You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Εκδήλωση Μνήμης για τον Στρατηγό Νικηταρά στη Μητρόπολη Πειραιώς

Εκδήλωση Μνήμης για τον Στρατηγό Νικηταρά στη Μητρόπολη Πειραιώς

Εκδήλωση Μνήμης για τον Στρατηγό Νικηταρά στη Μητρόπολη Πειραιώς

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Δέηση για τα 173 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα του 1821, Στρατηγού Νικηταρά, τελέσθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, μετά το πέρας της 1ης Θείας Λειτουργίας. Η δέηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς» και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου η «Ενότητα», και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Στην ακολουθία του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη από τον Σεβασμιώτατο, η επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του ήρωα, στον περίβολο του Γηροκομείου Πειραιώς. Ο Mητροπολίτης στην ομιλία του, αναφέρθηκε αρχικά στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, που επικεντρώνεται στην ουσία, στο βάθος και την αλήθεια του ευαγγελικού μηνύματος.«Αποκαλύπτει με εύγλωττο τρόπο», τόνισε «γιατί ο Θεός εισήλθε μέσα στην ανθρώπινη ιστορία, γιατί ο άκτιστος απεδέχθη τις σκληρές συντεταγμένες της φθοράς, τον χώρο και τον χρόνο, γιατί ο Λόγος «σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν».» Το σημερινό ευαγγέλιο, συνέχισε, μας παρουσιάζει τον μοναδικό δρόμο, για τον οποίον πλάστηκε ο άνθρωπος, την μοναδική στοχοθεσία που έχει η γήινη ζωή μας, τον σκοπό της υπάρξεως, την πορεία της ζωής μας. Τα λιτά λόγια του Κυρίου, αποκαλύπτουν όλη την ανθρώπινη οντολογία και την πραγματική ανθρωπολογία.Ο ευαγγελικός λόγος, μιλάει για την αγάπη. Και όπως τόνισε ο κ.κ. Σεραφείμ: «Είναι ένα βαθύτατο υπαρξιακό συναίσθημα, αλλά και μία αρετή και μία υπέρβασις. Και δεν αναφέρεται βέβαια στην αγάπη την χυδαία, η οποία χρησιμοποιείται για να αποβεί εύχρηστος, η χρηστικότητα των άλλων ανθρώπων.»Μιλάει για την αγάπη, αλλά θέτει σε άλλη διάσταση το υπαρξιακό γεγονός, δεν αμφισβητεί αλλά ισοσκελίζει τα πράγματα: «εάν αγαπάτε εκείνους που σας αγαπούν, ποια είναι η αξία σας;». Και οι άνθρωποι της αστάθειας, της αμαρτίας, της μακράν του Θεού ζωής, αγαπούν εκείνους που τους αγαπούν, ανταποδίδουν την αγάπη στην αγάπη.Και «εάν κάνετε αγαθά έργα, σε εκείνους που σας κάνουν αγαθά έργα, αντιπροσφέρετε στην αγαθότητα, την αγαθότητα σας, δεν έχετε κάποια ιδιαίτερη αξία, γιατί αυτό κάνει κι ο κόσμος. Και εάν βοηθάτε εκείνους, από τους οποίους περιμένετε κέρδος, όφελος οποιασδήποτε μορφής, τοκοφορία, δεν κάνετε κάτι υπεροχικό, γιατί και αυτό το κάνουν οι άνθρωποι του κόσμου, επειδή περιμένουν να προσλάβουν και να πάρουν οικονομικά ή άλλα οφέλη».Αλλά, όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, συνεχίζοντας την αναφορά του στην ευαγγελική περικοπή, είναι συνταρακτικός ο λόγος και τρομακτική η παρότρυνση: «Αγαπάτε τους εχθρούς ημών και αγαθοποιείτε εκείνους που σας μισούν, θέλουν την καταστροφή σας, την απόλυτη υπαρξιακή σας ανατροπή. Και δανείζετε εκείνους από τους οποίους, δεν ελπίζετε να πάρετε οτιδήποτε το υλικόν αντάλλαγμα».

Αναφερόμενος στον στρατηγό Νικηταρά είπε: «Σήμερα, έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή, εδώ, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, που έζησε όλον τον επικό αγώνα της παλιγγενεσίας, να τιμούμε έναν υπέρμαχο στρατηγό του γένους. Έναν άνδρα που πραγμάτωσε την «προς τον Θεόν ομοήθεια». Ένα ήρωα που λάτρεψε την πατρίδα, την πίστη, το γένος, και στον οποίον κλείνομε ευλαβικά την ψυχή μας και την ύπαρξη μας. Γιατί εδώ απ’ έξω, εκάθητο προς ετών ο στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος, ο περιώνυμος Τουρκοφάγος, ο μεγάλος αυτός ήρωας της παλιγγενεσίας του έθνους μας.»

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı