You Are Here: Home » ΕΜΠΟΡΙΟ-ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ » ΕΒΕΠ: “Μεγάλη ανάσα η νέα ρύθμιση”

ΕΒΕΠ: “Μεγάλη ανάσα η νέα ρύθμιση”

ΕΒΕΠ: “Μεγάλη ανάσα η νέα ρύθμιση”

Σε δηλώσεις του για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. τόνισε ότι “αναντίρρητα, η νέα ρύθμιση χρεών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει πιο ευνοϊκούς και ελαστικούς όρους, ενώ αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις, αυξάνοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα και εκείνα των ασφαλιστικών ταμείων, σε μια περίοδο που η οικονομία και κατ’ επέκταση η αγορά στενάζουν, λόγω της συσσώρευσης των συνεπειών της κρίσης, αλλά και της αστάθειας των τελευταίων πολιτικοοικονομικών εξελίξεων. Έχω την αίσθηση ό, τι πρόκειται για την πιο ευνοϊκή ρύθμιση από τις… 16, που έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια.

Στα θετικά, πιστεύουμε ό, τι συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η απαλοιφή του ορίου ενός εκατ. ευρώ, η μείωση του ελάχιστου ποσού της δόσης σε 20 ευρώ, η αναστολή των εισπρακτικών μέτρων και η κατάργηση της προσωποκράτησης, η μείωση του επιτοκίου και η γενναία μείωση σε τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα. Όσον αφορά στα αρνητικά, οι συνεπείς φορολογούμενοι αισθάνονται αδικημένοι, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσής τους, επειδή και με τη νέα ρύθμιση γίνεται «κούρεμα» ακόμη και της αρχικής οφειλής. Μένει να δούμε επίσης, τις παρατηρήσεις των δανειστών μας, οι οποίοι είχαν φέρει πολλές αντιρρήσεις σε προηγούμενη ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του παραγωγικού κόσμου είναι να ελαχιστοποιηθούν τα εμπόδια και οι προϋποθέσεις υπαγωγής για ένταξη στη ρύθμιση, καθώς υπενθυμίζουμε, ό, τι κατά τη περίοδο της κρίσης, 27 άμεσα και έμμεσα μέτρα, κυρίως στο πεδίο της φορολογίας και του ασφαλιστικού, έπληξαν βάναυσα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα…”.

Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

• Απαλοιφή ορίου ενός εκατομμυρίου ευρώ, πάνω από το οποίο δεν μπορούσε να ενταχθεί κάποιος στις 100 δόσεις.

• Καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ, που περιόριζε τις δόσεις σε 72.

• Το ελάχιστο ποσό της δόσης περιορίζεται σε 20 ευρώ από τα 50 ευρώ. Η δόση θα περιορίζεται σε 10 ευρώ ανά εφορία για όποιον έχει οφειλές σε περισσότερες εφορίες.

• Θεσπίζεται κλίμακα 12 περιπτώσεων με τις ανάλογες εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής (π.χ. για εφάπαξ πληρωμή, απαλλαγή κατά ποσοστό 100%, από 2 έως 5 μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό 90% κ.ά).

• Δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής της οφειλής με κούρεμα 50% για οφειλές, που σχηματίστηκαν μέχρι το τέλος του 2013. Θα εξαιρούνται ειδικές κατηγορίες φόρων όπως είναι ο Φ.Π.Α. ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, o Φ.Α.Π. κλπ. Για να τύχει κάποιος του προνομίου της διαγραφής και μέρους της οφειλής, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση μέχρι το τέλος Απριλίου.

• Μέχρι 5.000 ευρώ η ρύθμιση θα είναι άτοκη, ενώ από αυτό το όριο και πάνω μπαίνει επιτόκιο 3%.

• Η προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής για όσους επιλέξουν δόσεις και όχι την εφάπαξ καταβολή θα λήξει στο τέλος Μαΐου.

• Παραμένει η υποχρέωση εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεων από 1η Φεβρουαρίου.

• Αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για όσους έχουν αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα. Η αναστολή, που θα αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα, θα ισχύει για 12 μήνες.

• Καταργούνται οι προσαυξήσεις 10-30%, που επιβάλλονταν σε όσους καθυστερούσαν να πληρώσουν φόρους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών, έως και δυο ετών.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı