You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » “Πειραιάς, η πόλη μας…”

“Πειραιάς, η πόλη μας…”

“Πειραιάς, η πόλη μας…”

Η συνέντευξη Τύπου του υποψηφίου δημάρχου Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα – Οι άξονες, οι δεσμεύσεις του

 

Δεν παραδίδει τη βουλευτική έδρα ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας όπως δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Ο κος Δρίτσας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του και τις δεσμεύσεις του. Αναλυτικά είπε τα εξής:

Με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά και με βαθειά συναίσθηση για τις μεγάλες ευθύνες μας, έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους συμπολίτες μας τη φιλόδοξη προσπάθεια ώστε οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου να οδηγήσουν σε μια μεγάλη αλλαγή στην πόλη και στον Δήμο Πειραιά.

 

Το Λιμάνι της Αγωνίας και από δω και πέρα «Λιμάνι της αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας» είναι μια ζωντανή παράταξη με συνέχεια. Δεκαέξι χρόνια δίνουμε μάχες, καταθέτουμε προτάσεις, διεκδικούμε λύσεις, δημιουργούμε. Η πόλη τα γνωρίζει όλα αυτά και τα έχει αξιολογήσει θετικά.

 

Σήμερα αυτά μας ξεπερνούν. Οι απαιτήσεις των καιρών αναδεικνύουν την ανάγκη να έρθει η κοινωνία του Πειραιά στο προσκήνιο. Να κυβερνήσουν οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες την πόλη τους. Δημοκρατικά και ισότιμα. Τον Μάιο θα έχουμε μια πραγματική άνοιξη στον Πειραιά. Στέλνουμε μήνυμα νίκης.

 

Η χώρα μας χρειάζεται συνολική πολιτική αλλαγή. Αλλαγή κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Αλλαγή θεσμών και προσώπων. Χρειάζεται δημοκρατία και δικαιοσύνη. Χρειάζεται εντιμότητα. Χρειάζεται σχέδιο. Χρειάζεται άσκηση εξουσίας με διαφάνεια, λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο. Χρειάζεται έξοδο από την κρίση με αυτούς τους στόχους και χάριν αυτών των στόχων. Αυτά είναι τα δικά μας όπλα: δημοκρατία, δικαιοσύνη, εντιμότητα, ειλικρίνεια, σχέδιο, λογοδοσία, διαφάνεια, συμμετοχή, αλλά και αξιοποίηση της εμπειρίας και των γνώσεων όλων.

 

Γι’ αυτό ακριβώς δεν υπάρχει δίλημμα αν οι εκλογές αυτές έχουν αυτοδιοικητικό μόνο ή και πολιτικό χαρακτήρα. Για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να εξυγιανθεί και να εκδημοκρατιστεί, πρέπει να αλλάξει και η Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια. Η πιο κοντινή εξουσία στους πολίτες. Κι όχι μόνο να αλλάξει, αλλά και να αναβαθμιστεί. Οι Δήμοι, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, πρέπει να γίνουν τοπικές κυβερνήσεις. Φιλοδοξούμε μαζί με τους πολίτες, να καταξιώσουμε τη Δημοτική Αρχή Πειραιά ως πρωτοπόρο τοπική Κυβέρνηση με αναβαθμισμένο κύρος και ρόλο. Φιλοδοξούμε να κάνουμε το δήμο θεσμό λαϊκό πραγματικά αυτοδιοικούμενο και όχι ετεροδιοικούμενο. Θα χρειαστούμε μεγάλες προσπάθειες γι’ αυτό. Το γνωρίζουμε. Και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες. Και αυτό το γνωρίζουμε.

 

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί ο Πειραιάς, η πόλη μας, έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και ιστορία, αλλά και γιατί εμείς είμαστε «ομάδα» οργανικά δεμένη με την ταυτότητα αυτή και με την ιστορία. Είμαστε «καλή ομάδα» και έτσι λειτουργούμε. Συνδυάζοντας την αγωνιστική κινηματική δράση με τη διαρκή αναζήτηση της επιστημονικής και θεσμικής τεκμηρίωσης των θέσεών μας και των πρωτοβουλιών μας. Σε λίγες μέρες που θα δημοσιοποιηθεί το ψηφοδέλτιό μας, θα σας δοθεί η δυνατότητα να το διαπιστώσετε. Θα είναι ένα ψηφοδέλτιο που θα εκπροσωπεί την πόλη. Έχω απεριόριστη εκτίμηση στους συναγωνιστές και στις συναγωνίστριες, στους συνεργάτες και στις συνεργάτιδες σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

 

Γι’ αυτό ακριβώς στις 18 ή και στις 25 Μαΐου δε θα πανηγυρίσουμε, αλλά κυρίως θα ανασκουμπωθούμε.

 

Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

 

Πριν δώσω σε εσάς το λόγο, ώστε να αναδείξετε με τις ερωτήσεις σας κρίσιμα θέματα και των εκλογών και της πόλης και του Δήμου Πειραιά, επιτρέψτε μου μερικές ακόμα βασικές επισημάνσεις και εξαγγελίες.

 

Έξι βασικοί άξονες – στόχοι – δεσμεύσεις θα προσδιορίζουν την πολιτική μας και το πρόγραμμά μας.

-Ο πρώτος και επιτακτικός, η κοινωνική προστασία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι άνεργοι και οι οδηγούμενοι στην κοινωνική περιθωριοποίηση και στην εξαθλίωση δεν μπορούν να περιμένουν. Πρέπει να σταθούν όρθιοι. Κανείς άστεγος, κανείς χωρίς τροφή, φάρμακα, γιατρό και σχολείο. Κανείς χωρίς παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό. Κανείς χωρίς υπηρεσίες πρόνοιας.

-Ο δεύτερος είναι η αναβάθμιση της σχέσης της πόλης με το λιμάνι και η δυναμική ισορροπία με κατοχύρωση των συμφερόντων της πόλης και των κατοίκων. Αυτό απαιτεί λιμάνι δημόσιο με συμμετοχή του Δήμου. Ο Πειραιάς πρέπει να μείνει πόλη της ναυτιλίας, των ναυτικών και της ναυτοσύνης σε στενή σχέση με τα νησιά.

-Ο τρίτος είναι η στήριξη του εμπορίου της πόλης και ιδιαίτερα του ιστορικού εμπορίου και της Αγοράς, με ταυτόχρονη φροντίδα για νέες θέσεις εργασίας.

-Ο τέταρτος είναι η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και οι μελετημένες λύσεις για το συγκοινωνιακό και το κυκλοφοριακό. Η καθαρή θάλασσα, οι ελεύθερες ακτές, το πράσινο μαζί με το γαλάζιο, οι ελεύθεροι χώροι, οι ασφαλείς χώροι για τα παιδιά και τους νέους, η οδική ασφάλεια, αλλά και η καθαρή πόλη σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων συγκροτούν δικαιώματα για τις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες, για τα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους.

-Ο πέμπτος είναι η πολιτιστική αναγέννηση, η πολιτιστική παραγωγή και όχι απλώς και μόνο η «κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων». Χρειάζεται ο λαϊκός και καθημερινός πολιτισμός, αλλά και ο αθλητισμός, παράμετρος πρωτεύουσας σημασίας για τον πολιτισμό του Πειραιά. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και η ανάδειξή τους είναι διαρκής επιδίωξή μας.

-Ο έκτος είναι η δημοκρατία, στον Δήμο Πειραιά και στην πόλη. Η καταξίωση και εξασφάλιση των εργαζομένων στο Δήμο. Οι καλά μελετημένες, σταθερές και οργανωμένες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, ώστε να ασκούν κοινωνικό έλεγχο και να συναποφασίζουν.

*Το δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης, το Κανάλι 1 και το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχουν να διαδραματίσουν διαφορετικούς, αλλά πολύ σημαντικούς ρόλους σε όλα τα παραπάνω. Αρκεί η Δημοτική Αρχή να έχει σχέδιο και προτάσεις. Όλα αυτά επίσης απαιτούν πολλαπλές κοινωνικές συνεργασίες και βέβαια απαιτούν δημόσιες επενδύσεις, που πρέπει να διεκδικηθούν.

Αυτοί οι άξονες, που είναι ταυτόχρονα στόχοι μας και δεσμεύσεις μας, οριοθετούν το πλαίσιο – βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Πειραιά, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο Πειραιάς μπορεί και πρέπει να γίνει η ναυαρχίδα της παραγωγικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης.

Αλλάζουμε τον Πειραιά, αλλάζουμε την Ελλάδα…

Είναι ένα από τα κεντρικά μας μηνύματα.

Σύντομα θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα ανοικτό σε διαρκή διαβούλευση με τους δημότες, τους εργαζομένους, τις γειτονιές, τους παραγωγικούς κλάδους. Πρόγραμμα σε συνεχή διαδικασία συνεννόησης και συνδιαμόρφωσης. Εκεί θα μιλήσουμε και για πολλά άλλα, πέραν των όσων ενδεικτικά και μόνο αναφέρθηκαν. Για τον Πειραιά – πόλη νεανική, για το μελετημένο και οργανωμένο σχέδιο διάσωσης του σχολάζοντος κτιριακού αποθέματος της πόλης (κλασικού, σύγχρονου, βιομηχανικού, αστικού), για τα ζώα στην πόλη και πολλά άλλα.

————

Τελειώνω, κυρίες και κύριοι, με δυο ακόμα αναφορές – δεσμεύσεις.

*Η πρώτη: δίνουμε αυτή τη Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά. Υποσχόμαστε ότι η αίθουσα αυτή μετά τον Μάιο θα υποδεχθεί εντελώς διαφορετικές λειτουργίες. Δημοκρατικές και δημιουργικές. Επαναστατικές αλλαγές, τολμώ να πω.

-Θα εγκαινιάσουμε ξεχωριστές συνεδριάσεις Ελέγχου της Δημοτικής Αρχής, κατά το πρότυπο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή. Ελέγχου από την μειοψηφία, αλλά και από τους δημότες.

-Θα κατοχυρώσουμε και θα αναβαθμίσουμε όλα τα δικαιώματα της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

-Θα αναγνωρίσουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες και κύρος στη γνώμη και στις αποφάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων. Οι γειτονιές θα αποκτήσουν φωνή και εξουσία, όχι μόνο μέσα από τα αναβαθμισμένα κοινοτικά συμβούλια, αλλά και μέσα από ανοικτές διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής και συναπόφασης.

*Η δεύτερη: ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Βασ.Μιχαλολιάκος πολιτεύεται μιμούμενος το κυβερνητικό «success story», οργανώνοντας μια άτυπη προεκλογική καμπάνια με δημόσιο και δημοτικό χρήμα, προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα ώστε να κρύψει την πραγματική, διαφημίζοντας – με τη βοήθεια αμειβόμενων επιχειρήσεων επικοινωνίας – το «Πειραϊκό success story». Φυσικά, δεν πείθει κανένα. Οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες γνωρίζουν καλά και δεν παραπλανώνται.

Εμείς, ζητάμε ισότιμο δημόσιο διάλογο ενώπιον των πολιτών. Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να οργανώσουμε μαζί δημόσιες συζητήσεις ή και συνεντεύξεις τύπου, επί συγκεκριμένων θεμάτων με την συμμετοχή όλων των υποψηφίων δημάρχων της πόλης.

Οφείλω τέλος να σας δώσω μια χαρακτηριστική εικόνα, από την οποία εσείς και οι πολίτες είμαι βέβαιος ότι θα βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το πόσο επιτυχημένη είναι η θητεία του κ. Βασ. Μιχαλολιάκου.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε (και νομίζω πως δεν υπάρχουν άλλα), ο Δήμος Πειραιά ενεργοποίησε για την πόλη μόνο τέσσερα προγράμματα, όλα «Ευρωπαϊκής Εδαφικής συνεργασίας», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 700.000,00 € για τον Δήμο και με αντικείμενα περιφερειακές δράσεις, κυρίως αναπλάσεις. Δεν σταθήκαμε αντίθετοι σε αυτά τα έργα, αν και έχουμε έντονη κριτική, τόσο για την ιεράρχησή τους, όσο και για τον τρόπο, το κόστος και το χρόνο εκτέλεσής τους. Όμως, η σύγκριση απορρόφησης ακόμα και με ΜΚΟ είναι καταλυτική και οδηγεί σε θλιβερά συμπεράσματα.

Επισημαίνω χαρακτηριστικά :

 Δεν πειράζει που ο Δήμος δεν κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα DAPHNE III στις 30 Οκτωβρίου 2013, με αντικείμενο δράσεις κοινωνικής προστασίας ευάλωτων ομάδων και θυμάτων

 Δεν πειράζει που ο Δήμος δεν κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα Fundamental Rights & Citizenship στις 12 Μαρτίου 2014 με αντικείμενο την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 Δεν πειράζει που ο Δήμος δεν κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα Progress στις 15/1/2014 με αντικείμενο Ανάπτυξη δεξιοτήτων για δουλειά και ανάπτυξη

 Δεν πειράζει που ο Δήμος δεν κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα Progress στις 16 Δεκεμβρίου 2013 με αντικείμενο Πειραματικές Πολιτικές για κοινωνική ανάπτυξη

 Δεν πειράζει που ο Δήμος δεν κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα της EUROPEAID στις 30 Ιανουαρίου 2014 με αντικείμενο Συνεργασίες Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κοινωνία των Πολιτών για την προώθηση της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη

 Δεν πειράζει που ο Δήμος δεν κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα Creative Europe στις 5 Μαρτίου 2013 με αντικείμενο την ενίσχυση της καλλιτεχνικής παραγωγής και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής συνεργασίας

Τα παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις ευκαιρίες που ο Δήμος είχε στη διάθεσή του στους τελευταίους μόνο μήνες και βέβαια δεν αξιοποίησε καμία.

Δεν πειράζει;… Και βέβαια πειράζει, αλλά:

 στις 3/6/2014, με καταληκτική ώρα στις 12 το μεσημέρι, μπορεί να κατατεθεί πρόταση στο Πρόγραμμα HORIZON 2020 – με στόχο τη χρηματοδότηση ιδεών / σχεδίων για να ξεπεράσουμε την κρίση

 στις 3/9/2014, με καταληκτική ώρα στις 5 το απόγευμα, μπορεί να κατατεθεί πρόταση στο Πρόγραμμα HORIZON 2020 – με στόχο τη χρηματοδότηση δράσεων έρευνας και ανάδειξης της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας

 Κι αν αυτή δεν επιλεγεί, μπορεί να κατατεθεί νέα στις 7/1/2015 με καταληκτική ώρα στις 5 το απόγευμα στο ίδιο Πρόγραμμα. Αυτήν την πρόταση φιλοδοξούμε να την καταθέσουμε εμείς.

 Την ίδια μέρα μπορεί να κατατεθεί ακόμη μία πρόταση για τη Νεολαία σε μια Βιώσιμη Ευρώπη Καινοτομίας και Ενσωμάτωσης.

Τα παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις ευκαιρίες που ο Δήμος Πειραιά έχει στη διάθεσή του στους προσεχείς μόνο μήνες.

Εμείς θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα σε όφελος της πόλης και της κοινωνίας.

Ξέρουμε καλά τη δουλειά μας – Προτείνουμε υπεύθυνα – Διεκδικούμε με προγραμματισμό. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που – αν επιλέξει να μας τιμήσει – θα μας αναθέσει ο πειραϊκός λαός.

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı