You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » «Ασέλγεια» κατά συρροή και κατά συναυτουργία στην ένδοξη Κυνόσουρα

«Ασέλγεια» κατά συρροή και κατά συναυτουργία στην ένδοξη Κυνόσουρα

«Ασέλγεια» κατά συρροή και κατά συναυτουργία στην ένδοξη Κυνόσουρα

Ανομία, συμφέροντα, απειλές, λήθη και περιφρόνηση – Βαρύτατες οι ευθύνες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη λεηλασία και την υποβάθμιση της «Ακρόπολης» της Σαλαμίνας

Δύο ναυπηγεία, μια εγκατάσταση λυμάτων της ΕΥΔΑΠ, μία μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, σαπιοκάραβα, ναυάγια, παράνομες κατασκευές και εγκαταστάσεις, παράνομα λιμενικά έργα, ένα εγκαταλειμμένο λατομείο κι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Όλα αυτά στον ιερό χώρο της Κυνόσουρας, την «Ακρόπολη» της Σαλαμίνας, όπου το 480 π.Χ. διεξήχθη η περίφημη Ναυμαχία. Ετσι τιμά η ελληνική πολιτεία το μοναδικό ιστορικό γεγονός που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Ετσι τιμά και τους γενναίους Σαλαμινομάχους που έπεσαν στη μάχη με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν τα πάτρια εδάφη.

Η λεηλατημένη Κυνόσουρα με τους συλημένους τάφους των ηρώων σε κοινή θέα, παραμένει στην αφάνεια και γνωρίζει αδιανόητη περιφρόνηση και πρωτοφανή ταπείνωση παρά το γεγονός ότι εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής της βρίσκονται εντός της θεσμοθετημένης αρχαιολογικής Ζώνης Προστασίας Α’, ήτοι σε ζώνη απολύτου προστασίας. Μόνο ο Τύμβος που στήθηκε πριν από 13 περίπου χρόνια, επί νομαρχίας Μίχα, θυμίζει ότι εκεί σημειώθηκε το ένδοξο γεγονός. Μάλιστα τότε ο κος Μίχας είχε δεχθεί τα πυρά του προέδρου του ΚΑΣ κου Ζαχόπουλου ο οποίος μιλούσε για παράνομη επέμβαση στον χώρο και έλλειψη σεβασμού απέναντι στις αρχαιότητες!!

Όπως καταγγέλλει σήμερα η Επιτροπή για τη διάσωση των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας, το ένα από τα δύο ναυπηγεία το οποίο λειτουργεί σε χώρο Β’ Αρχαιολογικής προστασίας έχει αλλοιώσει τελείως τη μορφολογία της περιοχής με αμφιβόλου νομιμότητας άδειες. Υποστηρίζει δε ότι για την επέκταση την οποία πραγματοποιεί, δεν έχει εφοδιαστεί όπως ο νόμος ορίζει, με εγκεκριμένη από τον Υπουργό Πολιτισμού ΜΠΕ η οποία να αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο και να έχει εκδοθεί μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(!)

Ποινικό αδίκημα

Οι διαχρονικές ευθύνες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι βαρύτατες καθώς προβαίνει σε μία διαρκή παραβίαση της υποχρέωσης προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής της Κυνόσουρας χωρίς να λαμβάνει τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την προάσπισή της.

Με εξώδικό της προς την Υπουργό Πολιτισμού, η Επιτροπή για τη διάσωση των Αρχαιολογικών Χώρων της Σαλαμίνας ενημέρωνε προ 7μήνου για το πώς έχει η κατάσταση στον χώρο ο οποίος από λίκνο του πολιτισμού «έχει μετατραπεί μοιραία σε έναν απέραντο χώρο ανομίας και απόθεσης άχρηστων αντικειμένων υπό την ανοχή του Υπουργείου» τονίζοντας ότι η προστασία της περιοχής αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και η παράλειψη της οφειλόμενης αυτής νόμιμης ενέργειας συνιστά σοβαρό ποινικό αδίκημα για οποιονδήποτε με θετικό ή αρνητικό τρόπο συμβάλλει στη διαιώνιση ή και επιβάρυνση της κατάστασης. Η Επιτροπή ζητούσε τη λήψη κάθε νόμιμου μέτρου για την προάσπιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και προειδοποιούσε ότι θα προβεί ακόμα και στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Παράλληλα, απέστειλε και ένα δεκάλεπτο βίντεο, το οδοιπορικό της ντροπής, όπως το αποκαλεί, με εικόνες που μόνο θλίψη προκαλούν για την κατάντια της ιστορικής Κυνόσουρας.

Στη συνάντηση που έγινε προ ημερών – μετά από δεκάδες επιστολές – αντιπροσωπείας της Επιτροπής, με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου, η κα Βλαζάκη δήλωσε άγνοια(!) για την ύπαρξη του εξωδίκου και ζήτησε ενημέρωση από τις υπηρεσίες για όσα της καταγγέλθηκαν.

Ωστόσο, αυτό που άφησε εμβρόντητους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση και χρήζει δικαστικής διερεύνησης, ήταν η παραδοχή της αρχαιολόγου κας Κάτουλα ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων έχει δεχτεί απειλές για έγγραφα που έχει αποστείλει και αφορούν τις περιοχές αυτές. Ποιοι και γιατί απειλούν τους αρχαιολόγους; Εχει ενημερωθεί η Αστυνομία; Εχει γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη; Τελικώς, υπό τον φόβο των απειλών μπορεί να ανασταλεί κάθε ενέργεια για την επιβολή της νομιμότητας και την προστασία του χώρου;

Το βέβαιο είναι ότι ο αγώνας συνεχίζεται, όπως δήλωσε, το μέλος της Επιτροπής, δημοτικός σύμβουλος, Μάνος Δερτούζος προκειμένου να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος που διέπεται από την ίδια νομοθεσία με την Ακρόπολη. «Η Κυνόσουρα από σκουπιδότοπος και άντρο παράνομων δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει πρότυπος τουριστικός προορισμός» τονίζει επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά ο Δήμος Σαλαμίνας και η Περιφέρεια Αττικής για την καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı