You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Ανάλγητο κράτος! Κάνει έξωση σε βασανισμένες παιδικές ψυχές

Ανάλγητο κράτος! Κάνει έξωση σε βασανισμένες παιδικές ψυχές

Ανάλγητο κράτος! Κάνει έξωση σε βασανισμένες παιδικές ψυχές

Παμπειραϊκή διαμαρτυρία για την κατάργηση της Στέγης Ανηλίκων «Ο Καλός Ποιμήν»

Είναι από τις ελάχιστες φορές που η πειραϊκή κοινωνία σύσσωμη αντιστέκεται στο ανάλγητο πρόσωπο που δείχνει το κράτος απέναντι σε βασανισμένα, κακοποιημένα ή από παραβατικές οικογένειες παιδιά. Εδώ και αρκετές μέρες έχει ξεκινήσει ένας «αγώνας δρόμου» προκειμένου η Στέγη Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν» να παραμείνει ένα ζεστό καταφύγιο για αθώες ψυχές που δεν είχαν την τύχη να ζήσουν σε ένα ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον ή σε ένα σπίτι που θα τους εξασφάλιζε τουλάχιστον τα ως προς το ζην.

Για άλλη μια φορά τα παιδιά αυτά που φιλοξενούνται στη Στέγη Ανηλίκων πέφτουν θύματα του οχαδερφισμού των κρατικών αξιωματούχων που νομοθετούν στυγνά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το κόστος στις τρυφερές ψυχούλες τους. Ο νομοθέτης έχει άλλα σχέδια για το παρόν και το μέλλον τους αφού το σχέδιο που κατέθεσε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τη δημιουργία Μονάδων Μέριμνας  Νέων προβλέπει την κατάργηση της σημερινής δομής και του χαρακτήρα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά και τη μετατροπή της σε χώρο για ανήλικους με παραβατική συμπεριφορά.

Και τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά που φιλοξενεί η Στέγη Ανηλίκων;  Απάντηση δεν υπάρχει, γι αυτό άλλωστε ο Δήμος Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης και άλλοι φορείς τάσσονται ευθέως κατά οποιουδήποτε σχεδιασμού αφήσει τα παιδιά της Στέγης «Ο Καλός Ποιμήν» άστεγα και απροστάτευτα.

Στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αναφέρει ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αφενός επέρχεται αναιτιολόγητη κατάργηση της δομής, αφετέρου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους ανηλίκους-θύματα, που βρίσκουν εκεί φιλοξενία και υποστήριξη. Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι «δεν περιλαμβάνονται στη διαδικασία εισαγωγής οι περιπτώσεις  ανηλίκων που είναι θύματα παραβατικών συμπεριφορών ή /και στερούνται παντελώς οικογενειακού-συγγενικού περιβάλλοντος». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

 

«Μας νοιάζει η ψυχική τους υγεία»

 

Ηταν Δεκέμβρης του 2014 όταν η Διευθύντρια της Στέγης Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν» Αγγελική Κουζούμη μας μιλούσε για την ολοένα μειούμενη κρατική επιχορήγηση, την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού (γιατρών, ψυχολόγων), την παρουσία σωφρονιστικών(!) υπαλλήλων αλλά  και τις προσπάθειες για να εξασφαλιστούν δωρεές κάποιων ευαισθητοποιημένων πολιτών. Τρία χρόνια μετά όχι μόνο δεν αυξήθηκε η επιχορήγηση του κράτους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών και τη διασφάλιση της ψυχικής τους υγείας, αντιθέτως, τους δείχνουν και την πόρτα εξόδου.

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά είναι κληροδότημα. Εχει δικά της περιουσιακά στοιχεία και διοίκηση που ενεργεί αμισθί, στην οποία μετέχουν ανώτερος δικαστικός λειτουργός ως πρόεδρος και επί πλέον ένας δικηγόρος.

Κατά τη φετινή Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Στέγης Ανηλίκων, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, Αντιεισαγγελέας Εφετών Πειραιά Νικόλαος Ποιμενίδης, είπε ότι η ΕΠΑΠ έχει ιδρυθεί, έχει συσταθεί από εκατοντάδες Πειραιώτες, που ήταν δωρητές αλλά και εθελοντές στους στόχους και στις επιδιώξεις της.  «Το χαμόγελο των παιδιών να διατηρηθεί, όπως να διατηρηθεί και η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, γιατί το έχει ανάγκη η Πειραϊκή κοινωνία, αλλά και όλη η κοινωνία, προς το συμφέρον των ανηλίκων παιδιών μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

«Να παραμείνει η “Στέγη” μας εκεί που βρίσκεται, έτσι όπως είναι με όλα τα παιδιά» ζήτησε η κα Κουζούμη.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης ο οποίος υποστήριξε ότι τόσο ο Δήμος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι βουλευτές θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του όπως είναι σήμερα. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει αυτή η δομή, ασχέτως αν πρέπει να γίνουν αντίστοιχες άλλες δομές για τα παιδιά που είπαμε από 6 έως 18 ετών, που εν πάση περιπτώσει, έχουν παραβατική συμπεριφορά» κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στηρίζει την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Καλός Ποιμήν» και διαφωνεί πλήρως με την επιχειρούμενη κατάργησή της. Όπως δήλωσε στην Εν Πειραιεί, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, έχει αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο με μακρά, σταθερή και πολύτιμη προσφορά στην υποστήριξη και στη φιλοξενία μιας ιδιαίτερα ευάλωτης και ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ανηλίκων που στερούνται κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος.

«Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, επέρχεται η αναιτιολόγητη κατάργησή μιας δοκιμασμένης στο χρόνο κοινωνικής δομής χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους ανηλίκους-θύματα, που έχουν ήδη βρει φιλοξενία και υποστήριξη στις γραμμές της».

Ο κος Γαβρίλης, θεωρεί ότι το επερχόμενο νομοσχέδιο οφείλει να δημιουργήσει νέες δομές χωρίς να προβεί στην κατάργηση όσων είχαν κριθεί επιτυχημένες τα προηγούμενα χρόνια, με χαρακτηριστική περίπτωση το ΕΠΑ Πειραιά “Καλός Ποιμήν”.

«Περαιτέρω, θα πρέπει να συνυπολογίσει η κυβέρνηση ότι λόγω της  ιδιαίτερης φύσης της ΕΠΑ Πειραιώς ως κληροδοτήματος εγείρονται πλείστα θέματα νομικής φύσης από την ενδεχόμενη μεταβολή του σκοπού του κληροδοτήματος» πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο αφενός δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τη διατήρηση των θέσεων του ήδη υπηρετούντος προσωπικού κι δεν συμπεριλαμβάνονται στο νέο «προστατευτικό πλαίσιο» οι ανήλικοι που είναι θύματα παραβατικών συμπεριφορών ή /και στερούνται παντελώς οικογενειακού-συγγενικού περιβάλλοντος, οι οποίοι καλύπτονταν πλήρως από τη μέχρι τώρα δράση και τους σκοπούς της εταιρείας.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı