίδιους πόρους) συνολικού προϋπολογισμού 630.000 €

– Συμπλήρωση, βελτίωση και συντήρηση εγκαταστάσεων οδικού ηλεκτροφωτισμού αρμοδιότητας Νομαρχίας Πειραιά (3η εργολαβία), με προϋπολογισμό 160.000 €.

– Λειτουργία, συντήρηση, αποκατάσταση βλαβών και παρακολούθηση μέσω συστήματος SCADA των Η/Μ εγκαταστάσεων στις σήραγγες Δραπετσώνας και Κερατσινίου της Λ. Ανδρέα Παπανδρέου, με προϋπολογισμό 470.000 €.

 

Έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ:

– «Κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου για κρουαζιερόπλοια στην Ακτή Μιαούλη/Αγίου Νικολάου», δημοσίας δαπάνης 3.998.814 ευρώ.

– «Διαπλάτυνση Λιμένα Αλών και δικτύου λυμάτων επιβατικού λιμένα» δημοσίας δαπάνης 2.899.951. ευρώ.

– Αναδιαρρύθμιση – ανακαίνιση χώρων Β’ ορόφου κεντρικού κτιρίου, για την εγκατάσταση καρδιολογικού τμήματος, αιμοδυναμικής μονάδας και εργαστηρίων κόπωσης και υπερήχων, στο Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», προϋπολογισμού 1.595.000 €

– Προμήθεια ενός μαγνητικού τομογράφου στο Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», προϋπολογισμού 1.200.000 €

– Επέκταση νοτίου μετώπου λιμένα κρουαζιέρας, προϋπολογισμού 230 εκ. €

– Υπερυψωμένο μέσο σταθερής τροχιάς (monorail), προϋπολογισμού 120 εκ. €

– Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, προϋπολογισμού 70.000.000 €

– Ολοκλήρωση της Ραλλείου Σχολής Πειραιά (Γυμνάσιο – Λύκειο). Οικοδομικές εργασίες & Η/Μ εγκαταστάσεις, με προϋπολογισμό 11.260.000 €.

– Κατασκευή αγωγών αποχέτευσης λυμάτων Δήμου Πειραιά, με προϋπολογισμό 6.000.000 € και με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πειραιά.

– Κλειστό γυμναστήριο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο σχολικό συγκρότημα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Μουσικού Γυμνασίου Κορυδαλλού – Οικοδομικές & Η/Μ εγκαταστάσεις, με προϋπολογισμό 1.404.045 € και με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

– 21ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού – Οικοδομικές Εργασίες και Η/Μ Εγκαταστάσεις, με προϋπολογισμό 1.088.000 € και με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

 

Έργα και μελέτες που εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο:

1. Κατασκευή πρότυπου βιοκλιματικού παιδικού σταθμού στην Αμφιάλη, προϋπολογισμού 2.400.000 €.

2. Ανακατασκευή εθνικού κλειστού γυμναστηρίου Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ», προϋπολογισμού 3.000.000 €.

3. Διαμόρφωση πλατειών στα όρια του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, προϋπολογισμού 1.000.000 €.

4. Ολοκλήρωση εργασιών ανακατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου του ΣΕΦ, προϋπολογισμού 350.000 €.

5. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και λοιπές εργασίες λειτουργικής ολοκλήρωσης του Μουσείου Ναυπηγικής Τέχνης, προϋπολογισμού 350.000 €.

6. Έργα ανάπλασης – συντήρησης και επισκευής σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Περάματος, προϋπολογισμού 200.000 €.

7. Συμπληρωματικές εργασίες κατασκευής περιβάλλοντος κλπ χώρων παιδικού σταθμού Άνω Περάματος, προϋπολογισμού 367.000 €.

8. Κατασκευή νέου χώρου εναπόθεσης οστών στο Νεκροταφείο Σχιστού, προϋπολογισμού 200.000 €.

9. Μελέτη στατικότητας Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και Αγ. Κωνσταντίνου Δήμου Πειραιά, προϋπολογισμού 70.000 €.

10. Συντήρηση – βελτίωση του οδικού άξονα «Επιβατικό λιμάνι Πειραιά (Ακτή Κονδύλη) – Δραπετσώνα – Λιμάνι Κερατσινίου – Σχιστός, έτους 2013, προϋπολογισμού 480.000 €

11. Επαναχάραξη της οδού Ποταμού και τμήματος της οδού Δερβενακίων του Δήμου Κορυδαλλού, προϋπολογισμού 1.100.000 €

12. Κατασκευή αθλητικού κέντρου στο Σχιστό Δήμου Κορυδαλλού, προϋπολογισμού 5.904.000 €.

 

«Πολιτιστική Ακτή» Πειραιά

Η «Πολιτιστική Ακτή» αποτελεί μια συνδυασμένη προσπάθεια του ΟΛΠ, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων της περιοχής, με έργα που φιλοδοξούμε να «ανοίξουν» το λιμάνι και να συνδέσουν τις παραθαλάσσιες περιοχές μας με τη θάλασσα. Θα δημιουργηθούν έτσι δραστηριότητες για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για το σύνολο των συμπολιτών μας αλλά και θα προσελκύσουν επισκέπτες δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η «Πολιτιστική Ακτή» είναι ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση του διαχρονικού ελλείμματος μιας συντονισμένης και συνολικής παρέμβασης στο αναπτυξιακό πεδίο. Για να πετύχει και να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα είναι αναγκαία η «οριζόντια» συνεργασία της Κυβέρνησης, του ΟΛΠ, της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων, με τον «Καλλικράτη», αρμοδιοτήτων μητροπολιτικού χαρακτήρα, πέραν της συμμετοχής τους στην υλοποίηση των έργων αξιώνουν ενεργό και θεσμοθετημένο ρόλο και στη διαχείρισή τους μετά την ολοκλήρωσή τους.

 

Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις της «Πολιτιστικής Ακτής» είναι:

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Πειραιά θα μετακομίσει στο «Καστράκι», με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την ανάδειξη του ιστορικού αυτού σημείου.

 Το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, που θα λειτουργήσουν στο κτίριο «Σιλό».

 Το Κτίριο Εκθέσεων θα λειτουργήσει ως πολυχώρος στη Μεγάλη Αποθήκη.

 Θα λειτουργήσει Μουσείο Μετανάστευσης στο χώρο της Πέτρινης Αποθήκης.

 Η Μικρή Αποθήκη θα φιλοξενήσει ένα θεματικό πάρκο.

Άμεση συνάρτηση με την «Πολιτιστική Ακτή» έχουν τα έργα ανάδειξης και αξιοποίησης της Ηετιώνειας Πύλης και του Κονώνειου Τείχους. Τα έργα υλοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Η υλοποίησή τους συμβάλλει στην ανάδειξη και διαμόρφωση αρχαιολογικών χώρων υψηλής αισθητικής που θα ενσωματωθούν στη ζωή της σύγχρονης πόλης του Πειραιά αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 

Ηετιώνεια Πύλη

Το έργο ανάδειξης της Ηετιώνειας Πύλης έχει προϋπολογισμό 700.000 € και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους. Περιλαμβάνει τη συντήρηση, αποκατάσταση και προστασία της Ηετιώνειας Πύλης και της σωζόμενης οχύρωσης, στερέωση του βραχώρους υποβάθρου, αρχαιολογικούς καθαρισμούς, δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κοινού, πορείες επισκεπτών, ειδικές κατασκευές, φυτεύσεις, περίφραξη και φωτισμό. Επίσης περιλαμβάνονται και όλα τα απαιτούμενα ερευνητικά προγράμματα και αναπροσαρμογές μελετών για την υλοποίηση των εργασιών αυτών. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

 

Κονώνειο Τείχος

Το έργο ανάδειξης της οχύρωσης της αρχαίας πόλης του Πειραιά έχει προϋπολογισμό 250.000 € και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους. Περιλαμβάνει την απομάκρυνση μπαζών, καθαρισμό γκράφιτι, επεμβάσεις άμεσου σωστικού χαρακτήρα, συντήρηση και επισκευή ξύλινων κλιμάκων και της υφιστάμενης εγκατάστασης φωτισμού, κατασκευή και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται η ολοκλήρωσή του τον Δεκέμβριο του 2012.

 

Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

Ο Πειραιάς κοσμείται από εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιολογικά μνημεία που παραμένουν «κρυμμένα» μέσα στον αστικό ιστό. Γι’ αυτό η Π.Ε. Πειραιά ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει την άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων και τους Δήμους της περιοχής προκειμένου να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται ο τρόπος ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου στη Ζέα, σε συνεργασία με την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων και με το «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου.

Επίσης εκκρεμεί η πρόταση της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την ολοκλήρωση της ανάπλασης στις αστικές πύλες του Πειραιά (34ου Συντάγματος – Διστόμου – Πύλης).

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Ακτής» βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έργα:

1. Διαμόρφωση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ηετιώνειας Πύλης Πειραιά (700.000 €).

2. Αποκάλυψη και ανάδειξη της οχύρωσης της αρχαίας πόλης του Πειραιά (250.000 €).

 

Ανακατασκευή του Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ»

 

Το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο του Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» (Παπαστράτειο) κρίθηκε ακατάλληλο το 2007 και έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκε καμία συντήρηση, με αποτέλεσμα η κατάστασή του να έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο, απειλώντας την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής και των διερχόμενων, αφού παρατηρήθηκε ακόμη και αποκόλληση τμημάτων της οροφής.

Η Π.Ε. Πειραιά διερεύνησε τη δυνατότητα ανακατασκευής του προκειμένου να δοθεί και πάλι σε χρήση, προς όφελος των αθλητών της περιοχής. Τελικά το έργο εντάχθηκε τον Μάρτιο του 2012 στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής με προϋπολογισμό 3.000.000 € και σήμερα βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης των μελετών.

Ήδη εξελίσσεται η διαδικασία ανάθεσης της εκπόνησης στατικής και γεωτεχνικής μελέτης και συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης. Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πειραιά κινείται ώστε να εξασφαλίσει απαλλαγή από την υποχρέωση εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης.

Ανακατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου ΣΕΦ

Η Περιφέρεια Αττικής, αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, ενέταξε στο πρόγραμμά της τα έργα ανακατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου που υπάρχει στον χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, προϋπολογισμού 350.000€ με ΦΠΑ.

Για να προχωρήσει το έργο είναι αναγκαία η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στην Περιφέρεια Αττικής.

Το αίτημα έχει υποβληθεί και προσωπικά στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη με επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου. Ήδη η αρμόδια Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής προχωρά, σε συνεργασία με τη ΓΓΑ, τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.

Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και Αγίου Κωνσταντίνου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι σημείο αναφοράς για την πόλη του Πειραιά και δεσπόζει στο λιμάνι. Ο εν λόγω ναός ήδη έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού με την υπ’ αριθμ Τ/Γ ΔΑΠΚ/ΑΡΧΒ1Φ219487/694 ως «Μνημείον», δεδομένου ότι πρόκειται για αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα στα πρότυπα του νεοκλασικισμού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέγραψε την εκπόνηση στατικής μελέτης για τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, προϋπολογισμού 35.000 € και ξεχωριστή στατική μελέτη για τον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, επίσης προϋπολογισμού 35.000 €, οι οποίες έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το οικονομικό έτος του 2012.

Αναμένεται η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την εκπόνηση των μελετών.

 

 

Αποκατάσταση, αναστήλωση και εκσυγχρονισμός του κτιρίου του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας

Το κεντρικό κτίριο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος είναι ένα σπάνιο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής μεγάλης κλίμακας και για περισσότερο από έναν αιώνα διαδραματίζει σημαντικό ιστορικό και κοινωνικό ρόλο, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την πόλη του Πειραιά. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο σεισμός του 1999 προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κτίριο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν επισκευαστεί. Έκτοτε, οι ανάγκες των οικότροφων του Ιδρύματος καλύπτονται με τη χρήση λυόμενων οικίσκων που έχουν εγκατασταθεί στο οικόπεδο του κτιρίου.

Στις 2 Μαρτίου 2012 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της σκοπιμότητας υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση της πράξεως «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός Λειτουργίας Κεντρικού Κτηρίου του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας» του Πειραιά, με προϋπολογισμό 17.000.000€, στο ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ). Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ιδρύματος και της Περιφέρειας Αττικής, για την υλοποίηση του έργου. Το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση, δηλαδή υπάρχουν όλα τα απαραίτητα σχέδια και αδειοδοτήσεις.

Το έργο σκοπεύει στην στατική αποκατάσταση και ενίσχυση του κτιρίου σύμφωνα με το Νέο Αντισεισμικό Κανονισμό καθώς και στον εκσυγχρονισμό του σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας παρόμοιων ιδρυμάτων, με τη δημιουργία νέων χωρών για την περίθαλψη περισσότερων παιδιών, τον εκσυγχρονισμό των χώρων διαβίωσης των παιδιών και την δημιουργία χώρων καλλιτεχνικών δράσεων και εκδηλώσεων με πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση ατόμων ειδικών κινητικών αναγκών.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχθηκε τη νομιμότητα του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης και αναμένεται άμεσα η υπογραφή της και η έκδοση της πρόσκλησης από το ΕΣΠΑ.

Έλεγχοι υγειονομικοί, αγορανομικοί, κτηνιατρικοί

Οι υγειονομικοί, αγορανομικοί και κτηνιατρικοί έλεγχοι γίνονται με εντατικούς ρυθμούς. Για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και του αδιάβλητου των ελέγχων δημιουργήθηκε, με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου, ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία έχουν καταχωρηθεί όλα τα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των ορίων ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες , κυλικεία κ.λπ.) ανά Δήμο. Από τη συγκεκριμένη βάση, η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς με τις νέες αδειοδοτήσεις αλλά και τις διαγραφές καταστημάτων, θα επιλέγονται με τυχαίο τρόπο τα προς έλεγχο καταστήματα και οι διευθύνσεις τους θα γνωστοποιούνται στους ελεγκτές καθ΄ οδόν προς την περιοχή που έχει επιλεγεί για έλεγχο.

 

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής:

Α) Τμήμα Κτηνιατρικής

1. Διενεργήθηκαν 1.576 κτηνιατρικοί υγειονομικοί έλεγχοι, ως προς την υγιεινή και την ασφάλεια, σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας – αποθήκευσης, σε αγορές χονδρικής πώλησης, σε ψυκτικές αποθήκες, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (υπεραγορές, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ταβέρνες, εστιατόρια) και σε κρατικά ιδρύματα (νοσοκομεία, φυλακές).

2. Διενεργήθηκαν 365 δειγματοληψίες σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

3. Κατασχέθηκαν 153 τόνοι τροφίμων.

4. Πραγματοποιήθηκαν 381 εξαγωγές τροφίμων ζωικής προέλευσης σε τρίτες χώρες, συνολικού βάρους 1.390 τόνων.

5. Ελέγχθηκαν υγειονομικά ως προς την καταλληλότητα μεταφοράς τροφίμων ζωικής προέλευσης και εκδόθηκαν οι αντίστοιχες άδειες για 692 οχήματα μεταφοράς τροφίμων.

 

Β) Τμήμα Ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου

– Στα Τελωνεία έγινε έλεγχος σε 16.115 φορτία εισαγόμενων και εξαγόμενων νωπών και μεταποιημένων προϊόντων καθώς και προϊόντων βαθειάς κατάψυξης. Κατά τους ελέγχους αυτούς απορρίφθηκαν, κατασχέθηκαν ή κατεστράφησαν 89 φορτία συνολικού βάρους 2.063 τόνων.

– Πραγματοποιήθηκαν 1.024 έλεγχοι για νωπά, επεξεργασμένα καθώς και προϊόντα βαθειάς κατάψυξης και έγιναν 140 δειγματοληψίες. Σε 6 περιπτώσεις κατασχέθηκαν 450 κιλά προϊόντων και σε άλλες 6 περιπτώσεις καταστράφηκαν 35 τόνοι προϊόντων. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται στο ποσό των 19.300 ευρώ.

– Ελέγχθηκαν 2.289 φορτία ζωοτροφών στα τελωνεία Ε και ΣΤ Πειραιά κατά την εισαγωγή τους. Δεσμεύτηκαν ή κατασχέθηκαν 50 φορτία συνολικού βάρους 1.105 τόνων. Πραγματοποιήθηκαν 60 δειγματοληψίες ζωοτροφών κατά την εισαγωγή στα τελωνεία Ε και ΣΤ και απεστάλησαν για έλεγχο στα αρμόδια εργαστήρια. Επίσης, έγιναν 63 έλεγχοι σε ζωοτροφές της εσωτερικής αγοράς, με 36 δειγματοληψίες και καταστράφηκαν 4 τόνοι.

Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου

Πραγματοποιήθηκαν:

α) 14.895 υγειονομικοί έλεγχοι.

β) 4.546 έλεγχοι καταστημάτων (αδειοδοτήσεις – ηχομετρήσεις – καταλληλότητα χώρων).

γ) 1.024 έλεγχοι για τήρηση της νομοθεσίας απαγόρευσης του καπνίσματος κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 50.450 €.

δ) 4.323 έλεγχοι κρουαζιερόπλοιων και πλοίων της ακτοπλοΐας από τους Γιατρούς του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιά.

ε) Παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα 96 περιπτώσεις υγειονομικών παραβάσεων για άσκηση ποινικής δίωξης.

 

Διεύθυνση Ανάπτυξης

Την διετία 2011 – 2012 πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 1.500 έλεγχοι σε επιχειρήσεις (αγορανομικοί έλεγχοι, δειγματοληψίες, έλεγχοι ενδείξεων, ζυγών και αντλιών, έλεγχοι παρελθούσης ημερομηνίας λήξης). Επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους περίπου 750.000 € και υποβλήθηκαν πάνω από 100 μηνύσεις.

 

Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών

 

Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Πειραιά πραγματοποίησε 9.631 ταξινομήσεις και 54.128 μεταβιβάσεις οχημάτων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 411 έλεγχοι οχημάτων Δημοσίας Χρήσης (φορτηγά, σχολικά λεωφορεία, βυτιοφόρα) από τα μικτά κλιμάκια ελέγχου και βεβαιώθηκαν πρόστιμα 3.840 ευρώ.

 

Τμήμα Ελέγχου, Μετρήσεων και Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος (Δ/νση Περιβάλλοντος Περ. Αττικής)

 

Οι αυτοψίες του Τμήματος για την διετία έφτασαν τις 200. Υποβλήθηκαν 57 εισηγήσεις για την επιβολή προστίμων και 77 χρηματικοί κατάλογοι για την είσπραξη προστίμων.

 

Ανάπλαση λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου

 

Για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου είναι παρέμβαση ύψιστης προτεραιότητας. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις ανάπλασης της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Κερατσινίου – Δραπετσώνας (πρώην Λιπάσματα), η οποία θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή. Η έκταση των 661 στρεμμάτων ανήκει σε τράπεζες, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, που θα πρέπει από κοινού να καταλήξουν σε ένα σχέδιο ανάπλασης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης, στην οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κρίσιμο ρόλο, οφείλουμε να συνεργαστούμε και με άλλους φορείς αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος καλείται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις όπως η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συντονίσουν τις δράσεις τους και να πετύχουν τόσο τη συναίνεση των ιδιοκτητών της έκτασης όσο, φυσικά, και της τοπικής κοινωνίας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η παρουσίαση μιας πρότασης ρεαλιστικής και ικανής να προσελκύσει επενδυτές και η οποία θα εξασφαλίζει και την κοινωνική αποδοχή.

Η συγκεκριμένη πρόταση που έχουμε υποβάλλει περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ναυτιλιακού και επιχειρηματικού κέντρου και την λειτουργία πανεπιστημίου ναυτιλιακών σπουδών, σε συνδυασμό με χώρους πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού που θα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι στο κοινό.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την πιθανή δημιουργία πίστας αγώνων επιπέδου Formula 1, θα ήταν ευκταίο αυτό το ενδεχόμενο αλλά δεν εξαρτάται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε και από την κυβέρνηση. Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση, δια στόματος του υφυπουργού Ανάπτυξης, εκφράζει τη διάθεση να εντάξει ένα τέτοιο έργο στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων (fast track) εφόσον συγκροτηθεί ο φορέας υλοποίησης. Στο μεταξύ, όμως, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση των ιδιοκτητών της έκτασης (Εθνική Τράπεζα, ΑΓΕΤ, Ελληνικά Πετρέλαια) και της Αυτοδιοίκησης ώστε να δημιουργηθεί μια εταιρεία “ειδικού σκοπού” με στόχο την ανάπλαση της περιοχής, βάσει των απόψεων της Περιφέρειας Αττικής και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών. Η πίστα της Formula 1 θα μπορούσε να αποτελεί μέρος αυτού του σχεδιασμού και η πιθανή δημιουργία της θα είχε πιθανότατα να συνεισφέρει ακόμη περισσότερα στην περιοχή. Ωστόσο η περιοχή «αναμένει» την ανάπλασή της ανεξάρτητα από την έκβαση του σχεδίου για την πίστα αγώνων αυτοκινήτου.

Με πρωτοβουλία της Π.Ε. Πειραιά δημιουργήθηκε κοινή επιτροπή παρακολούθησης του θέματος με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Συμμετοχή στο BIC Αττικής

To Κέντρο Επιχειρήσεων και Καινοτομίας / Business & Innovation Center of Attika (BIC Αττικής) είναι μια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αναπτυξιακή προοπτική. Ιδρύθηκε το 1995, με πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, των Τραπεζών ΕΘΝΙΚΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΙΟΝΙΚΗ, μιας σειράς φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, και με τη στήριξη της XVI Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και χρηματοδότησε το 50% του κεφαλαίου της εταιρείας.

Αντικείμενό της είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι οποίες με καινοτόμες παρεμβάσεις, επιδιώκουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους στην αγορά και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.

Παράλληλα, υποστηρίζει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών που εγγυάται την υγιή ανάπτυξη. Με υπευθυνότητα και αξιοπιστία το BIC Αττικής αναλαμβάνει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, την τεχνολογική υποστήριξη, την πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, την αναζήτηση εταίρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την οργάνωση δράσεων marketing και προβολής, την κατάρτιση του προσωπικού και άλλες ενέργειες τεχνικής υποστήριξης των επιχειρήσεων και των φορέων που αναζητούν μια δημιουργικότερη πορεία. Επιπλέον, συμμετέχει, υλοποιεί και διαχειρίζεται Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας, και γενικότερα την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με εκπρόσωπό της στο Δ.Σ., μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου. Εκπρόσωπος ορίστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Τσιρίδης.

 

Συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά για την αδειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης

 

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου και του Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανού Μιχάλαρου, μετά από πρόταση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Πειραιά σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η αδειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέματα σχετικά με την Ναυπηγοεπισκευή και ειδικότερα το Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων, το Γ.Ε.ΜΗ. κ.ά.

Αφετηρία αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η μεγάλη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης δεν παρήγαγε μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα οφέλη στην ελαχιστοποίηση του κόστους και του χρόνου ίδρυσής τους. Τα αίτια αυτής της υστέρησης οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης των επενδυτών για τις νέες διατάξεις αδειοδότησης μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων, αλλά και στην αντίσταση δομών του δημόσιου, αλλά κυρίως του ιδιωτικού τομέα που έχουν συμφέρον τη διατήρηση επαγγελματικών σχέσεων με τους πελάτες τους, αναλόγων με εκείνες, που ίσχυαν πριν την νέα νομοθεσία αδειοδότησης.

Στο πνεύμα αυτής της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση (28/11/2012) σχετικά με τη νέα νομοθεσία για τη λειτουργία των μικρομεσαίων βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο των συνεργειών των φορέων για πάταξη της γραφειοκρατίας και διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Άλλωστε, σε συνάντηση συνεργασίας που είχε προηγηθεί μεταξύ κλιμακίων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης τέθηκαν οι βάσεις της άμεσης συνεργασίας των δύο φορέων.

Συγκεκριμένα, στο Βιοτεχνικό Επιμελητηρίου Πειραιά οι επενδυτές θα υποστηρίζονται για την συλλογή των προβλεπομένων απλών δικαιολογητικών και τη συμπλήρωση συγκεκριμένων τυποποιημένων εγγράφων (ερωτηματολόγιο και υπεύθυνη δήλωση), η πληρότητα των οποίων θα είναι διασφαλισμένη λόγω της συνεργασίας με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης. Ακολούθως τα παραπάνω θα κατατίθενται στη Διεύθυνση Βιομηχανίας και όλη η διαδικασία, που ισοδυναμεί με χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, θα ολοκληρώνεται σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών με μηδενικό κόστος για την πλειονότητα των επαγγελματικών εργαστηρίων ή δραστική ελαχιστοποίηση του κόστους και του χρόνου σε κάθε άλλη περίπτωση. Παράλληλα οι επενδυτές θα ενημερώνονται άμεσα για κάθε κίνητρο επιχειρηματικής δράσης του τομέα τους.

 

Περιφερειακό ΚΕΚ Δια Βίου Μάθησης

Το Περιφερειακό ΚΕΚ Δια Βίου Μάθησης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, το μοναδικό εν ενεργεία ΚΕΚ της Περιφέρειας Αττικής, είναι πιστοποιημένο από το το ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης), σύμφωνα δε με το άρθρο 23 παρ. 4 του νόμου 3879/21-9-2010 (ΦΕΚ 163/21-9-2010) «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις» διατηρεί την υποδομή και τα μέσα και λειτουργεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει πιστοποιηθεί από το ΕΚΕΠΙΣ, (Φ.Ε.Κ αρ. Φύλλου 230/21-02-2005 Κ.Υ.Α Υπουργών ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ σχετικά με το σύστημα πιστοποίησης Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης ήτοι επιστημονικό προσωπικό – Δ/ντρια και Δ/ντρια Κατάρτισης- Συντονιστή Ενεργειών Κατάρτισης και Υπεύθυνου Ειδικών Κοινωνικά Ομάδων και τουλάχιστον τρία άτομα για Διοικητικό Προσωπικό).

 

Εγκεκριμένα προγράμματα

 

ΕΡΓΟ: Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης (πράσινα επαγγέλματα), του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλους προγραμμάτων:

Το πρόγραμμα με τον κωδικό 2 «Στέλεχος οργάνωσης προγραμμάτων ανακύκλωσης και ευαισθητοποίησης κοινού» ύψους 345.600,00 ευρώ κατακυρώθηκε στο ΚΕΚ, υπογράφτηκε η σύμβαση με το Υπουργείο το Σεπτέμβρη του 2011 και είναι στη διαδικασία υλοποίησης.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους με επίπεδο σπουδών ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ – ΙΕΚ, μπορούν να το παρακολουθήσουν 24 καταρτιζόμενοι έχει διάρκεια 800 ωρών με 240 ώρες θεωρία και 560 ώρες πρακτική. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 40 ημέρες θεωρίας και 70 ημέρες πρακτικής, άρα το πρόγραμμα υλοποιείται σε 110 συνολικά εκπαιδευτικές ημέρες. Στα πλαίσια της θεωρίας θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο, διάρκειας τριάντα (30) ωρών, από το διακρατικό φορέα Internationale Kommunikatioswerkstatt e.V. που έχει έδρα το Αμβούργο.

Το παραπάνω πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013,δηλαδή η διαδικασία υλοποίησής του ήτοι 2μήνες προετοιμασία, 7-8 μήνες υλοποίηση θεωρίας, πρακτικής άσκησης και 3 (τρεις) μήνες υποχρεωτική απασχόληση σε επιχειρήσεις του 30% των καταρτιζόμενων, σύνολο περίπου 13 μήνες, επίσης 6 μήνες παρακολούθησης των καταρτιζομένων.

ΕΡΓΟ: Κατάρτιση ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ, του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλους Προγραμμάτων:

1.«Προγράμματα Εκμάθησης Χρήσης Βασικών Εννοιών ΤΠΕ και Βάσεων Δεδομένων»

2.«Προγράμματα Εκμάθησης Χρήσης Βασικών Εννοιών ΤΠΕ και Παρουσιάσεων»

Έχουν κατακυρωθεί με απόφαση 17/5/12 τα προγράμματα 1 και 2 με τίτλο «Προγράμματα Εκμάθησης Χρήσης Βασικών Εννοιών ΤΠΕ και Βάσεων Δεδομένων», έχει υπογραφεί η σύμβαση πρέπει να τα ξεκινήσουμε.

 

ΕΡΓΟ: Σχέδιο Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Θριάσιος». Πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, επιδιόρθωσης & επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και ανακύκλωσης υλικών, Κατάρτιση σε Βασικές Αρχές Οργάνωσης, Διοίκησης, Λειτουργίας Μικρομεσαίας Επιχείρησης, Κατάρτιση σε θέματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας .

 

Αναλυτικά τα προγράμματα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει μέσα στο 2013 το ΚΕΚ είναι:

 Πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, επιδιόρθωσης & επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και ανακύκλωσης υλικών, 96 ωρών αφορά 80 καταρτιζόμενους (4 προγράμματα Χ 20 καταρτιζόμενους ) ύψους 99.838,40 €

 Κατάρτιση σε Βασικές Αρχές Οργάνωσης, Διοίκησης, Λειτουργίας Μικρομεσαίας Επιχείρησης, με αντικείμενο την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, 53 ωρών αφορά 20 καταρτιζόμενους (1 πρόγραμμα Χ 20 καταρτιζόμενους ) ύψους 13.779,07 €

 Κατάρτιση σε θέματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, 44 ωρών αφορά 40 καταρτιζόμενους (2 προγράμματα Χ 20 καταρτιζόμενους ) ύψους 22.879,48 €

Σύνολο 7 προγράμματα, ύψους 136.496,95 ευρώ και ύψος σχεδίου 390.000,00 Ευρώ

Οι παραπάνω 80 ωφελούμενοι θα πρέπει να καταρτιστούν, όσο αφορά το τεχνικό μέρος της δραστηριότητάς τους, δηλαδή τη διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών.

 

Προγράμματα υπό έγκριση

ΕΡΓΟ: Κατάρτιση ανέργων σε εξειδικευμένες δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ,του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλους Προγραμμάτων:

1.«Στελέχη Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων – VELLUM Network Administration Professional Certificate»

2.«Στελέχη Ανάπτυξης Εφαρμογών Διαδικτύου και Επιχειρησιακών Εφαρμογών στο Διαδίκτυο (ηλεκτρονικού επιχειρείν) – Vellum E – Commerce Professional Certificate»

Τα προγράμματα κατατέθηκαν στις 18/09/2009.

ΕΡΓΟ: Παρεμβάσεις υπέρ ευπαθών Κοινωνικά ομάδων από πιστοποιημένα εξειδικευμένα κέντρα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης ατόμων με αναπηρίες (AMEA) και απεξαρτημένων ατόμων ή ατόμων υπό απεξάρτηση καθώς και από Πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλους προγραμμάτων:

1.«Τεχνικός Ανακύκλωσης»

Το Πρόγραμμα κατατέθηκε στις 20/11/2009.

ΕΡΓΟ: Στα πλαίσια των υπό σύσταση Αναπτυξιακών Συμπράξεων συμμετοχής του ΚΕΚ στην «Εναλλακτική Διαχείριση Δυτικής Αθήνας» και «Πράσινο Σημείο Αθήνας» στο πλαίσιο της Δράσης 7: «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας στην υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης.

Κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2012

 

Εύξεινη Πόλη – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για Βιώσιμη Ανάπτυξη

 

Μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου στην Εκτελεστική Επιτροπή, ελήφθη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΕΟΕΣ) «Εύξεινη Πόλη – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για Βιώσιμη Ανάπτυξη». Στην ίδια απόφαση ορίζονται εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής στο ΔΣ οι: Στέφανος Χρήστου, Αφεντούλη Δέσποινα, Γάκης Αντώνης και Ηλίας Ιωάννης.

Πρόκειται για δίκτυο ΟΤΑ που δημιουργήθηκε το 1995 και μετεξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας – Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για τη διαχείριση διασυνοριακών, διαπεριφερειακών, διακρατικών και άλλων έργων σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού 082/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ως δίκτυο Τοπικών Αυτοδιοικήσεων Ά Βαθμού υλοποίησε διάφορες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις (Εθνικές και Διακρατικές) για την Κοινωνική, Πολιτιστική, Τουριστική, Περιβαλλοντική και Αγροτική Ανάπτυξη. (Επισυνάπτεται αναλυτική παρουσίαση των έργων).

Στις 2 Ιουλίου εξελέγη προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και μετεξελίχθηκε το παραπάνω δίκτυο σε Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για βιώσιμη Ανάπτυξη. Από την γεωγραφική περιοχή της Περιφέρειας Αττικής συμμετέχουν οι Δήμοι Αθηναίων, Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κλπ. Απόφαση για συμμετοχή έχουν ήδη λάβει Δήμοι της Κύπρου, η Περιφέρεια Vidin της Βουλγαρίας, Δήμοι από Ρουμανία, Εσθονία, η Περιφέρεια Ragusa, φορείς από την Ιταλία (Περιφέρεια της Σικελίας, Νομαρχία της Ραγκούσα). Από την Ελλάδα συμμετέχει επίσης και το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΑΠΑΔ) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η Εύξεινη Πόλη διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ καθώς και ISO 9001/2008.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο Δίκτυο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα, εξασφαλίζει τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και δρα αποτελεσματικά προς όφελος όλων των πολιτών σε τομείς προτεραιότητας μας.

Δίδεται έτσι η δυνατότητα στη Περιφέρεια Αττικής να συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών, σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, όπου πόροι και ανθρώπινο δυναμικό αξιοποιούνται προς όφελος των τελικών αποδεκτών δηλαδή των πολιτών. Αυτό είναι δυνατό λόγω της δυναμικής της Περιφέρειας σε γεωγραφικό και πληθυσμιακό επίπεδο αλλά και λόγω συγκεκριμένων αξόνων πολιτικής.

Κυρίαρχο στοιχείο για τη Περιφέρεια Αττικής είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες καταστατικές δράσεις του Δικτύου υλοποιούνται και ως εκ τούτου σχεδιάζονται σε περιφερειακό επίπεδο και όχι σε τοπικό.

Δηλαδή η ένταξη των τσιγγάνων, η ένταξη των μεταναστών, οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, δράσεις για το περιβάλλον, κλπ. δεν μπορούν να σχεδιασθούν και να εφαρμοσθούν σε ένα στενό γεωγραφικό περιβάλλον αλλά προϋποθέτουν και απαιτούν περιφερειακή διάσταση.

Επίσης η διακρατική ή Ευρωπαϊκή δράση του Δικτύου δημιουργεί προϋποθέσεις ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας σ’ ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς.

Πάρκο Μικρασιατικού Πολιτισμού και αναθηματική στήλη

 

Την πρωτοβουλία για την δημιουργία αναθηματικής στήλης προς τιμήν των προσφύγων που έφτασαν στον Πειραιά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την δημιουργία Μουσείου του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η συνεργασία με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς και τους προσφυγικούς συλλόγους απέφερε γρήγορα καρπούς και πλέον η δημιουργία της αναθηματικής στήλης έχει δρομολογηθεί. Το ΔΣ του ΟΛΠ αποφάσισε να παραχωρήσει μια έκταση 6 στρεμμάτων κοντά στις Ηετιώνειες Πύλες, όπου είχαν δημιουργηθεί οι πρώτοι καταυλισμοί προσφύγων που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Ήδη ο ΟΛΠ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες διαμόρφωσης του χώρου σε πάρκο, μέσα στο οποίο θα τοποθετηθεί η αναθηματική στήλη και θα ονομαστεί Πάρκο Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Η θετική και ταχύτατη εξέλιξη των διαδικασιών αποδεικνύει την άψογη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του ΟΛΠ, ενώ δικαιώνει και τους πολυετείς αγώνες των προσφυγικών σωματείων του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την παραχώρηση από τον ΟΛΠ του χώρου για την αναθηματική στήλη. «Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ένας μεγάλος στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά γίνεται πραγματικότητα. Θα ήθελα ιδιαίτερα να σταθώ στην ευαισθησία, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα δράσης του προέδρου του ΟΛΠ κ. Γιώργου Ανωμερίτη. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι μια μικρή παράμετρος της ευρύτερης συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής – Π.Ε. Πειραιά και του ΟΛΠ, που ήδη δίνει απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη του Πειραιά, του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής», τόνισε.

Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού, σε συνεργασία με τον ΟΛΠ, στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Ακτής». Για τον σκοπό αυτό σύντομα θα δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την μελέτη και ένταξη του έργου στο πλαίσιο του προγράμματος.

 

Δράσεις κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης

Για την Π.Ε. Πειραιά έχουν άμεση προτεραιότητα οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών των συμπολιτών μας.

 

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Προκειμένου να στηριχθούν οι άστεγοι και ανήμποροι συμπολίτες μας, η Π.Ε. Πειραιά έχει δημιουργήσει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επί της οδού Ζωσιμάδων 44. Το Δίκτυο στελεχώνεται με εθελοντές και στόχος του είναι η υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η κινητοποίηση και συμμετοχή των θεσμικών και άλλων φορέων της γεωγραφικής μας περιοχής στην αντιμετώπιση των κοινωνικών φαινομένων, η δημιουργία ενεργού και δυναμικού εθελοντικού κινήματος κ.λπ. Σημαντική είναι η συνεισφορά επιχειρήσεων και επαγγελματιών με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης που διατίθενται μέσω του Δικτύου.

Αναμένεται η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την τροποποίηση του καταστατικού και τον ορισμό ΔΣ.

 

Ενίσχυση άπορων συμπολιτών μας

 

Ολοκληρώσαμε εγκαίρως τις διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων για συμμετοχή των ενδιάμεσων φορέων (Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, Ιερές Μητροπόλεις, Σύλλογοι ΑμεΑ, κ.λπ.) στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από τα κοινοτικά αποθέματα παρέμβασης.

Συνεργαστήκαμε και παρείχαμε στήριξη στις εθελοντικές οργανώσεις (Γραμμή Ανθρωπιάς –ΑΝΙΜΑ- Γιατροί του Κόσμου) για τη διεκπεραίωση του έργου τους.

Καθιερώσαμε τακτική συνεργασία με την τοπική Εκκλησία με πολύ καλά αποτελέσματα και προοπτικές για την ενίσχυση απόρων συμπολιτών μας.

Σε συνεργασία με τη «Γραμμή Ανθρωπιάς» ξεκινήσαμε επαφές με τους διευθυντές των σχολείων Α΄βαθμιας και Β΄βαθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου με διακριτικότητα να καταγράψουμε και να προχωρήσουμε σε βοήθεια των παιδιών που έχουν ανάγκη με την κάλυψη της δαπάνης των στο σχολικό κυλικείο ή με την παροχή ενδυμάτων, ακόμη και με κάλυψη των οικογενειακών λογαριασμών πάντα εντός των δυνατοτήτων μας.

Επίσης, σε συνεργασία με τη «Γραμμή Ανθρωπιάς» πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνας στις 23 Μαρτίου 2012, με τη συμμετοχή 55 εθελοντριών και με επικεφαλής την πρόεδρό τους κ. Βάνα Χρήστου και τον ιδρυτή της οργάνωσης και Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανο Χρήστου. Στους νεαρούς τρόφιμους της φυλακής προσφέρθηκαν βιβλία, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και είδη προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, η επίσκεψη αποτέλεσε και μια συμβολική κίνηση για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας σύγχρονης σωφρονιστικής πολιτικής, με μοναδικό στόχο, ειδικά για τους νέους κρατουμένους, την κοινωνική τους επανένταξη.

 

Παρέμβαση για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει το Πέραμα

Το Πέραμα των χιλιάδων ανέργων αντιμετωπίζει μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση και η Περιφέρεια Αττικής προσπαθεί να συμβάλλει στη στήριξη των οικογενειών που, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής περικοπών σε όλα τα επίπεδα, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πέραν των δράσεων κοινωνικής πολιτικής, γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα που έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και τα οποία θα συμβάλουν στην έστω μερική και περιστασιακή αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή.

 

Χάρτης Πρόνοιας

Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη δημιουργία ενός δικτύου Δομών Κοινωνικής παρέμβασης που το ονομάζουμε Χάρτη Πρόνοιας. Διαχρονικά έχουν αναπτυχθεί διάφορες Δομές Κοινωνικής προστασίας από Δημόσιους φορείς, φορείς της Αυτοδιοίκησης, εθελοντικές οργανώσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των Δομών είναι κατακερματισμός δράσεων, αλληλοεπικάλυψη και ως εκ τούτου κατασπατάληση πόρων με αποτέλεσμα ο πολίτης που είναι και αποδέκτης των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας να μην έχει πρόσβαση σ’ αυτές. Στόχος μας με το “Χάρτη Πρόνοιας” που σχεδιάσαμε και ήδη προχωρούμε στην υλοποίηση δεν είναι απλά η απεικόνιση δηλαδή η χαρτογράφηση αυτών των δομών στη Γεωγραφική Περιφέρεια του Πειραιά. Φιλοδοξούμε πρώτα απ’ όλα να γνωρισθούν και να συντονισθούν οι φορείς που ασκούν Κοινωνική Πολιτική μεταξύ τους γιατί και αυτό το αυτονόητο δεν συμβαίνει.

Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης για το ποιες υπηρεσίες προσφέρονται, το είδος και το επίπεδο αυτών δίπλα του, στη γειτονιά του. Σήμερα δε που οι κοινωνικές ανάγκες διαφοροποιούνται καθημερινά ένα τέτοιο ευέλικτο και συντονισμένο Δίκτυο κοινωνικής προστασίας δεν θα επιλύσει αλλά σαφώς θα αμβλύνει τα κοινωνικά του προβλήματα.

 

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Σύντομα, στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα εγκαινιαστεί η λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο θα αφορά στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας. Η προσπάθειά αυτή γίνεται σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων».

Για την επιτυχία του εγχειρήματος προωθείται η συνεργασία με επιχειρήσεις που, στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, μπορούν να προσφέρουν σε τιμές κόστους – ή και δωρεάν – βασικά είδη διατροφής. Τα προϊόντα αυτά θα καλύψουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης πολλών συνανθρώπων μας που σήμερα έχουν όσο ποτέ ανάγκη στήριξης.

Απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού

 

Το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λειτουργίας και προκαλεί αντίστοιχα σημαντικά προβλήματα στην πόλη του Κορυδαλλού, αφού βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, δίπλα σε κατοικίες και σχολεία. Η Περιφέρεια Αττικής – Π.Ε. Πειραιά συμπαραστέκεται στο πάγιο αίτημα των πολιτών του Κορυδαλλού για απομάκρυνση των φυλακών από την πόλη τους και διεκδικεί από την πολιτεία τη δημιουργία νέων καταστημάτων κράτησης σε κατάλληλους χώρους, που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών και θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με σεβασμό στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων. Άλλωστε, αυτό προβλεπόταν και στο «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Καταστημάτων Κράτησης» του 2001, που όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου έχει απευθυνθεί με επιστολές του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό σε συνεδρίαση της «Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων», την Τρίτη 31-5-2011, παρουσίασε τις θέσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την «Απομάκρυνση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και τη Χωροθέτηση της Νέας Δικαστικής Φυλακής Αθηνών». Εκεί ζήτησε:

• Ολοκλήρωση της αναθεώρησης της απόφασης 28704/4362/2001 «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Καταστημάτων Κράτησης».

• Συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών.

• Εφαρμογή των διακρατικών συμφωνιών για επαναπροώθηση των αλλοδαπών κρατουμένων και έκτιση της ποινής σε φυλακές της χώρας τους.

• Άμεση λειτουργία των έτοιμων σωφρονιστικών καταστημάτων .

• Ενημέρωση για τους χώρους που έχουν προεπιλεγεί για τη χωροθέτηση της νέας Δικαστικής Φυλακής Αθηνών προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς των συγκεκριμένων περιοχών.

• Επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης των φυλακών από τον Κορυδαλλό, με πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής στους αρμόδιους Υπουργούς.

 

Προληπτικός ιατρικός έλεγχος – Λειτουργία κινητής μονάδας προληπτικής οδοντιατρικής

Στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής, η Π.Ε. Πειραιά υλοποιεί το Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγείας για μαθητές. Η δράση αυτή περιλαμβάνει πρόγραμμα προληπτικής Οδοντιατρικής, με τη χρήση κινητής μονάδας και παράλληλες δράσεις εναντίον της παιδικής παχυσαρκίας. Οι οδοντίατροι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας μεταβαίνουν σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και υλοποιούν δύο ειδών προγράμματα με στόχο την προαγωγή της υγείας των μικρών παιδιών και την εξοικείωση τους με τον οδοντίατρο. Επίσης στόχο έχουν και την ενεργοποίηση των γονέων για την φροντίδα της στοματικής υγείας των παιδιών τους, όπως και την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Κατά τη σχολική χρονιά 2011 – 2012 εξετάστηκαν 1600 παιδιά σε 21 σχολεία, ενώ τη χρονιά 2012 – 2013 και μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 700 παιδιά σε 8 σχολεία.

Θεσμικές προτάσεις

Η Π.Ε. Πειραιά έχει υποβάλει μια σειρά από προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις στη νομοθεσία αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης:

– Αναθεώρηση – συμπλήρωση του «Καλλικράτη»

– Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης προσωρινών αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς

– Επανεξέταση και αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής και της Εθνικής Αλιευτικής Νομοθεσίας

– Ίδρυση Διεύθυνσης Μελετών Έργων

– Ίδρυση πιστοποιημένου εργαστηρίου ελέγχων

– Μείωση της γραφειοκρατίας

 

Αναθεώρηση – συμπλήρωση του Καλλικράτη

 

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», υποβάλαμε προτάσεις για την αναθεώρηση και συμπλήρωσή του:

1. Επειδή στις Περιφερειακές Ενότητες υπάρχει μόνο, ως μονοπρόσωπο θεσμικό όργανο, ο Αντιπεριφερειάρχης, χωρίς κανένα θεσμό διαβούλευσης, ενημέρωσης, επικοινωνίας και ελέγχου του από τις παρατάξεις, να συσταθούν επιτροπές γνωμοδοτικού χαρακτήρα ανά Περιφερειακή Ενότητα που θα τις συγκαλεί ο Αντιπεριφερειάρχης, για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, με δικαίωμα συμμετοχής όλων των παρατάξεων με περιφερειακούς συμβούλους ή εκπροσώπους τους.

2. Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής να μετέχει στο Δ.Σ. Οργανισμών όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΟΡΣΑ κ.λπ. διότι τα αντικείμενα δράσης τους αφορούν και στις αναπτυξιακές αρμοδιότητες της Περιφέρειας, κυρίως τις μητροπολιτικές εξ αυτών.

 

Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης προσωρινών αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς

Καταθέσαμε τις απόψεις μας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης προσωρινών αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο προκειμένου να αρθούν δυσλειτουργίες όπως:

1. η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων

2. η ανυπαρξία Εθνικού καταλόγου «ασφαλών χωρών καταγωγής» και «ασφαλών τρίτων χωρών»

3. η κατάχρηση του δηλούμενου επαγγέλματος «ανειδίκευτος εργάτης»

 

Επανεξέταση και αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής και της Εθνικής Αλιευτικής Νομοθεσίας

Με επιστολή – παρέμβασή μας τόσο προς την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζητήσαμε την επανεξέταση και αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής και της Εθνικής Αλιευτικής Νομοθεσίας, με στόχο την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της αλιευτικής παραγωγής, γεγονός που θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και για τους επαγγελματίες αλιείς.

 

Ίδρυση Διεύθυνσης Μελετών Έργων

Προτείναμε την ίδρυση Διεύθυνσης Μελετών Έργων στην Περιφέρεια Αττικής, διότι σήμερα αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα προκειμένου να προχωρήσουμε στην ένταξη και προκήρυξη τεχνικών έργων με την ανυπαρξία έγκυρων, επικαιροποιημένων και σωστά καταρτισμένων μελετών κατασκευής. Οι νέες μελέτες και η βελτίωση των υφιστάμενων είναι απόλυτα αναγκαίες για να προχωρήσουν τα έργα που καθυστερούν να ενταχθούν και να δημοπρατηθούν. Στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν 18 υπηρεσίες Τεχνικών Έργων αλλά καμία που να μπορεί να υλοποιήσει μελέτες. Η ίδρυση μιας Διεύθυνσης Τεχνικών Μελετών Έργων θα μπορούσε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των υπηρεσιών μας, αξιοποιώντας το καταρτισμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής.

Ίδρυση πιστοποιημένου εργαστηρίου ελέγχων

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Π.Ε. Πειραιά καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθούν στον κρίσιμο ρόλο τους, στην υπηρεσία του πολίτη. Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και εντατικοί και τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά και δυσανάλογα θετικά σε σχέση με τα περιορισμένα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες μας στη διαδικασία των ελέγχων και της επιβολής τυχόν ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση αποτελεσμάτων των δειγμάτων που αποστέλλονται για το λόγο αυτό στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Το ΓΧΚ επικαλείται τον τεράστιο φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του, όμως αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις στις διαδικασίες ελέγχου.

Προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών μας προς την κατεύθυνση της προστασίας του καταναλωτή, προτείναμε την ίδρυση ενός πιστοποιημένου εργαστηρίου ελέγχων, στα πρότυπα του Γενικού Χημείου του Κράτους, σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να εκδίδονται άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων μας, που σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες.

Το κόστος υλοποίησης ενός τέτοιου έργου θα μπορούσε να καλυφθεί από ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, ενώ μια τέτοια επένδυση μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και πιθανόν να έχει και οικονομικό αντίκρισμα, αν είναι εφικτή η προσφορά των υπηρεσιών τους προς άλλες υπηρεσίες και ιδιώτες.

Μείωση της γραφειοκρατίας

Επειδή είναι σαφές ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης είναι η γραφειοκρατία, πήραμε την πρωτοβουλία να συνεργαστούμε αρχικά με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και κατόπιν να θέσουμε το ζήτημα στα όργανα της Περιφέρειας Αττικής για να βρεθεί μια λύση, στο βαθμό που οι υπηρεσίες μας αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Σήμερα πολλές αποφάσεις των οργάνων της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων απαιτούν πέντε υπογραφές, κάτι που σημαίνει ότι συχνά ο χρόνος διεκπεραίωσης επιμηκύνεται υπερβολικά λόγω της απόστασης που έχουν οι διάφορες υπηρεσίες μεταξύ τους. Στόχος μας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, με βάση και τις εγκυκλίους που έχει εκδώσει και το Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες αναφέρονται στην ανάγκη περιορισμού των υπογραφών σε τρεις.

 

Προτάσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα

 

Το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Π.Ε. Πειραιά έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις με στόχο την διαφύλαξη της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής συνοχής της χώρας αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τα πρώτα ζητήματα προβληματισμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ήταν η διαδικασία χορήγησης προσωρινών αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς αιτούντες πολιτικό άσυλο. Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν τέθηκαν υπ’ όψιν της κυβέρνησης και ζητήθηκε νομοθετική ρύθμιση.

Είναι απόλυτη ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε για έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Χρέος όλων μας είναι να διαφυλάξουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συνοχή της χώρας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα γι’ αυτό και ταυτόχρονα με τη λήψη των μέτρων για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την κοινωνική ένταξη των νομίμως ευρισκομένων στη χώρα μας μεταναστών.

Ημερίδες που διοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά

 

 «Εθελοντισμός – Κοινωνική Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή»

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε στον Πειραιά ημερίδα με θέμα: «Εθελοντισμός – Κοινωνική Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή». Πρόκειται για πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειακή ενότητα Πειραιά και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και με δεδομένο ότι το 2011 ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό έτος Εθελοντισμού.

Μετά το τέλος της ημερίδας, ένα εξίσου σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα: Η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου(Π.Μ.Σ.). Σύμφωνα με αυτό τα δύο μέρη συμφωνούν στην ανάπτυξη συνεργασίας σε τακτική βάση με πρωτοβουλίες, και δράσεις όπως:

– Διενέργεια διαγνωστικών ερευνών καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης, σε επίπεδο ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών, αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Δήμων που βρίσκονται υπό την ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά

– Διατύπωση προτάσεων για την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής που θα απαντάει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα όσων πλήττονται ή απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό

– Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση δράσεων που συνδέονται με την πρόληψη της παραβατικότητας, την ανασφάλεια και το φόβο του εγκλήματος, την κοινωνική διαμεσολάβηση, καθώς και την πρόληψη της βίας σε διάφορους χώρους, όπως στη σχολική κοινότητα, τον αθλητισμό κλπ.

– Εκπόνηση σχεδίου δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε κοινωνικά θέματα που αφορούν στις διάφορες όψεις του εγκλήματος και του φόβου του εγκλήματος, μέσα από την οργάνωση ημερίδων και άλλων συναφών εκδηλώσεων

– Υλοποίηση δράσεων επιμόρφωσης στελεχών της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης σε εξειδικευμένα θέματα που συνδέονται με το παρεχόμενο έργο τους σε τομείς σχετικούς με κοινωνικά προβλήματα που άπτονται διαφόρων όψεων της εγκληματικότητας (ναρκωτικά, μετανάστευση, υποβαθμισμένες περιοχές κλπ)

– Ανάπτυξη δικτύου συνεργασιών με κυβερνητικούς, τοπικούς επαγγελματικούς και άλλους φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για την ανάπτυξη και ενίσχυση κοινών δράσεων στους τομείς της πρόληψης της εγκληματικότητας, συμπαράστασης των θυμάτων, κοινωνικής επανένταξης των εγκληματιών (και κυρίως των νεαρών παραβατών)

– Οργάνωση δικτύου εθελοντών και υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων σε τομείς δραστηριοποίησής τους.

 

 Ημερίδα: «Οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο στο Λεκανοπέδιο»

 

Στόχος της ημερίδας ήταν η διαμόρφωση κοινών πολιτικών για τη διαχείριση των αναξιοποίητων ελεύθερων χώρων που έχουν εντοπιστεί στην Αττική και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά και η αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών οι οποίοι ασφυκτιούν στο σημερινό τσιμεντένιο περιβάλλον που τους περιβάλλει, σημειώνοντας ότι η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά είναι 1,5 τ.μ. ενώ στο υπόλοιπο της Αττικής είναι 2,5τ.μ. και στην Ευρώπη από 5 έως 8 τ.μ. ανά κάτοικο.

Σκοπός είναι η επίσημη καταγραφή στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας όλων των χώρων και η σταδιακή αξιοποίησή τους σε συνεργασία με τους δήμους, τους τοπικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα παρατηρητήριο ελεύθερων αξιοποιήσιμων χώρων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι η τραγικά αρνητική αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, γεγονός που έχει αναδειχθεί σε όλες τις διαστάσεις του τόσο από τα ΜΜΕ όσο και κατά καιρούς από επιστημονικούς και άλλους φορείς και οργανώσεις και έχει ιδιαίτερα επισημανθεί από την αυτοδιοίκηση η οποία αγωνίζεται ενεργά για τη διαμόρφωση ενός συντονισμένου πλαισίου δράσης σε περιφερειακό επίπεδο για τη βελτίωση της σημερινής θλιβερής πραγματικότητας.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η θέση μας σχετικά με τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της περιοχής μας είναι η αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών μας με τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, με όσο το δυνατόν ελάχιστο τσιμέντο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ φορέων δημόσιου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

 Ημερίδα «Ο φοίνικας στην Πόλη – Φροντίδα και Διάσωση»

Έχοντας υπόψη την κοινοτική οδηγία Ε.Ε. (2010/4ΕΕ/ΕΕ) η οποία ενθαρρύνει τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την προσβολή του κόκκινου σκαθαριού (Rhynchophorus ferrugineusneus), να χρησιμοποιήσουν προγράμματα ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού και με υψηλό δείκτη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Νικαίας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη επιστημονική ημερίδα με θέμα τον Φοίνικα και τους τρόπους διάσωσης του.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση Δήμων, Υπηρεσιακών παραγόντων, Επιστημόνων, Γεωπόνων, Κηποτεχνών και ιδιωτών για τις νέες τεχνολογίες για τη διαχείριση των φοινικοειδών.

Η ημερίδα διευκόλυνε τη μετάδοση των γνώσεων και της εμπειρίας των ειδικών επιστημόνων από την Ισπανία και την Ιταλία πάνω στην καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού (Rhynchophorus ferrugineusneus) που ανάγκασε την χώρα μας να προβεί στην κοπή πάνω από 3500 φοινίκων στην Κρήτη των περασμένο Χειμώνα και μερικών εκατοντάδων στην Αττική με κόστος πάνω από 1.000.000,00 € .

Ακόμη, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου Dies Palmarum 2010 καθώς και τα τελευταία δεδομένα στην έρευνα του Phoenix theophrasti, του φοίνικα του Θεόφραστου, του ενδημικού είδους φοινικοειδούς στη χώρα μας.

 «Ημερίδα για την βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη – η περίπτωση του Πειραιά και των νησιών»

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη – η περίπτωση του Πειραιά και των νησιών», συνδιοργάνωσαν οι Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων.

Στην Ημερίδα μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στ. Χρήστου και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δ. Κατσικάρη, ενώ επιστημονικές εισηγήσεις έκαναν ο κ. Θ. Βλαστός (Καθηγητής ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος, Επιστ. υπεύθυνος Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας) και η κα. Μαρία Μποϊλέ (Διευθύντρια Ερευνών του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών (Rutgers, The State University of New Jersey)).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στ. Χρήστου μεταξύ άλλων, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο master plan για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο που θα έχουν οι μορφές βιώσιμης μετακίνησης στην πόλη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην σημασία που έχει ο σχεδιασμός ένός σύγχρονου δικτύου Ποδηλατοδρόμων – Πεζοδρόμων, αλλά και στην αναγκαιότητα να επεκταθούν τα Μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό και Τραμ στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά.

Στην συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Νότης Ανανιάδης συμφωνήθηκε να αξιοποιηθεί άμεσα η επιστημονική εμπειρία των εισηγητών και να οργανωθεί τις επόμενες βδομάδες ειδικότερη επιστημονική Ημερίδα, που να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το θέμα.

 

Πολιτιστική δραστηριότητα

 

Η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει κάθε χρόνο συναυλίες σε Δήμους της περιοχής της, προκειμένου οι πολίτες να παρακολουθήσουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση αξιόλογα μουσικά σχήματα, ταξιδεύοντάς τους στον κόσμο της μουσικής.

Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και του μηνύματος ότι τις μέρες της κρίσης απαντάμε με πολιτισμό.

Με τις πρωτοφανείς συνθήκες που ζει η χώρα μας και τη δύσκολη καθημερινότητα οι εκδηλώσεις αυτές χάρισαν μια νότα αισιοδοξίας και πολιτισμού στα άτομα που τις παρακολούθησαν.

Εκδηλώσεις 2012

 

Η Π.Ε. Πειραιά τίμησε την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής

Με μια συγκινητική εκδήλωση μνήμης, τίμησε η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, σε συνεργασία με τους Δήμους Νίκαιας – Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Κορυδαλλού, την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, από την οποία συμπληρώνονται φέτος 90 χρόνια.

Η εκδήλωση, με τίτλο «ΣΑΝ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟ ΓΙΑΓΚΙΝΙ», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν ο Πασχάλης Τόνιος, η Ελένη Πέτα και ο Γρηγόρης Βαλτινός, μαζί με την παραδοσιακή ορχήστρα «Ήχοι εξ Ανατολής», ένα θεατρικό σχήμα εργαζομένων του ΟΤΕ και χορευτική – χορωδιακή ομάδα του Δήμου Καλλιθέας.

Η ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία της Π.Ε. Πειραιά ήταν μεγάλη αφού στο Κατράκειο Θέατρο βρέθηκαν περίπου 3.000 πολίτες, πολλοί από τους οποίους είναι απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα μεταξύ 1922 – 24. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η απότιση τιμής στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς αλλά και σε εκείνους που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Το αποτέλεσμα της εκδήλωσης δικαίωσε τόσο τις προσδοκίες του κοινού όσο και τους διοργανωτές. Το πρώτο μέρος περιλάμβανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής, που κατέληξαν με τόσο τραγικό τρόπο για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, ενώ το δεύτερο μέρος ήταν καθαρά καλλιτεχνικό, με ήχους από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας.

Συναυλία στο Πέραμα αφιερωμένη στον Βασίλη Τσιτσάνη

 

Η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Περάματος, διοργάνωσαν συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου δημιουργού του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη, στις 19 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του ρεμπέτη Γιάννη Λεμπέση και της ορχήστρας του.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής της αλλά και της πολιτικής της για την ενίσχυση του πολιτισμού, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά προγραμμάτισε τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Πέραμα προκειμένου να προσφέρει μια ευχάριστη διέξοδο στους κατοίκους μιας περιοχής που βιώνει με σκληρό τρόπο την κρίση, όπως φανερώνουν τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

 

Συναυλία – αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία

 

Η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, με αισθήματα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, διοργάνωσαν συναυλία στις 11 Οκτωβρίου στο Γηροκομείο Πειραιά, για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της τρίτης ηλικίας, στέλνοντας μήνυμα για μια κοινωνία ισότιμης συμμετοχής, συνοχής και αλληλεγγύης. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ενώ η Πένυ Ξενάκη, ο Θάνος Πολύδωρος και η Μαρία Κανελλοπούλου ερμήνευσαν τραγούδια που αγαπήθηκαν από πολλές γενιές Ελλήνων. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου.

Εκδηλώσεις 2011

 

Το 2011 διοργανώθηκαν συναυλίες σε όλους τους Δήμους της περιοχής μας προκειμένου οι πολίτες να κάνουν ένα «μουσικό περίπατο» χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με οδηγούς το Χρήστο Νικολόπουλο, τη Γιώτα Νέγκα, το Γιώργο Λεμπέση, την Πένυ Ξενάκη, την Πόπη Αστεριάδη, το Μιχάλη Βιολάρη και άλλους καταξιωμένους και αγαπητούς καλλιτέχνες.

– 3/9/2011: Συναυλία Χρήστου Νικολόπουλου με τους καλλιτέχνες: Νέγκα – Σταφυλοπάτη – Αιγιώτη στο Δημοτικό Στάδιο Περάματος

– 15/9/2011: Νησιώτικα με τους καλλιτέχνες Οικονομίδη – Σπανού, στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου στον Κορυδαλλό.

– 17/9/2011: Αφιέρωμα για τα 30 χρόνια Βαμβακάρη με το Γ. Λεμπέση και την παρέα του στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια.

– 19/9/2011: Συναυλία με τους καλλιτέχνες Κωνσταντακόπουλο – Ξενάκη στο Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ρέντη

– 21/9/2011: Αφιέρωμα στο Νέο Κύμα με τους καλλιτέχνες: Κουμιώτη – Βιολάρη – Αστεριάδη στην Πλατεία Γεννηματά στα Καμίνια.

– 24/9/2011: Αφιέρωμα στο Στέλιο Καζαντζίδη με τους καλλιτέχνες: Μακρή – Κωνσταντίνα στην Πλατεία Περραιβού στο Κερατσίνι

– 28/9/2011: Κρητική Μουσική με του Χαϊνηδες στο Καστράκι στη Δραπετσώνα.

– 30/9/2011: Συναυλία της Μαίρης Λίντα στο Γηροκομείο Πειραιά, σε συνεργασία με την Ι.Μ. Πειραιά, για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας.

Εποικοδομητική συνεργασία διοίκησης – προσωπικού

Η πολιτική της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί χωρίς τη στενή συνεργασία της διοίκησης και των εργαζομένων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου έχει εγκαινιάσει τη συστηματική συνεργασία με τα στελέχη των υπηρεσιών με τη μορφή συναντήσεων εργασίας. Στις συναντήσεις αυτές ανταλλάσσονται απόψεις, δίνονται οδηγίες και χαράσσεται η πορεία της λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών, με πλαίσιο αναφοράς τόσο τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας της Π.Ε. Πειραιά όσο και της πείρας και των προτάσεων των στελεχών.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του παραχθέντος έργου θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι στο πρόσφατο παρελθόν για την διεκπεραίωση σχεδόν ισοδύναμου έργου στον Πειραιά υπήρχαν ένας Νομάρχης, έξι Αντινομάρχες, ένας Γενικός Γραμματέας, ένας Διευθυντής Γραφείου Νομάρχη, ένας Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου και πέντε Νομικά Πρόσωπα με τους Προέδρους και τα Διοικητικά τους Συμβούλια και, το κυριότερο, πάνω από 700 μόνιμοι και με σύμβαση υπάλληλοι έναντι των 200 περίπου υπαλλήλων που στελεχώνουν τις υπηρεσίες μας και περίπου άλλων 90 που υπηρετούν σε κοινές υπηρεσίες με την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Βασική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα για την πολιτική της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και η εγγύηση της αναπτυξιακής ισορροπίας στο πλαίσιο κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Ο Πειραιάς εξ αντικειμένου είναι αδικημένος, με βάση αυτά που ίσχυαν και ισχύουν ως αποτέλεσμα των πολιτικών και των δράσεων της προηγούμενης διοίκησης. Απαιτείται πολιτική βούληση για την εξισορρόπηση των ανισορροπιών – ακόμη και μεταξύ των νησιώτικων και ηπειρωτικών Δήμων της πρώην Νομαρχίας Πειραιά αλλά και σε σχέση και με τους Δήμους της πρώην Νομαρχίας Αθηνών.

Οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά που χειμάζονται από την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία απαιτούν και έχουν ανάγκη από ισότιμη αντιμετώπιση και κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη.

Είναι βαθύτατη και ειλικρινής πίστη μας ότι η Π.Ε. Πειραιά συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για δυναμική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, παρά την πρόσκαιρη αρνητική εθνική οικονομική συγκυρία.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı