You Are Here: Home » ΕΜΠΟΡΙΟ-ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ » ΕΒΕΠ: Έντονη ανησυχία για τον κοροναϊό με ισχυρές αναταράξεις στην οικονομία

ΕΒΕΠ: Έντονη ανησυχία για τον κοροναϊό με ισχυρές αναταράξεις στην οικονομία

ΕΒΕΠ: Έντονη ανησυχία για τον κοροναϊό με ισχυρές αναταράξεις στην οικονομία

Την ανησυχία του για την τεράστια απώλεια ζωών και τις ισχυρές αναταράξεις που προκαλεί ο κοροναϊός, εκφράζει το ΕΒΕΠ σε ανακοίνωσή του. Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:

“Εκτός από την έντονη ανησυχία των επιστημόνων για την παγκόσμια υγεία από την επικίνδυνη νόσο, έχουν τρομάξει και οι επενδυτές από την ταχεία εξάπλωση του «κοροναϊού», καθώς αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων, με αποτέλεσμα, εκτός από τη τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών, να παρατηρείται και μία ακατάσχετη οικονομική «αιμορραγία» στις αγορές της Ασίας. Τα 17.000 κρούσματα και οι περισσότεροι από 360 νεκροί, εκτός από τον πανικό της πανδημίας, έχουν επιφέρει ζημιά που εκτιμάται άνω των 60 δις δολαρίων στην κινεζική οικονομία. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κινούνται σε χαμηλά τριών μηνών, αλλά τουλάχιστον με θετικό πρόσημο, σε σύγκριση με αυτά των ασιατικών χωρών.

Η Moodys, σε πρόσφατη ανάλυσή της, ανέφερε ότι η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος «μαύρος κύκνος» από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 – 2009. Κανείς δεν είχε προβλέψει – ανέφερε ο οίκος – την έλευση δυνητικά καταστροφικής πανδημίας στις αρχές του 2020. Ήδη, καταγράφηκε βουτιά 7,1% στις τιμές βιομηχανικών μετάλλων, με τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο, από τον Ιούνιο του 2018.

Οι αγορές παγκοσμίως, πάντως, έχουν κινηθεί πτωτικά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ και η ίδια η Κίνα προετοιμάστηκε για ραγδαίες απώλειες, με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να ανακοινώνει ότι θα διοχετεύσει ρευστότητα 1,2 τρισ. γουάν, περίπου 174 δισ. δολάρια, μέσω πράξεων αντίστροφης επαναγοράς στην ανοιχτή αγορά, μαζί με άλλα μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί «σε πραγματικό χρόνο» τις εξελίξεις όσον αφορά στον νέο κοροναϊό στην Κίνα, ανέφερε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν, κατά κύριο λόγο, από τη διάρκεια της επιδημίας που, όμως, δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακόμη οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κήρυξε συναγερμό για την παγκόσμια υγεία εξαιτίας του ιού, αλλά τάχθηκε κατά των περιορισμών στα ταξίδια και το εμπόριο. Ασαφές παραμένει ακόμη ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο ιό, κατά πόσο οι μολυσμένες επιφάνειες αντικειμένων μεταδίδουν εύκολα τον ιό, πόσο γρήγορα αυτός μεταλλάσσεται και αν θα αρχίσει μόνος του να εξαφανίζεται, όταν ο καιρός ζεστάνει. Αντίθετα, πολλοί ιοί, όπως της γρίπης, ευνοούνται στην εξάπλωσή τους από την πτώση της θερμοκρασίας. Αλλά, ακόμη κι αν μπει «φρένο» στον ιό φέτος το καλοκαίρι, είναι πιθανό ένα δεύτερο ξέσπασμά του από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που έχει συμβεί σε κάθε μεγάλη πανδημία γρίπης – όπως αυτές του 1918 και του 2009.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις έχουν ήδη γίνει αισθητές στο διεθνές εμπόριο. Οι πρώτες σοβαρές αναταράξεις αφορούσαν στα πετρελαιοειδή και τον χάλυβα, καθώς η Κίνα είναι μεγάλος εισαγωγέας πετρελαιοειδών και εξαγωγέας χάλυβα. Στη ναυτιλία, πέραν του επηρεασμού της ναυλαγοράς, στα δεξαμενόπλοια και τα ξηρού φορτίου, ο δείκτης Baltic Capesize Index (BCI) κατέγραψε το πρωτοφανές στην ιστορία του, -20 μονάδες. Οι αρρυθμίες στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων έγιναν εμφανείς, καθώς τα μέτρα για τον «περιορισμό» του κοροναϊού, με 20 πόλεις σε καραντίνα, μείωσαν το έμψυχο δυναμικό στα λιμάνια, ενώ δημιούργησαν επιπρόσθετες «φοβίες» για την εξάπλωση της νόσου μέσω των εμπορευμάτων. Να σημειωθεί ότι η πόλη στην οποία πρωτοεκδηλώθηκε η νόσος αποτελεί κόμβο για την εφοδιαστική η οποία, με τη σειρά της, «νόσησε». Πλοία παραμένουν επί αρκετές ημέρες στη «ράδα» και δημιουργείται έντονος συνωστισμός στα κινέζικα λιμάνια.

Πιστοποιητικά ανωτέρας βίας για καθυστερήσεις σε λιμάνια και πλοία, αλλά και γενικότερα στην εφοδιαστική, «επιστρατεύουν», σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες Κινεζικές αρχές εξ αιτίας των «αρρυθμιών» που προκάλεσε στις εμπορευματικές ροές η «επέλαση» του κοροναϊού και οι καραντίνες που τέθηκαν για την αποφυγή της εξάπλωσής του. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρέχουν έγγραφα, όπως απόδειξη καθυστερήσεων ή ακυρώσεων για θαλάσσιες, αεροπορικές ή χερσαίες μεταφορές και συναφείς τελωνειακές διασαφήσεις, υποβάλλοντας σχετική αίτηση για την χορήγηση του εν λόγω πιστοποιητικού. Να σημειωθεί ότι, σε πολλές των περιπτώσεων διαμετακόμισης, ισχύουν ρήτρες καθυστερήσεων που ήδη έχουν προκαλέσει «σοβαρούς πονοκεφάλους» στα συστήματα ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής κάλυψης. Ως γνωστόν, η «ανωτέρα βία» είναι μια νομική ρήτρα όταν ένα μέρος δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων.

Ο κοροναϊός έπληξε και την κρουαζιέρα, αλλά και τον τουρισμό. Η εκδήλωση δύο κρουσμάτων σε κρουαζιερόπλοιο Ιταλικών συμφερόντων σε λιμάνι της Ιταλίας ώθησε τις εταιρίες του τομέα να αναστείλουν προγράμματα κρουαζιέρων σε περιοχές της Κίνας, ενώ  οι κινεζικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Να σημειωθεί ότι πολλές αεροπορικές εταιρίες επίσης έχουν αναστείλει τις συνδέσεις τους με βασικά αεροδρόμια της Κίνας.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ενδεικτικές και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Θεωρείται αναπόφευκτο το ΧΑΑ να μην επηρεαστεί περαιτέρω, δεδομένου ότι αναλυτές δεν εμφανίζονταν αισιόδοξοι αφού η «χασούρα» στα Διεθνή Χρηματιστήρια εκτιμάται 1,2 τρις δολάρια. Πληθώρα επιχειρήσεων σταματούν τις δραστηριότητές τους με την Κίνα, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται ο ΟΠΕΚ και ο ΟΟΣΑ, αφού η Κίνα, με 20%, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδιάμεσων μεταποιημένων και τελικής κατανάλωσης βιομηχανικών αγαθών. Σε διεθνές και πάλι επίπεδο, οι χώρες των επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7), θα συζητήσουν την αντιμετώπιση, με ενιαίο τρόπο, του «κοροναϊού», όπως ανακοίνωσαν Γερμανία και Η.Π.Α.”.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı