You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Ασυνείδητοι αλιεύουν τοξικά όστρακα

Ασυνείδητοι αλιεύουν τοξικά όστρακα

Ασυνείδητοι αλιεύουν τοξικά όστρακα

Κάτω από τη μύτη του Λιμεναρχείου Ελευσίνας – Μύδια και κυδώνια με βαρέα μέταλλα διοχετεύονται στην αγορά εν αγνοία του καταναλωτικού κοινού

Γράφει ο Μιχάλης Χάνδακας

Για κέρδος μερικών δεκάδων ευρώ δεν διστάζουν να διαθέσουν στην αγορά ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση οστρακοειδή. Τον τελευταίο καιρό σχεδόν καθημερινά, τουλάχιστον πέντε έως οκτώ αλιευτικά σκάφη βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή ευθύνης του Λιμεναρχείου Ελευσίνας για να αλιεύσουν μύδια και κυδώνια με βαρέα μέταλλα και να τα πουλήσουν στη συνέχεια σε ιχθυεμπόρους και ψαροταβέρνες αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία όσων τα καταναλώσουν. Οι ασυνείδητοι αλιείς-δύτες βουτάνε στα μολυσμένα νερά του Ασπροπύργου κάτω από τη μύτη των λιμενικών οι οποίοι αν και έχουν δεχθεί καταγγελίες δεν έχουν καταφέρει να καταστείλουν το φαινόμενο και να βάλουν τέλος στην παράνομη αλιεία, όπως επιτυχώς έχει καταφέρει το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας.

Η Εν Πειραιεί επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο το περασμένο Σάββατο, μετά από καταγγελία, αλλά όπως μας ενημέρωσαν ουδείς αρμόδιος βρισκόταν στην υπηρεσία για να μας δώσει τις απαντήσεις που ζητούσαμε. «Καλέστε από Τρίτη που θα είναι εδώ ο Λιμενάρχης ή ο αξιωματικός υπηρεσίας», μας είπε ο λιμενικός δίνοντας άθελά του την εικόνα ενός «ακέφαλου» Λιμεναρχείου που δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση των επιτήδειων που κερδοσκοπούν σε βάρος της δημόσιας υγείας. Προσπάθησε δε να παρουσιάσει ως ήσσονος σημασίας την καταγγελία αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει σχεδόν παντού(!) και δεν μπορεί το Λιμεναρχείο με ένα και δύο σκάφη να περιπολεί όλο το 24ωρο για να αποτραπεί η αλίευση των ακατάλληλων οστρακοειδών – και να προστατευτεί η υγεία του καταναλωτικού κοινού. «Εχουμε κατάσχει όστρακα που έχουν αλιευθεί από την περιοχή» ανέφερε μία γυναίκα λιμενικός. Αυτό σημαίνει ότι οι περιπολίες και οι έλεγχοι δεν είναι συστηματικοί αλλά πλημμελείς έως ανύπαρκτοι. Αλλωστε, πρόσθεσε, η παράνομη αλιεία οστράκων με βαρέα μέταλλα δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. «Θα κάνουμε περιπολίες για 5 κιλά κυδώνια;» είπε ένας συνάδελφός της (!)

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες μέσα σε όχημα-ψυγείο οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά δέσμευσαν 12 τόνους οστράκων (χάβαρα και κυδώνια) προκειμένου να διερευνηθεί η ιχνηλασιμότητά τους ενώ ακόμα και μέσα στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές κυδώνια, μύδια και γυαλιστερές ακατάλληλα για κατανάλωση χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και την προβλεπόμενη διαδικασία διακίνησης από κέντρο αποστολής. Πόσα άραγε δεν έχουν ελεγχθεί και έχουν καταλήξει στο πιάτο μας;

Σοβαρές ασθένειες

Τα ασφαλή, για άμεση κατανάλωση, οστρακοειδή είναι αυτά τα οποία αλιεύονται σε θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ονομάζονται ζώνες Α για τις οποίες έχει δοθεί άδεια αλιείας από τις αρμόδιες αρχές. Υπάρχουν και οι λεγόμενες ζώνες Β. Αυτά τα οστρακοειδή εξυγιαίνονται σε δεξαμενές και έπειτα συσκευάζονται για να καταναλωθούν. Σε περιοχές με βιομηχανική δραστηριότητα, όπως είναι ο Ασπρόπυργος όπου λειτουργούν τα διυλιστήρια, υπάρχει αυξημένη ρύπανση με αποτέλεσμα τα όστρακα να αναπτύσσονται σε περιβάλλον με βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) και να είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση αφού αποτελούν άκρως επικίνδυνη τροφή. Τα βαρέα μέταλλα ευθύνονται για μεγάλη κατηγορία νοσημάτων και διαταραχών, προκαλώντας την έναρξη ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ειδικότερα, επηρεάζουν τις αναπνευστικέςκαρδιακές, ηπατικές και ανοσολογικές λειτουργίες επιδεινώνουν τα αυτοάνοσα νοσήματα, την αναπαραγωγική λειτουργία, προκαλούν νευροεκφυλιστικές ασθένειες και καρκίνο.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı