You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Ανοιχτή επιστολή Γ. Χαλά: “Λιποτάκτης δεν υπήρξα ποτέ”

Ανοιχτή επιστολή Γ. Χαλά: “Λιποτάκτης δεν υπήρξα ποτέ”

Ανοιχτή επιστολή Γ. Χαλά: “Λιποτάκτης δεν υπήρξα ποτέ”

Σαφές μήνυμα προς όλους όσοι τον πολεμούν και ζητούν την αντικατάστασή του αλλά και προς τους ναυτεργάτες κάθε βαθμού και ειδικότητας στέλνει με ανοιχτή επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να λιποτακτήσει.

Συγκεκριμένα η ανοιχτή επιστολή έχει ως εξής:

«Όταν το 1993 εκλέχθηκα Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αυτή παρέπαιε όχι μόνο συνδικαλιστικά -λόγω των κάθε μορφής και προέλευσης αντιθέσεων και αντιπαλοτήτων- αλλά και οικονομικά λόγω της έλλειψης πόρων. H ΠΝΟ ήταν παντελώς αδύναμη να εξασφαλίσει την ύπαρξη της και φυσικά να υποστηρίξει τα περισσότερα σωματεία στην ανάπτυξη της δικής τους συνδικαλιστικής δράσης.Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε η Ομοσπονδία και τα περισσότερα σωματεία ήταν εκτάκτου ανάγκης.

Αμέσως ανέλαβα δράση για το κομβικής σημασίας έργο της εδραίωσης κλίματος ενότητας όλων μας στην Ομοσπονδία με γνώμονα την υποχρεωτική και ωφέλιμη για όλους μας συνύπαρξη. Σχετικά σύντομα και προς τιμή όλων των τότε και μετέπειτα συναδέλφων πέτυχα το στόχο μου. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες, κατόρθωσα να θεσμοθετηθούν οικονομικοί πόροι υπέρ της Ομοσπονδίας μας στην Διεθνή Ομοσπονδία Μεταφορών. Έτσι, εδώ και πολλά χρόνια η ΠΝΟ αποτελεί για τη χώρα μας οργανισμό ισχυρότατο συνδικαλιστικά και αυτόνομοοικονομικά, ικανό να εξασφαλίζει σε όλα τα ναυτεργατικά σωματεία οικονομική επάρκειαγια την ύπαρξη τους αλλά κυρίως για την ανάπτυξη οποιασδήποτε συνδικαλιστικής δράσης.

Δυστυχώς στις 16 Δεκεμβρίου 2019 εννέα συνάδελφοι μου ΠΡΟΕΔΡΟΙ Ναυτεργατικών Σωματείων -κυρίως της Ακτοπλοΐας και των Γενικών Υπηρεσιών- με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Πλοιάρχων,εντελώς ξαφνικά, αλλά προφανώς προσχεδιασμένα και άκρως συνωμοτικά, επιχείρησαν να καταργήσουν χωρίς καμία αιτιολογία -έστω και για τους τύπους- την νόμιμα και απολύτως δημοκρατικά εκλεγμένη από το Παναυτικό Συνέδριο ηγεσία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Για έξι ολόκληρους μήνες αντιμετώπισα τον οχετό των εναντίον μου ψευδολογιών, μέχρι και συκοφαντικών προς το πρόσωπο μου ύβρεων, με υπομονή, καρτερικότητα και επιμονή στην διαρκή προσπάθεια διατήρησης της ενότητας την οποία εδραίωσα, εξασφάλισα, υπηρέτησα και διατήρησα σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας στην ηγεσία της ΠΝΟ παρά τις συνεχείς αντιπαραθέσεις, αντιθέσεις, αντιπαλότητες ακόμα και συγκρούσεις κλαδικών συμφερόντων.

Οι Εννέα Πρόεδροι πλέον απέχουν συστηματικά από τα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας, αρνούνται επίμονα εδώ και αρκετούς μήνες να προσέλθουν στις τακτικές μηνιαίες συνεδριάσεις της Διοίκησης με αποτέλεσμα, με δική τους αποκλειστικά υπαιτιότητα, να μην αντιμετωπίζονται έγκαιρα κρίσιμα ζητήματα. Παράλληλα, αδιαφορώντας για τα προβλήματα του κλάδου, αρέσκονται διαρκώς να προσάπτουν στον Γενικό Γραμματέα την αδράνεια και το κενό διοίκησης που οι ίδιοι επιδιώκουν. Με νηφαλιότητα και ακλόνητη πίστη στην δύναμη της αλήθειας απάντησα με τη σιωπή μου στις διαρκείς κάθε μορφής προκλήσεις των εννέα επίδοξων δήθεν αναμορφωτών του ναυτεργατικού συνδικαλισμού. Και αυτό γιατί οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι οι όποιες ευφάνταστες κατηγορίες μου προσάπτουν δεν αφορούν εμένα προσωπικά, αλλά τους ίδιους, καθώς ως Γενικός Γραμματέας πάντα τηρούσα και τηρώ πίστα τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Διοίκησης την οποία αντιπροσωπεύουν. Χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες για να εμφανιστούν, σε όλο τους το μέγεθος, από τα γεγονότα που οι ίδιοι προκάλεσαν, με τις ενέργειες αλλά και το προφορικό και έγγραφο λόγο τους, η γύμνια, η αμετροέπεια, η φαιδρότητα και η κουφότητα μαζί δυστυχώς με την άκρα επικινδυνότητα όχι μόνο για τους κάθε βαθμού ναυτεργάτες αλλά και για την ελληνόκτητη ναυτιλίας μας. Ειδικότερα

1. Προσέφυγαν στο δικαστήριο και ζήτησαν την αντικατάσταση μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΠΝΟ και τον διορισμό στην θέση του Γενικού Γραμματέα τον επικεφαλής τους Πρόεδρο της Ένωσης Πλοιάρχων. Η αίτηση τους απερρίφθη από το δικαστήριο. Οι κατά τα αλλά λαλίστατοι με ανακοινώσεις τους επίδοξοι αναμορφωτές σιωπούν για την απόφαση.

2. Πριν καν περάσουν την αυλόπορτα της εξουσίας έσπευσαν να σπείρουν το σπόρο της διάσπασης χωρίζοντας τα σωματεία μας σε κομματικά, ταξικά κτλ.

3. Ο λόγος τους για την Ομοσπονδία μας και τα σωματεία μας, όπως συνοψίζεται στο επίσημο δημοσιογραφικό όργανο της Ένωσης Πλοιάρχων, θυμίζει αντίλαλο των εισηγήσεων του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο Ναυτικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής (Πλοιαρχική Ηχώ αριθμός φύλλου 470). Παρέλειψαν βέβαια οι ίδιοι, για ευνόητους λόγους, να δημοσιεύσουν στο περιοδικό τους και το όραμα του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την μείωση των αποδοχών των Ελλήνων Ναυτικών -από κατώτερους αξιωματικούς και σε όλα πληρώματα- στο επίπεδο ναυτικών τριτοκοσμικών χωρών.

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Συνάδελφοι κάθε βαθμού και ειδικότητας και λοιποί εκπρόσωποι φορέων τα ναυτιλίας μας, προσπάθησα όσο το δυνατόν πιο απλά και σύντομα να σας κάνω μια αληθινή, πραγματική και ακριβή ενημέρωση για όσα συμβαίνουν εδώ και έξι μήνες στην ΠΝΟ και γενικότερα στο ναυτεργατικό συνδικαλισμό. Υπηρέτησα και υπηρετώ το όραμα του Έλληνα Ναυτικού. Δεν θα λιποτακτήσω μπροστά σε όσους εργάζονται ή συνεργάζονται για την υποβάθμιση και οικονομική εξαθλίωση του. Η σημερινή κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας που μαστίζει την ανθρωπότητα είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας αλλά ιδιαίτερα για τους ναυτικούς μας  που κάνουν το καθήκον τους υπό πολύ αντίξοες συνθήκες και πέρα των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Η κόπωση, σωματική και ψυχολογική, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Χιλιάδες ναυτικοί μας είναι εγκλωβισμένοι μακριά από την πατρίδα και τις οικογένειες τους ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν με αγωνία το δικαίωμα στην εργασία. Οι προσπάθειες μου σε όλους τους Διεθνείς φορείς καθώς και στο Υπουργείο είναι συνεχείς, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε φθάσει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις των περισσότερων κρατών εξαιτίας των προβλημάτων του κορωνοϊού έχουν κλειστά τα αεροδρόμια και η οποιαδήποτε μετακίνηση ναυτικών είναι απαγορευτική. Όσες προσπάθειες έχω κάνει για συστράτευση έχουν αποτύχει αλλά συνεχίζω τον διαρκή αγώνα προσβλέποντας το μεγάλο αυτό πρόβλημα σύντομα να επιλυθεί. Είναι πολλά ακόμη που μπορούσα να παραθέσω στην επιστολή μου αυτή. Προς το παρόν επιφυλάσσομαι μόνο με την Δήλωση, ότι λιποτάκτης του καθήκοντος δεν υπήρξα ποτέ, ούτε πρόκειται να γίνω».

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı